Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1847989 пати)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6840 на: 17 Ноември 2016, 10:57:09 am »
Здраво,
Пред некој ден идејки у рикверц без да го видам закачив во остар тротоар од 25-30цм и успеав да го оштетам страничниот ѕид на гумата кај заштитниот венец ( се гледа на сликите).
Денес бев до Мотоцентар да видам што ќе препорачаат да правам. Ми кажаа дека не биле конците оштетени и дека може со некоја лепенка и печење од 2 саати да се среди гумата, али пошто се сега у огромна гужва, здравје за две недели..
Одтаму поминав и до Stop&Go за второ мислење али они немале таа опција за лепење/печење и они ми кажаа дека не се конците оштетени. Пошто ако биле оштетени кје подувала или ќе дишела, али да не сум ја возел на автопат....   
Некој да препорача каде да одам да прашам за мојов проблем или пак сепак да идам да земам нова гума.
Иначе сетов NEXEN Winguard Sport 225/45 R17 зимски гуми е купен пред две години и да има поминато максимум 5 000км...

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6841 на: 17 Ноември 2016, 11:08:47 am »
Колку наплаќаат за таква интервенција во Мотоцентар со печење на гума?
Зини да ти кажу.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9113
« Одговори #6842 на: 17 Ноември 2016, 11:10:29 am »
јас на твое место бидејки повеке возам надвор од град, би си ја сменил  цела гума

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #6843 на: 17 Ноември 2016, 11:14:07 am »
Е видиш тоа од после ми текна дека не прашав (пошто гужва беше), али ако е >1000ден незнам дали се исплати пошто таа гума е 4200ден нова... 

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6844 на: 17 Ноември 2016, 12:07:44 pm »
И јас исто размислувам, ако е под 1000 денари и даваат некаква си гаранција на сработеното би размислил, ама ако е повеќе тогаш не се исплати, земи си нова гума.
Зини да ти кажу.

Отсутен alekohrid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #6845 на: 17 Ноември 2016, 12:28:12 pm »
Е видиш тоа од после ми текна дека не прашав (пошто гужва беше), али ако е >1000ден незнам дали се исплати пошто таа гума е 4200ден нова... 
уште полошо мене ми се има случено конци беа скината и се познава, набабрена е, ама ми ја лепеа гумата тука( во охрид) со некоја посебан лепенка 500 ден беше 24 часа требасе да се лади гумата, и ден денес нема мака преку 35000км помина...

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #6846 на: 17 Ноември 2016, 12:36:30 pm »
Прашав по телефон, и цената лепење/печење била од 500ден па нагоре, зависи од површината претпоставувам...
Ме интересира некој што го правел ова да сподели искуство... највеќе ми е дилемата, дали е сигурно ова лепење и за брзини на автопат од 120-130км/ч ???!!!
Иако зимно време 95% од возењето е низ град али сепак 1-2 пати кје тркнам негде на планина....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6847 на: 17 Ноември 2016, 12:46:11 pm »
Ако кевларот не еоштетен (како што ми изгледа) немаш проблем со гумата. Можеш ради естетика да ја вулканизираш.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #6848 на: 17 Ноември 2016, 12:46:33 pm »
Знаеме дека е лоша финансиската ситуација кај сите меѓутоа јас не би си играл да возам ваква гума на отворено, особено не ако е дополнително и зимно време.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #6849 на: 17 Ноември 2016, 12:49:27 pm »
Се вози без гајле, имам така гума залепено со секундарен само и немаше гајле ( не се одлепи, не мрдна ). На вулканизер истиот муабет ми го кажаа , конците и структурата на гумата не се оштетени само надворешниот слој е. Е залепив со секундарен пошо кај нас немаше друга опција за поправка, тебе би ти препорачал да си ја средиш профи и мирна да ти е главата :)
New blood of old school

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6850 на: 17 Ноември 2016, 13:56:39 pm »
Среќна средина, цела гума на старо, двете за 2000ден е сега за 70% дали е истрошена или неистрошена тоа е малку нејасно.

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2263738

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14397
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6851 на: 17 Ноември 2016, 20:02:42 pm »
Прашав по телефон, и цената лепење/печење била од 500ден па нагоре, зависи од површината претпоставувам...
Ме интересира некој што го правел ова да сподели искуство... највеќе ми е дилемата, дали е сигурно ова лепење и за брзини на автопат од 120-130км/ч ???!!!
Иако зимно време 95% од возењето е низ град али сепак 1-2 пати кје тркнам негде на планина....
Друже кога конците не се оштетени немаш никаков проблемсо гумата и 250 да возиш.КАко шо некој рече можиш ради естетски причини да ја залепиш и вози,НО некое време надгледувај ја да не случајно се направи цицка на тоа место,ако не се направи ич да не ти чуе,аако се направи менуваш гума...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
« Одговори #6852 на: 17 Ноември 2016, 22:27:47 pm »
Фала ви за одговорите :)
Разбрав дека ако конците се излозени на надворешни услови - вода/прашина може со време да скапат и со тоа да попуштат...
Знам дека ако дојде цицка дека се за мењање, мене ми е да не дојде до екплодирање при вожња на автопат.
Пошто гумите се XL верзија со појачани зидови, нарочито околу бандашот и не верувам дека може да се подуе (цицка) гумата во тој дел, туку недај боже може да дојде до директно до пукање пошто ѕидот е покрут... ( барем по моја логика)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6853 на: 17 Ноември 2016, 22:38:06 pm »
Нема да подуе ако не е металот изложен.
За поголема сигурност и peace of mind стави ја таа гума назад каде има помалку оптеретувања и каде и да пукне нема да те доведе во опасност.
Слободно стави ја назад и не си прави трошоци. Отиди за 500 денари нека ја испечат да не зјае така и терај, не прави непотребни диполнителни трошоци.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4288
« Одговори #6854 на: 18 Ноември 2016, 07:11:11 am »
сигурно нема пред секое возење да ја проверуваш гумата дали е во ред,никој не го прави тоа.Јас би ја сменил,иако ти викаат нема гајле,ама не ја вози на автопат.Чим ти вика така значи не е за возење гумата.