Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266484 пати)

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5295 на: 21 Мај 2015, 14:08:40 pm »
За тргнување и кочење подобро е напред да бидат гумите со подобра шара, за во кривини задните. Не ги сакам јас ваквите комбинации, сите 4 треба да бидат во иста состојба.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #5296 на: 21 Мај 2015, 22:53:34 pm »
значи, ставање подобри гуми само напред или само назат изгледа е измислено од македонците да штедат, да купуват само 2 гуми :P
не, кога се работи за безбедност, не треба да се штеде, баш затоа не ја прифатив понудата кога ги купував гумите, да ми дадат 2 зимски и 2 летни гуми, демек така ке имам и зимски и летни, и немора да ги менувам секоја сезона. ЛОЛ.
така да, нема дискусија мора да се 4 исти.

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #5297 на: 21 Мај 2015, 23:04:02 pm »
Вистина, така е Џонтра за гумите, поарно е назад летни да стави, ама напред појќе ќе му се трошат зимските, па ко ќе видиш имал немал пари народот мора да има и летни и зимски.

А според форумов ако ја додадеме дискусијата за премиум и буџет гумите, господинот brm brm со Клебер гуми секоја чест зимата што ја преживеа. :)
Оти? Искрено, мене ми се аресат гумите. Цела зима немав проблем, имаат добра тракција и на дожд (иако се зимски, нели, летните се тука закон за дожд) и на суво. си ја вршеа работата и ми влеваа доверба. супер се. (Е сега за летно време не коментираме, не се направени за лето.) Знам дека не се премиум, ама и не се баш од најевтините

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5298 на: 21 Мај 2015, 23:38:09 pm »
значи, ставање подобри гуми само напред или само назат изгледа е измислено од македонците да штедат, да купуват само 2 гуми :P
не, кога се работи за безбедност, не треба да се штеде, баш затоа не ја прифатив понудата кога ги купував гумите, да ми дадат 2 зимски и 2 летни гуми, демек така ке имам и зимски и летни, и немора да ги менувам секоја сезона. ЛОЛ.
така да, нема дискусија мора да се 4 исти.

Сакале да исчистат некој распар ..

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5299 на: 22 Мај 2015, 02:51:39 am »
Некое рангирање на Ханкок Вентус, Барум Бравурис, Тигар (или Трајал, шо и да беа) Синерис, Фулда (ваљда Прогресо) и Нексен?

Се работи за летни гуми, по можност со поизразени спортски перформанси.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5300 на: 22 Мај 2015, 09:08:05 am »
Некое рангирање на Ханкок Вентус, Барум Бравурис, Тигар (или Трајал, шо и да беа) Синерис, Фулда (ваљда Прогресо) и Нексен?

Што се „спортски перформанси“, како се изразуваат и по што точно се разликуваат од... неспортските перформанси?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5301 на: 22 Мај 2015, 09:19:30 am »

Јас ќе треба насокоро да барам гуми задни за 215/45-17, отприлика бев со очекување од 100 евра по гума (согласно последното искуство) за тие брендови (поконкретно меѓу Ханког и Барум), меѓутоа кога видов дека Тигар Синерис во таа димензија со 91W XL чинат 3600 ден по гума, бев како OMG THAT PRICEEEE 
И така не проаѓам повеќе од 6000 км годишно, и така менувам на 5 год гуми ... али да бидам искрен, муабетот на ФилипМ доста играше улога во тоа да се убедам ...

Башка реално, спортски перформанси и кола од 100-120 кс колку што се нашиве, не одат баш рака под рака :)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #5302 на: 22 Мај 2015, 16:42:41 pm »
Што се „спортски перформанси“, како се изразуваат и по што точно се разликуваат од... неспортските перформанси?

пр. Цврсти странични ѕидови за да може да се пренесеат информациите преку воланот до возачот, наспроти меките кои се поудобни но не овозможуваат таква комуникација.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5303 на: 22 Мај 2015, 16:51:19 pm »

Јас ќе треба насокоро да барам гуми задни за 215/45-17, отприлика бев со очекување од 100 евра по гума (согласно последното искуство) за тие брендови (поконкретно меѓу Ханког и Барум), меѓутоа кога видов дека Тигар Синерис во таа димензија со 91W XL чинат 3600 ден по гума, бев како OMG THAT PRICEEEE 
И така не проаѓам повеќе од 6000 км годишно, и така менувам на 5 год гуми ... али да бидам искрен, муабетот на ФилипМ доста играше улога во тоа да се убедам ...

Башка реално, спортски перформанси и кола од 100-120 кс колку што се нашиве, не одат баш рака под рака :)

Не барам спортски перформанси од типот на Пилот спорт или СпортКонтакт, или нешто слично... Немам пари да си ги дозволам.
Ме интересира дали има на понуда модел од некои од горенаведените, кои повеќе би тежнееле кон доменот на рецимо Конти СпортКонтакт (и ним сличните), отколку кон доменот на Конти ЕкоКонтакт (и ним сличните).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5304 на: 22 Мај 2015, 17:13:05 pm »

пр. Цврсти странични ѕидови за да може да се пренесеат информациите преку воланот до возачот, наспроти меките кои се поудобни но не овозможуваат таква комуникација.
Така, добар фидбек, грип и добро одведување на топлина

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5305 на: 22 Мај 2015, 17:51:12 pm »

Имам 2 потпрашања (кое е иствари едно во два облика):

1. Дали „гума со спортски перформанси“ и „тврда гума“ се синоними?

2. Дали е возможно гумата да има „цврсти“ странични ѕидови, но истовремено да не е спортска гума?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5306 на: 22 Мај 2015, 17:55:20 pm »
1. Не мора да значи. Пилот спорт и СпортКонтакт не се изразито тврди гуми, а се со спортски перформанси. Бриџстон Потенца е тврда гума.

2. Може, ако е за товарни возила.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #5307 на: 22 Мај 2015, 17:57:21 pm »
После Потенца, за мене се е мека гума ;D
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #5308 на: 22 Мај 2015, 20:42:49 pm »
jas bi vi preporacal bf goodrich i goodyear.