Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266095 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6294
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11685 на: 01 Септември 2021, 13:34:29 pm »
Оставете го чоекот да се издува, цел ден вози од кој пола од времето со 80/90, пола со 10 на сат. Јас така да возам секој ден не со 250, со 350 ќе барам нешто за возење :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11686 на: 01 Септември 2021, 13:34:59 pm »
Од гумите ти доаѓа сРавот. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11687 на: 01 Септември 2021, 13:42:58 pm »
@MecheTo Не баш. Тестирањето со 150/60 ми било баш со летните Гудјир ЕфишнтГрип. Еднаш исто и со алсизнов имам 150. Никаков проблем ни со двете гуми, ама психа е во прашање ваљда. Така да зошто да се тресам и се за 10 мин порано што ќе стигнам негде, плус радари од сите страни, кога можам ко човек да си возам до 120/130 на автопат. Ни за радар да се мислам ни ништо

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #11688 на: 01 Септември 2021, 14:04:50 pm »
@MecheTo Не баш. Тестирањето со 150/60 ми било баш со летните Гудјир ЕфишнтГрип. Еднаш исто и со алсизнов имам 150. Никаков проблем ни со двете гуми, ама психа е во прашање ваљда. Така да зошто да се тресам и се за 10 мин порано што ќе стигнам негде, плус радари од сите страни, кога можам ко човек да си возам до 120/130 на автопат. Ни за радар да се мислам ни ништо

Ne e za 10te minuti +/- tuku za cuvstvoto vo vozenjeto. So 90 na saat na avtopat me fakja nervoza kako nekoj moze tolku da se vlechka i da ima takvi nervi, do kaj 120 - dremka me fakja od monotonija (zboruvame na ubav pat kaj shto nema da ti padnat plombite od dupki i drmanje), ne znam kako da go dolovam toa chuvstvo ama sakam slikite shto mi idat da se menuvaat pobrzo .. od ista prichina ne podnesuvam peshachenje i odenje (ako vekje moram peshki podobro mi e da pottrchnam malku iako sum mrzlo i so kondicija slabo stojam) - razumen kompromis (shto bi rekol bivshiot ni pretsedatel) mi e tochak i nego pak go shibam kolku shto me drzi snagata (obichno pomegju 25 i 30 po ramnovo vo Skopje i se praam ziva voda, e**te keifot)

Ako ne se brzam mene idealna brzina mi e 140-180 i so toa tempo bi vozel cel den bez problem, za brzanje do 200 me drzi pametot nad 200 mi e veke zamorno, mozam da pobrzam ako ima potreba da se pretekne neshto i posle da spushtam pod 200.

So togash nova e400 odevme za Holandija pa na avtopatot vo Germanija si rekov da se probam kolku mozam brzo da vozam i se probav 220 ama kratko vreme izdrzav (dali 5min) .. nad 200 slikite prebrzo mi se menuvaat... nemoze da mi isprocesira mozokot shto sum videl na 1km pred mene i koga sum stignal da go pominam.

I da gumite treba da se asalni za tie brzini inache moze da bide "interesno"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #11689 на: 01 Септември 2021, 14:18:07 pm »
Од гуми, од самото подвозје, од управувањето на возилото, од суспензијата, од звучната изолација, од аеродинамиката итн. Од многу работи доаѓа чувството. Затоа и се чудам кога ќе ми кажат СУВ, па уште и возат 150-160 со сув. Некои и многу побрзо. Тоа развигорче да има ќе те однесе со сувот на 150 камо ли ветер. А секогаш дува на делници каде може да се вози брзо реално. Не е за џабе зошто некои коли се фалени за возење.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11690 на: 01 Септември 2021, 14:20:30 pm »
Што врска дали е сув или влажен? Баш со влажни џипови на автопат прелетуваат колку сакаш, а исто со регуларни коли возат со 80 на автопат еден куп луѓе. Така да се е психа. Кој колку се осеќа сигурен и дека ја контролира колата. А таа со 20км/х да возиш па не можеш да ја контролираш не со 200, ама си правиш филмчиња.

Некој мерел ваљда и утврдил дека 120 е оптимално за автопат. Затоа секој до 120 на автопат вози без проблем. И сув и влажен. Се над е ризик. И од казна/радар и намалено време на реагирање и се.

