Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2437822 пати)

Отсутен ALF

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1725 на: 27 Февруари 2013, 15:30:54 pm »
На Церес им стига роба во петок, ќе ги побарам тогаш па ќе пишам што има.

Отсутен ALF

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #1726 на: 27 Февруари 2013, 15:42:28 pm »
Едвај ископав нешто повеќе за Спортива, на украински е, се сведува дека Барум ги прави:

Чешская марка Sportiva является частью группы брэндов Continental. Sportiva относится к шинам так называемого бюджет-класса. Sportiva призвана составить конкуренцию недорогим шинам корейского, китайского и тайваньского производства, хлынувшим последние годы на рынки Европы. В этом отношении шины Sportiva являются выгодным приобретением для людей, которые не могут позволить себе более дорогие брэнды, но при этом хотят получить хороший уровень безопасности и комфорта шин, на которых собираются ездить. Совсем немногим дороже недорогих азиатских шин, Sportiva на голову выше их по своим ходовым характеристикам и уровню комфортности езды. Качество шин Sportiva гарантировано концерном Continental, на заводах которого они производятся.

Марка Sportiva в Европе известна давно. Владелец Sportiva – концерн Continental относит ее к группе так называемых частных, или приватных брендов. Производство шин под маркой Sportiva происходит в Чехии, где на заводе Barum Continental выпускаются покрышки данной марки, а также шины Continental, Gislaved, Semperit, Uniroyal и др

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #1727 на: 27 Февруари 2013, 16:40:10 pm »
18. Забранет е double-posting. Ако веќе сте напишале мислење, и сакате да го дополните, можете да ја искористите опцијата „Измени“. Одговарање на вашиот пост веднаш откако сте го напишале ќе се смета за double-posting и ваквите постови ќе бидат избришани доколку е потребно.

Мада ако си на телефон, може да биде проблематично ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #1728 на: 27 Февруари 2013, 16:51:15 pm »
A sto e razlikata (vo smisol na udobnosta, dali ke ima nekoe vlijanie ) pomegu 155/70 R-13; 155/65 R-13 i 155/75 R-13 ;D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #1729 на: 02 Март 2013, 02:16:11 am »
Сабајле на макпетрол (карши ГУЦ) ги пумпав гумите, меки ми изгледаа... предни 2.1, задни 2.0/ После тоа, катастрофа. На некои кривинчиња кои ги фаќав со поголема брзина, лизга у пм сега... воопшто не држат -.- Што д фак им се случило не ми е јасно ???

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1730 на: 02 Март 2013, 02:22:01 am »
Da ne ti gi narokala pumpata 2.5-3.0 namesto 2.0-2.1 ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1731 на: 02 Март 2013, 10:08:05 am »
Сабајле на макпетрол (карши ГУЦ) ги пумпав гумите, меки ми изгледаа... предни 2.1, задни 2.0/ После тоа, катастрофа. На некои кривинчиња кои ги фаќав со поголема брзина, лизга у пм сега... воопшто не држат -.- Што д фак им се случило не ми е јасно ???
Пробај на 0,4 вози ги да видиш како ќе држат. Шумахер гомна да јаде...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1732 на: 02 Март 2013, 19:16:08 pm »

Иди напумпај ги на вулканизер. Ја по бензинскиве божем ги држев на 2.4 - кога менував бандаши им реков да го измерат притисокот бидејќи сумњиви ми беа. Едната јави 2.7, другата 2.6, задните скоро идентично. Сега се на 2.5 и одлично се понаша, доста поцивилизирано од претходно.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1733 на: 02 Март 2013, 19:51:45 pm »

Иди напумпај ги на вулканизер. Ја по бензинскиве божем ги држев на 2.4 - кога менував бандаши им реков да го измерат притисокот бидејќи сумњиви ми беа. Едната јави 2.7, другата 2.6, задните скоро идентично. Сега се на 2.5 и одлично се понаша, доста поцивилизирано од претходно.

конечно корисен и содржаен пост!

ајде аирлија, нека се множат. дај си рука

:D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1734 на: 02 Март 2013, 21:28:23 pm »
имај на ум дека сите овие „еко“ гуми кои штедат гориво тоа го прават на сметка на удобноста и - уште поважно - тракцијата.

Па скоро сите такви гуми се за нормална секојдневна употреба. Секако дека нема да ставам рејсинг гуми на поло или спарк. Ќе ставам такви и ќе бидат 99 посто со перформанси како и најскапите кои не се еко ако сеуште постојст такви. Тоа е повеќе маркетинг сленг отколку што имаат врска со некаква си екологија.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1735 на: 03 Март 2013, 08:46:36 am »
имај на ум дека сите овие „еко“ гуми кои штедат гориво тоа го прават на сметка на удобноста и - уште поважно - тракцијата.

Па скоро сите такви гуми се за нормална секојдневна употреба. Секако дека нема да ставам рејсинг гуми на поло или спарк. Ќе ставам такви и ќе бидат 99 посто со перформанси како и најскапите кои не се еко ако сеуште постојст такви. Тоа е повеќе маркетинг сленг отколку што имаат врска со некаква си екологија.

Има врска. Гумите со помал ролинг резистнс трошат помалку гориво.

Но, јас на таквите приметувам проблематични перформанси баш при нормално возење, воопшто немам на ум никакво тркање. Не постојат само две категории на гуми „еко“ и „рејсинг“.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1736 на: 03 Март 2013, 16:03:23 pm »
Не знам какви ти се тие проблематични перформснси. Конти екоконтакт 3 е најдобра гума која сум ја возел, многу сигурна и на суво и на дожд. Дај некоја која е подобра како пример?

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #1737 на: 04 Март 2013, 09:27:37 am »
Ima li nekoj iskustvo so Brigstone Turenza T001 dali e tivka i kako se ponasa.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1738 на: 04 Март 2013, 09:40:54 am »
Taa треба да e малку проблематична на дождови. Тоа се гледа сподер самите канали кои не истиснуваат многу вода. Ама затоа има константен допир со асфалтот на суво, во големите линии.
Сепак на тестот велат дека има потивки.

http://www.autoexpress.co.uk/accessories-tyres/60123/bridgestone-turanza-t001

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #1739 на: 04 Март 2013, 09:45:57 am »
Da Goodeyrot dobro kotira za buka vo kabibna