Автор Тема: Astra, Megane или Polo?  (Прочитано 20952 пати)

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Одг: Astra, Megane или Polo?
« Одговори #30 на: 11 Јуни 2012, 00:09:55 am »
Добро бе Бугар што си запнал со тој тди 90 коња и со пасат и голф, коа човекот може да си купи понова кола. Дај размисли малце го одвраќаш да купи меган или астра 5 години стар за да земе голф 10 години стар со 100ина и кусур илјади километри(не верувам дека ќе најде со помалце), тди(90кс) бил најдобар имал ваква, немал онаква пумпа, стара технологија, новиве не чинат, мислам дај молим ти се и запнал опел не бил добри не знам таму што им се расипувало, да бе сите опели се расипуваат и сите што купиле опел или меган пред 2007ма се заебале. Ќе си отиде чоекот на мајстор, ќе ја види мајсторот колата и ќе му каже колку ќе го кошта колата од кога ќе ја купи. Плус пасатот што му го збориш му е голема кола, он си кажа дека не сака толкава кола, а и ќе му повлече поголеми трошоци за сервис.

Е сеа околу конкретно прашање, за полото завршен мислам дека е муабетот дека е мало и дека тешко би е вклопило во тоа што ти го бараш. За меганот ако те интересира повеќе ќе го прашаш Бушав, мислам дека он може најубаво да ти каже за меган, за сите плусови и минуси на колата пошто поседувал повеќе мегани од различни генерации. Ако начекаш добра астра али од 1.6 нагоре бензинец или дизел, 1.4 никако, ќе отидеш правец кај маршер да ја испита и да ти каже све што треба. Не знам зашто бараш баш астра или меган, но мислам дека треба да гледаш и други возила, може да улета нешто интересно, зирни фокус ама никако 1.4, види некој сид/и30 може да улетаат со убава цена, или пак тојота корола.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #31 на: 11 Јуни 2012, 00:13:16 am »
Tocno za toa zasto po praktika e dokazano deka tie motori se dosta izdrzlivi i so sekakvo gorivo moze da se vozat. Idi ti vozi 2007 godina kola so crvena nafta ili pak so nekoja "krstena" pa posle ke otvoras temi na forumov :)

Passat B5 e odlicna familijarna kola. Ne e mnogu skap za odrzuvanje, barem ne povekje od Golf 4..

Inaku nemam protiv novite tuku mu preporacuvam Megane 1.5 DCI no posle 2007/8.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #32 на: 11 Јуни 2012, 00:35:14 am »
А он бара кола баш за да ја вози на црвена нафта, мислам дај молим ти се, глеам на сите дизелите им се расипаа од нашава неубава нафта. Ќе си става на макпетрол или лукоил и нема да го боли глава
Tocno za toa zasto po praktika e dokazano deka tie motori se dosta izdrzlivi i so sekakvo gorivo moze da se vozat. Idi ti vozi 2007 godina kola so crvena nafta ili pak so nekoja "krstena" pa posle ke otvoras temi na forumov :)

Inaku nemam protiv novite tuku mu preporacuvam Megane 1.5 DCI no posle 2007/8.
А он бара кола баш за да ја вози на црвена нафта, мислам дај молим ти се, глеам на сите дизелите им се расипаа од нашава неубава нафта. Ќе си става на макпетрол или лукоил и нема да го боли глава.

За меганот погрешно сум те сфатил, и јас би му го препорачал истото.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #33 на: 11 Јуни 2012, 00:36:10 am »
Меган може да не се погодил моторот па затоа да се шитка. Ако не е од познат, не би јас тоа. Ако го знаеш човекот, тогаш друг муабет.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #34 на: 11 Јуни 2012, 00:45:53 am »
1.5 DCI ne bi trebalo da ne se pogodi posle 2007/8... Nikoj poznat so megan mi se nema pozaleno. A letaat kolite. Mnogu top auto.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3463
« Одговори #35 на: 11 Јуни 2012, 01:12:15 am »
Меганот како кола е одличен избор за фамилијарни потреби. Ако ти треба практичност не зимај седан верзија, тоест земај караван :) Зошто ја имам Меган седан и во многу наврати сум го пцуел багажникот бидејќи е толку голем а сепак непрактичен како и кај секоја седан кола (освен Октавија),
Е сеа да разјасниме:  Зборат за Меганот од 2003 до втората половина на 2006 година не ги бивало, но јас имам неколку познаници меѓу кои и Бушав Мегане кои го имале тој Меган и немале сериозни проблеми и се горди сопственици на тоа возило :) А сега овие верзии после фејслифтот ги опраиле :)
Поздрав и се надевам ќе го напраиш најдобриот избор!!!