Отсутен deksa

• Редовен
  • Пораки: 1038
« Одговори #11691 на: 01 Септември 2021, 14:27:47 pm »
Јас 3 години од кој второ лето ова возам Сава S3 ескимо. Ќе ги фрлав па ќе земав гуми ама со короната ни по 5000 годината не ми се берат. Добро изджаа за 8 години стари, сеа веќе се хазард последните 2 месеци иако се фул крампон почнаа да летаат фелки од предните  и  на поголеми брзини во кривини е веќе уметничко лизгање :D Сеа мора да чекам да залади за да зеам нови оти планирам зимски да зеам, да не ги поебам одсеа, знам дека олсизн ми се најпаметна опција со фактот дека од 10к годината почнав 5к да возам со короната, ама па сакам да се пикам по планини и снег/скијање камп и остало и некако не ми влеваат некоја сигурност дека нема цела секое одење некаде да ја мислам за ланци ставање.
Jas vozam kleber quadraxer 2 I bez problem odam po prilicno strmni ugornici I udolnici so 20-30cm sneg na tampon I asfalt na vikendica.
Isto taka sum I kamper. Na plaza letovo niz pesok vozev so niv :)
Ako se mislis megju sava I allseason (ti sovetuvam kleber quadraxer 2), voopsto ne se misli, zemi si gi vtorite.
Vozev sava eskimo hp2, uzasno sum razocaran na sneg na istiot pat, istite ugornici I udolnici, kleberot gi shie savata.
Spored tvoite potrebi zemi si allseason definituvno.
Ova e testirano, ne zboram na pamet.

Gledam pogore @Inter1 ti odgovoril deka na tyrereviews, kleber quadraxer 2 imaat podobri statistiki od mnogu zimski gumi, megju koi sava ne se nitu spomenati.
I toa so fakt go tvrdam od licno iskustvo.
Gumata ima izrazeni karakteristicni shari koi i vo leto se odlicni, vcera vozev 200 km/h bez nikakov problem na 25 celsiusi.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
« Последно менување: 01 Септември 2021, 14:37:48 pm deksa »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #11692 на: 01 Септември 2021, 14:50:19 pm »
Леле па како можевте? Голем грев на форумов е алсизн да возиш, а ова е ултимејт грев. 100 камшици удри, еден број :D
П.С. Што зимски возите? Штом издржуваат и во лето пишете да ги имаме на ум :)

Мојата вози најскапи. Мишелин Алпин 5.

Препорака од мене за вакви гуми во лето.
:D

Јас ги возев овие во зима на едната кола и ништо поарно не пројдов од CrossClimate+ на другата кола. Подеднакво го јадев во ризични ситуации. Еднаш тргнав накај СЦГ - Бродец со А5 на задни и А6 на предни, и си се вратив ко попче после прва кривина.  Е сега, сите ламели беа тогаш на број кај целосезонкиве. Не знам летово колку заби фалат на CrossClimat - от.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11693 на: 01 Септември 2021, 14:57:14 pm »
Од гуми, од самото подвозје, од управувањето на возилото, од суспензијата, од звучната изолација, од аеродинамиката итн. Од многу работи доаѓа чувството. Затоа и се чудам кога ќе ми кажат СУВ, па уште и возат 150-160 со сув. Некои и многу побрзо. Тоа развигорче да има ќе те однесе со сувот на 150 камо ли ветер. А секогаш дува на делници каде може да се вози брзо реално. Не е за џабе зошто некои коли се фалени за возење.

Се извинуем унапред за даблпост ОТ.

Со Коџакот и Туле на него, сега на одмор по атопатиштава во Хрватска, кај што тепа бочен ветер и со 100 -110 км/ч многу се чувствива колку опасно може да те залепи у банкина или другар ти во соседна лента.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11694 на: 01 Септември 2021, 14:57:24 pm »
Не почувствував некое заносување со Маканот,мада тој ден можеби немаше ветер.Да го омам повеќе време ќе можам да кажам подобро.
Е сеа ако го споредиш со некој друг Сув како Рав4 не е исто.
Ама па и да го споредиш со А6 или Бмв5 не е исто.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #11695 на: 01 Септември 2021, 14:58:57 pm »

Се извинуем унапред за даблпост ОТ.

Со Коџакот и Туле на него, сега на одмор по атопатиштава во Хрватска, кај што тепа бочен ветер и со 100 -110 км/ч многу се чувствива колку опасно може да те залепи у банкина или другар ти во соседна лента.
Барем си реален.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #11696 на: 01 Септември 2021, 15:00:52 pm »
А која кола со туле нема проблеми при ветер? Со пасат цц и со огромно туле колата над 140 корнеше ветер неможеше муабет да направиш внатре од галама.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11697 на: 01 Септември 2021, 15:03:15 pm »
Со Шкода некоја рапид/октавија ли беше појма неам која, Штип пред 2 години отприлика се задеси огромен ветер, па внатре како во кајче бевме. Ама не е сув, па глупо е да се коментира и не се важи тоа лулање :D

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #11698 на: 01 Септември 2021, 15:06:38 pm »
Звукот не ми беше проблем, истото туле го имам возено на Volvo C30, Mercedes B, и н Коџак. На Волвото дефинитивно најмалку се чувствува бочен ветер (најнизок центар на гравитација и целата бочна површина е прилично мала). Со ниедна кола не сум возле туле над 150 км/ч. Најчесто 120- 130 на автопат со кратки излети за ускладување на брзината со сосотојбата докај 140-150.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #11699 на: 01 Септември 2021, 17:31:09 pm »
Дечки каде има посаглам ол сизон гуми? Гудјер или Бриџстон? Мишелин не.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk