Автор Тема: Бензинци, дизели и турбаши - колку rpm имате у задња брзина при 120 км/h  (Прочитано 196339 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Па добро, можат да го сменат степенот на диференцијалот за многу помала цена. Зависи кој колку ставил акцент на тоа.
Moже секако, но пак тоа е нов дел а не стариот. Зошто да не го стават стариот и да заштедат? Зборувам за секојдневни коли како Фиеста значи, не за некои ѕверови. И понатаму ете графикот што го имаш ставено е во ред, но споредбата во текстот потоа ја направи обратно. Во ред е дека за таа кола е подобро 2000рпм, од 1500 рпм, но тука не се работи за тие бројки. Се работи за многу повисоки бројки во реалноста. На пример Фиестата 1.4 ТДЦи (мојата) е турбо и тоа дизел, а 130кмч е на 3000рпм. Тоа е безвезе според мене и ја утепува колата максимално за на автопат. Неможам да најдам график сосе силата на моторот потребна за брзина, но еве од 1.9Тди што е блиску за скоро секој дизел.

Возилото има најголема ефикасност во рангот на 1500-2200 рпм, а и голем момент има во тоа подрачје. Со други зборови, конкретно на Фиестата 1.4 ТДци сметам дека има навистина доволно сила за да се справи со 130кмч при 2200 рпм, а не 3000. Како што веќе во скоро сите понови дизели ова е случај и ретко кој е над 2200 на 130кмч како што и треба да биде всушност.

А со промена на диференцијалот ќе направиш гиаринг на сите брзини, што не треба да се направи. Туку само на последнта (овердрајв) за крузање.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Затоа пишав, кој колку се потрудил да го подеси тоа. Кај некои модели обрнуваат внимание на тоа, кај некои не. Кај некои им се исплати, за други пак им е прескапо или па не го сметаат за многу важен тој детал. Тоа што го пишав беше пример, како би требало да се подеси последниот степен, не контрирав на некој.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT

Одлично за крузање низ град ;D

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1197
Пежо 206 1.9д 71кс.... на 120 има оклу 3300 рпм и пишти ко заклано.......а богами и троши ко жедно................опел корса ц 1.2 16в околу 3000.........

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
добра јубилејка имаш на километражникот... 3939...

ам ајас каква имам сликнато на моето ретко кој може да ја улови во таков момент... 277777 а во дневна километража 1.7, а саатот покажува 19:19  ;D

сега ке ја закачам и постирам тука...

едит....

ја гу ја, те гу те:

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Си можел саато да го наместиш 07:07 :D Лесно се мести :D И два пати да си хухнел во сензорот за температура, да ти покаже 7 степени.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Одг: Бензинци, дизели и турбаши - колку rpm имат
« Одговори #474 на: 20 Февруари 2014, 14:56:12 pm »
Ровер 214i 8v на 120 има 3000рпм...       Астра 2.0 ДИ на 120 има 2500рпм....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
Роверот 214 што го имаше бившата моја имаше 3000 вертежи на 105 а не на 120....
Изглеа пошо е женско.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Од која година беше тој, мојот беше од постарите т.е од 94 година со послабиот мотор, 8 вентилски 55kw и со сигурност имаше на 120 км 3000 обр можеби нешто и гумите имаат влијание кај мене беа 13ки ...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Си можел саато да го наместиш 07:07 :D Лесно се мести :D И два пати да си хухнел во сензорот за температура, да ти покаже 7 степени.

зашто саатот 07:07.. 17:17 поефективно би било... а сензорот е надвор... туку во движење го видов моментот на километражникот за она 277777 извадив телефонот, сликнав и одпосле ги приметив другите работи поклопеи што излегле... тие како гратис некако дојдоа хехехе...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841

Отсутен HSV

• Почетник
  • *
  • Пораки: 15
Форд фокус 1.0, 125кс, 2500 вртежи во 6 брзина, 3000 во 5 брзина при 120 km/h.