Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1990347 пати)

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6570 на: 14 Мај 2016, 10:56:11 am »

Што цена доби за primacy 3 и од кај?

Околу 21000 и нешто ситно, за 4 гуми во пнеуматик битола.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #6571 на: 14 Мај 2016, 18:10:10 pm »
на gumi.mk имаш промоција на primacy 3, 20.000 за сет од 4 гуми.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6572 на: 14 Мај 2016, 18:59:59 pm »
Дечки ај мала помош, за летни 205/55/16 што би препорачале меѓу овие:

Michelin Primacy 3
Continental  Contipremium5
Goodyear efficient grip performance

Услови на користење, 2-3000км месечно 90% на наши автопати и низ европа.

Од тестови како што можев да видам Michelin-от изгледа за нијанса подобар, ама сепак да си прашам.Или подобар избор има за тие пари?

Фала многу.
Помеѓу тие три модели,  што и да одбереш не е грешка.
Goodyear се најефтини, идеа 17.300 во Макпетрол. Мишелин и Континентал се околу 20000, и нема да добиеш ништо плус од goodyear. Разлика во перформанси сигурно нема да приметиш. Дури и на тестови, сите се тука негде плус-минус, но обично Мишелин поради малку послаби перформанси на мокро идат скоро редовно зад другите две.
Континентал и Мишелин имаат појаки странични зидови, Goodyear се понежни-поголема шанса за странично оштетување-цицка. Но пошто викаш дека претежно автопат ти е вожњата, не би требало да имаш таков проблем.
Континентал во Грција идат околу 17.000, мишелин околу 18000 (goodyear беа иста цена со континентал), со некаква шанса и за поврат на ддв. Кога прашував ми рекоа дека даваат taxrefund со бел-розев лист за поврат во продавница (не ми текнува сега како се викаше продавницата во Солун). Но незнам на граница дали ќе ти удрат печат за монтирани гуми. Ова ти го кажувам зашто викаш доста возиш ваму-таму, па претпоставив и Грција може ти е во правец.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #6573 на: 15 Мај 2016, 14:25:14 pm »
Значи морам да ги пофалам Мотоцентар за балансирањето, најмногу ми го погаѓаат, вчера на 140км/х си спие колата, на друго место кога балансирам никако да го погодат како што треба.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #6574 на: 15 Мај 2016, 14:34:23 pm »

Коментари?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6575 на: 15 Мај 2016, 14:36:06 pm »
Со здравје да си ги возиш! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #6576 на: 15 Мај 2016, 14:39:09 pm »
E toa e veke guma. Ne kinezi.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #6577 на: 15 Мај 2016, 14:53:03 pm »
абе другар, гумите такви кинески си беа кога ги купив, не се многу потрошени ама за подолг пат подобра нова гума и терај, а не снемал сум пари за гуми, ја ке одам за мк пошто стан ке купам, не е проблем за парите, туку читав некој викаше нема веза дали биле кинески или оригинал, иако нема некоја голема разлика во цената, ке си земам да сум си посигурен.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #6578 на: 15 Мај 2016, 15:21:10 pm »
Nema veze dali bile kineski? Isto kako da kazes nema veze dali ke kupis BMW ili kineska kopija na BMW.
Gumite se najbiten element na kolata za bezbednost. Ni ESP ni sto i da e drugo od modernite sistemi ne te spasuvaat vo kriticni situacii kako dobra guma sto moze da te spasi.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #6579 на: 15 Мај 2016, 15:43:01 pm »
епа пошто не сум некој искусен возач и не се многу разбирам од коли и затоа си прашувам, фала ви на сите за информациите, планирам да направам едно кратко видео, целото патување во 5-10мин, а патувањето ке биде више од 2 дена... некоја добра кола попат што вреде да се снима...

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #6580 на: 15 Мај 2016, 17:40:49 pm »

Дечки ај мала помош, за летни 205/55/16 што би препорачале меѓу овие:

Michelin Primacy 3
Continental  Contipremium5
Goodyear efficient grip performance

Услови на користење, 2-3000км месечно 90% на наши автопати и низ европа.

Од тестови како што можев да видам Michelin-от изгледа за нијанса подобар, ама сепак да си прашам.Или подобар избор има за тие пари?

Фала многу.

Земени вчера гуми, тотално различно... Dunlop sport maxx rt, ќе видам за некоја недела дали беше добар избор или не, сега само 100км имам со нив, али ми се врати ќеифот за возење после зимската Сава.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6581 на: 15 Мај 2016, 17:56:20 pm »

Ваљда ќе го издржат и твоето паркирање на тротоари...

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #6582 на: 15 Мај 2016, 18:30:05 pm »

Земени вчера гуми, тотално различно... Dunlop sport maxx rt, ќе видам за некоја недела дали беше добар избор или не, сега само 100км имам со нив, али ми се врати ќеифот за возење после зимската Сава.
Odlicen e i toj izbor, samo malku pobrzo ke ti se potrosat. Ako pomines 20000 km do Noemvri, moze dogodina novi da ti trebaat.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6583 на: 16 Мај 2016, 23:08:31 pm »
vie u pireli se :D
ADAC
...
Zanimljivu situaciju ove smo godine imali kod Pirelli Cinturata P1. Zvuči nevjerojatno, ali njegov rezultat razlikuje se od tvornice do tvornice. Naime, kod tog su pneumatika uočene velike razlike u performansama s obzirom na različite tvornice iz kojih su stizali testirani primjerci. Primjerice, isti proizvod napravljen u tvornici u Rumunjskoj imao je vrlo preporučljive performanse na mokrom, dok je isti taj model, ali proizveden u pogonu u Turskoj, na istoj podlozi zaradio tek „dvojku“, odnosno tek se djelomično mogao preporučiti. Upravo zbog toga, zbog tako velike razlike, odlučili smo Pirelli izbaciti iz tabličnog rezultata ovogodišnjeg testa kako njegov rezultat ne bi zbunjivao.
...
http://autoportal.hr/clanak/adac_objavio_test_najboljih_ljetnih_guma_za_sezonu_2016_
« Последно менување: 16 Мај 2016, 23:46:41 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #6584 на: 17 Мај 2016, 00:49:50 am »
Колку е балансирање на гуми во Мотоцентар за 16" и 17"?

А колку е и местење и балансирање на гумите?