Се разбира со Меган  ;) ;D

Отсутен pitu guli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #36 на: 11 Јуни 2012, 19:06:01 pm »
dobro ti kazuvaat! ima dosta drugi dobri koli sto se vklopuvaat vo tvojot buget duri i poevtinki mzoes da najdes, pa da ostanat pari za popravki! ili pak za bebenceto nesto da kupis! vidi nekoj fokus, a tesko ceed da vlezi vo tvoj buget ili pak i30!

ali jas bi ti preporacal edno 307 hdi vakvi:
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/969304?searchID=3340299&Idx=3 neznam kolku bara ama 2 pati zvonam ne mi diga! vidi i drugi ponudi!
imas dosta dobri forumasi i site davaat dobri soveti!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #37 на: 11 Јуни 2012, 19:14:05 pm »
6500 евра како горна граница е солидна сума при купување на возило на старо. Не би требало да се ограничуваш на конкретно набројаните модели и треба да го избереш најдоброто што се нуди за таа сума. Колку и да е пристрасно за тие пари би ги погледал следниве две аута:

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=442999

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=396893

Пробај ги, спореди ги, и многу лесно ќе дојдеш до закључок. Реално на ново неможеш да најдеш возило кое би парирале на двете лепотици па макар се решил да издвоиш и 15 000 евра за нова кола.

Отсутен sakam kola ubava

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #38 на: 11 Јуни 2012, 20:18:09 pm »
auuu stvarno super ponudi se alfi-ve, no neznam eden drugar imase do dusa po star model i mnogu pari davase za popravki na sekoe, a zatoa i ne sum gi poglednal do sega a super i izgledaat a ponovata gledam i potrosuvacka dobra ima ako ne lazi!

inaku i jas sega birav na brojot od  307 hdi, no ne diga nikoj, dali e lazen oglas, ili e vo stranstvo ili pa spie:) ke vidime pokasno:)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #39 на: 11 Јуни 2012, 21:00:33 pm »
307 e odlicna.

Alfa vredi da zemes so JTD motor 2.4. E toa e vekje sosema solidno.

Отсутен pitu guli

• Почетник
  • *
« Одговори #40 на: 12 Јуни 2012, 21:54:46 pm »
Добро бе Бугар што си запнал со тој тди 90 коња и со пасат и голф, коа човекот може да си купи понова кола. Дај размисли малце го одвраќаш да купи меган или астра 5 години стар за да земе голф 10 години стар со 100ина и кусур илјади километри(не верувам дека ќе најде со помалце), тди(90кс) бил најдобар имал ваква, немал онаква пумпа, стара технологија, новиве не чинат, мислам дај молим ти се и запнал опел не бил добри не знам таму што им се расипувало, да бе сите опели се расипуваат и сите што купиле опел или меган пред 2007ма се заебале. Ќе си отиде чоекот на мајстор, ќе ја види мајсторот колата и ќе му каже колку ќе го кошта колата од кога ќе ја купи. Плус пасатот што му го збориш му е голема кола, он си кажа дека не сака толкава кола, а и ќе му повлече поголеми трошоци за сервис.

Е сеа околу конкретно прашање, за полото завршен мислам дека е муабетот дека е мало и дека тешко би е вклопило во тоа што ти го бараш. За меганот ако те интересира повеќе ќе го прашаш Бушав, мислам дека он може најубаво да ти каже за меган, за сите плусови и минуси на колата пошто поседувал повеќе мегани од различни генерации. Ако начекаш добра астра али од 1.6 нагоре бензинец или дизел, 1.4 никако, ќе отидеш правец кај маршер да ја испита и да ти каже све што треба. Не знам зашто бараш баш астра или меган, но мислам дека треба да гледаш и други возила, може да улета нешто интересно, зирни фокус ама никако 1.4, види некој сид/и30 може да улетаат со убава цена, или пак тојота корола.

dobro e i kimi i bugar super korisni soveti davaat! i pokraj drugite vidi i nesto kako sto vika kimi r na primer focus:
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=385316

Отсутен pitu guli

• Почетник
  • *
« Одговори #41 на: 13 Јуни 2012, 19:56:34 pm »
deka si prijatele? da ne si kupil kola pa te nema da castes?:)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13833
« Одговори #42 на: 13 Јуни 2012, 23:50:00 pm »
Друже...

Знам те спобудалевме со препораки...ама јас ќе бидам најреален..

Еве вака

Бидејќи си млад татко, претпоставувам ти треба

1) Комотно возило
2) Мала потрошувачка
3) Евтино одржување

Комоцијата лесно се решава, имаш мал милион комотни возила за овие пари. Гледам алудираш на понови па изборот солидно е намален, ама сепак и добра сума одделуваш што ми дава за слобода да ти понудам повеќе решенија.

Бидејќи бираш возило од 4500 до 6500 евра, јас би ти препорачал да се движиш околу 5500 евра, со тоа што биди спремен да потрошиш можеби 1000 евра (не до толку ама ете резерва) за резервни делови, сервиси и сл.

Многумина ќе се насмеат ќе речат ајде бе што ќе правиш 1000 евра, ама доколку сакаш тип-топ средено возилце, брзо ќе ги фукниш тие пари. Еден сет на гуми ќе те кошта 300-400 евра :), а каде се други делови, каде е сервис...Ама прво со ред!

Со коли се баратам долго време и можам да ти кажам едно многу важно искуство.

Најдобри возила прават германците и јапонците (и корејците).
Тоа ти е златно правило. Кој сака нека кажува и што сака нека кажува.

Германците,освен тоа што имаат издржливи машини и каросерии, имаат многу многу евтини резервни делови, како на ново така и на старо.

Да, ...знам секоја втора е германска кај нас, но знам дека сега ти е повеќе до практичност дојдено него ли да се разбацуваш со некакви филмови од типот јас сум Алфист ќе лупнам пари али меракот е голем (нека не ми замеруваат Алфистите, Алфа Ромео ми е една од моите омилени марки).

Е сеа споменав јапонски/корејски. Издржливи машини, одлични каросерии, релативно евтино одржување, за жал мал број на стари резервни делови... многу мала потрошувачка, претежно бензинци се и ќе мора да одиш на варијанта плин, што ти намалува багажен простор, но имаш добро решение. Помалку исплатливо од дизел, но сепак одлична замена е (ова го зборувам од лично искуство).

Друго правило е што сите се залетуваат на 1.9 TDI моторите како најдобри мотори. Точно,тие се мнооогу добри мотори, но кај нас маана е што се носат секакви кршови со милиони километри и ако не си искусен можеш гадно да наебеш со лош мотор.

Решение?...Поголем дизел мотор. 2.5TDI е соврешно балансиран мотор. Да има поголема потрошувачка, но ако е добар може два пати подолго да извозиш отколку со 1.9. Причина? Помалото оптеретување на машината заради 140-150КС што ги поседува. Маана: Поскапи резервни делови за не дај Боже нешто лошо да тргне.

Е сеа да скратам и конкретни модели да напоменам...

VW Golf IV од 2003-4 година со 1.9TDI-110КС за тебе е идеална солуција.
Во овој пакет влегуваат (иста механика)
Skoda Octavia 1.9TDI
Seat Toledo 1.9TDI
Audi A3 1.9TDI

Зошто не Passat или A4? Скапа предница. Алуминиумска е и брзо треба да ја менуваш, а комплет е околу 400 евра, за разлика од Голфовската што е едвај 200.

Од бензинци само 1.6 мотор ти препорачувам од VW. 1.4 и 1.8 обичен се покажаа како послаби мотори, но од друга страна 1.8Т се покажа како релативно добар мотор.

Е сеа кога споменав бензинци би ти препорачал Опел и тоа 1.6 16V мотор кој го имам јас. Моќен стартен и Опелите се багатела за одржавање. Ако ти кажам дека комплет заден добош (да...буквално се) со се гуртни е 1500 денари...нема потреба повеќе да се коментира.

Тука доаѓа Зафирата како предлог од моја страна.

Имаш и Опел дизел, кои имаат добри дизел мотори но внимавај со тие пумпите кај 2000-ките дизели можат заебани да бидат. 400-500 евра ако не се лажам е една пумпа.

И на крај гледам си се напалил на Алфа...
Welcome to the club!

И јас сум во ваква недоумица. 147 е мојот избор ама не знам сеуште.
Комплет предница за чудото е 40 000 денари (четириесет илјади денари) истата предница ја носи и 156-ката. Не дај боже да земеш Twin Spark. :D
Ако земаш Alfa само 1.9JTD или најубаво 2.4JTD од причини наведени погоре.

Меѓувреме разгледај и BMW 320D Е46 и тие се солидни количиња и мислам ќе ти брка многу работа тоа возилце...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #43 на: 14 Јуни 2012, 00:02:19 am »
auuu stvarno super ponudi se alfi-ve, no neznam eden drugar imase do dusa po star model i mnogu pari davase za popravki na sekoe, a zatoa i ne sum gi poglednal do sega a super i izgledaat a ponovata gledam i potrosuvacka dobra ima ako ne lazi!

Кој што сака нека збори од лично искуство ти кажувам дека најголема доверба имам кога ќе седнам зад воланот на Алфата. Едино може да те остаи ако нема бензин или уље.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #44 на: 14 Јуни 2012, 00:14:53 am »
А тоа секој ден се дешава,така да.... ;D ;D