Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992281 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11325 на: 06 Април 2021, 20:43:12 pm »
Јас ги фалев кинерџи еко 1. И тоа одлично искуство со нив ме натера да барам секогаш најтивки и најудобни гуми. Како и Фалкенот кога беа на тест кога ме болеше глава од Маврово до Скопје, неверојатно бучна гума. И од тогаш особено внимание обрнувам на тие две карактеристики, откога на своја кожа и на иста кола увидов колку ОГРОМНА разлика има од гума до гума.

Не сум имал искуство со еко 2. Тишлауфер има со 2 искуство. И е презадоволен во поглед на удобност и тишина, колку што знам.

Генерално секаде кај што читам Гудјиарот биле препород во удобност и тишина. А на ривјуто на таерривјус пак викаат дека БФ е и од Гудјерот нешто поудобна и потивка.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #11326 на: 06 Април 2021, 20:55:49 pm »
Клабери има некој искуство со брендот Debica, произведени во полска мислам. Како буџет варијанта најпримамливи ми се во 205/55/r16 димензија.

Отсутен Vojvoda

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #11327 на: 06 Април 2021, 20:57:29 pm »
Јас ги фалев кинерџи еко 1. И тоа одлично искуство со нив ме натера да барам секогаш најтивки и најудобни гуми. Како и Фалкенот кога беа на тест кога ме болеше глава од Маврово до Скопје, неверојатно бучна гума. И од тогаш особено внимание обрнувам на тие две карактеристики, откога на своја кожа и на иста кола увидов колку ОГРОМНА разлика има од гума до гума.

Не сум имал искуство со еко 2. Тишлауфер има со 2 искуство. И е презадоволен во поглед на удобност и тишина, колку што знам.

Генерално секаде кај што читам Гудјиарот биле препород во удобност и тишина. А на ривјуто на таерривјус пак викаат дека БФ е и од Гудјерот нешто поудобна и потивка.
жљ
исто сум за земање GOODYEAR 205/55R16 91H EFFICIENTGRIP PERF 2 сега ги разгледувам цените транзит ск ми понуди 4185 по гума а инаку возам Dunlop бучна многу и комфорт не ама му се гледа крајот

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #11328 на: 06 Април 2021, 21:31:43 pm »
Ги има возено некој гумиве?
https://www.tyrereviews.com/Tyre/General/Altimax-Comfort.htm

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #11329 на: 07 Април 2021, 08:43:50 am »
Клабери има некој искуство со брендот Debica, произведени во полска мислам. Како буџет варијанта најпримамливи ми се во 205/55/r16 димензија.

Возам Debica зимски, добри се засега посебно на снег инаку иста шара имаат со Сава. И да полски се.
Кај ги гледаш летните, цена? Се мислам дали да ставам нови и јас..мада што слабо возење ми гледа и ова лето дека ке има. :)
New blood of old school

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #11330 на: 07 Април 2021, 09:31:51 am »

жљ
исто сум за земање GOODYEAR 205/55R16 91H EFFICIENTGRIP PERF 2 сега ги разгледувам цените транзит ск ми понуди 4185 по гума а инаку возам Dunlop бучна многу и комфорт не ама му се гледа крајот
Јас ги возам истите земај ги, цената не е лоша.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11331 на: 07 Април 2021, 15:08:28 pm »
Што има тука за размислување. Се знае GOODYEAR 205/55R16 91H EFFICIENTGRIP PERF 2

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #11332 на: 07 Април 2021, 15:27:41 pm »
Се мислам меѓу
1. Goodyear Efficientgrip Performance 2

И

2. BF Goodrich Advantage

Двете се доста фалени за огромна удобност и тишина. Гудјиарот има многу повеќе ривјуа, како попозната гума. Некако натаму ме влече работата.

Баш оваа димензија:

https://www.tyrereviews.com/Article/2020-Tyre-Reviews-Ultimate-Summer-Tyre-Test.htm

Поефтините.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11333 на: 07 Април 2021, 15:41:10 pm »
И двете се ефтини.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11334 на: 07 Април 2021, 15:47:31 pm »
@Deni  Гудјиарот ЕФФ Перф 2 е класи над БФ конкретниот модел. За 4200 од гума не вреди да размислуваш. БФ е отприлика 3500-700. Минимална разлика во цена за огромна разлика во се друго, ама ти си знаеш, твои пари :) 

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11335 на: 07 Април 2021, 16:14:55 pm »
@Deni  Гудјиарот ЕФФ Перф 2 е класи над БФ конкретниот модел. За 4200 од гума не вреди да размислуваш. БФ е отприлика 3500-700. Минимална разлика во цена за огромна разлика во се друго, ама ти си знаеш, твои пари :)
Никаде не спомнав цена. Тоа е последниот параметар по важност, кога купувам летна гума. Приоритетот е тишина/удобност/перформанси. Реков ме влече Гудјиарот највеќе.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11336 на: 07 Април 2021, 16:20:50 pm »
Dobro de ti ne spomna cena, jas spomnav kolku se 😁
Tebe prioritet ti e tisinata, moze Simon Trpcevski si pa sviris na pijano dodeka vozis i ti treba tisina.
Mene prioritet mi e sto podobar brend da uspeam da si dozvolam, trajnost na gumite i kratko kocenje suvo/vlazno.
Aj so zdravje da gi vozis Goodyearot 😁

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #11337 на: 07 Април 2021, 16:21:36 pm »
Komfort, tisina i performansi = Michelin Pilot Sport 4.
Ama kostaat bajagi, pogotovo kaj nas cepaat nenormalno so ceni na Michelin.

Good Year vo posledno vreme dosta gi falat, odlicni performanci za nijansa potvrdi od Michelin. Assymetric 5 ne bi trebalo da se mnogu poskapi of performance2,  samo neznam kako e so dimenzii.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #11338 на: 07 Април 2021, 16:27:44 pm »
Komfort, tisina i performansi = Michelin Pilot Sport 4.
Ama kostaat bajagi, pogotovo kaj nas cepaat nenormalno so ceni na Michelin.

Good Year vo posledno vreme dosta gi falat, odlicni performanci za nijansa potvrdi od Michelin. Assymetric 5 ne bi trebalo da se mnogu poskapi of performance2,  samo neznam kako e so dimenzii.
MPS4 = harsh, firm ride, noisy
F1ASY5 = hard, whiny noise

Далеку од удобни и тивки се двете. Затоа и постои Примаси 4, и перформанс 2. Кои се повеќе ориентирани кон премиум туринг, а не премиум спорт. И логично е.

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
« Одговори #11339 на: 07 Април 2021, 19:58:08 pm »
Кој е застапник на Дебика во Македонија?Не можљм да најдам за моја димензија на лагер кај локалниве продавачи