Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2437303 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #1800 на: 11 Март 2013, 14:05:14 pm »
И јас во суштина не се согласувам со двајцата, и тврдам дека ако гомила луѓе оформила некакво мислење за некаков производ (во случајов гуми), не СМЕЕ да се смета како „ништо“. Ама вие си знаете :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1801 на: 11 Март 2013, 14:13:26 pm »
И јас во суштина не се согласувам со двајцата, и тврдам дека ако гомила луѓе оформила некакво мислење за некаков производ (во случајов гуми), не СМЕЕ да се смета како „ништо“. Ама вие си знаете :)

не е „ништо“ но не е ни релевантно.

Иначе испаѓа дека цеца е најбоља пеачка пошто гомила луѓе така мислат (според број на концерт на цеца и на концерт на, шознам, баланеску квартет) да не ти редам сеа други флагрантни примери каде што мнозинството утиња, ги има миљон.

тоа се вика argumentum ad populum и е во листата на фалични аргументи, т.е. аргументи од кои НЕ може да се изведе валиден заклучок.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
« Одговори #1802 на: 11 Март 2013, 14:15:05 pm »
А пази ова: Мишлен праи ќумур гума (да речеме Енерџи) и буста „перформанси“ преку некоја агенција која пишува лажни ривјуа на сајтот...... ммммм ? Како звучи оваа теорија на заговор? :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1803 на: 11 Март 2013, 14:15:56 pm »
А пази ова: Мишлен праи ќумур гума (да речеме Енерџи) и буста „перформанси“ преку некоја агенција која пишува лажни ривјуа на сајтот...... ммммм ? Како звучи оваа теорија на заговор? :)

плаузибилно!

ја НЕ викам дека „како каже адац така е и крај!“. Само велам дека давам повеќе тежина на мислењето на адац отколку на анегдотите на тр. Толку. АДАЦ знам тачно што им прават на гумите. Што им прават тикварите на тр на нивните гуми - немам појма. Не знам ни дали ги напумпале ко шо треба ебаго.

P.S. Мишелин Енерџи беше говно. Трајно говно, но говно. Мишелин Енерџи Сејвер више не е толку говно, али не е више ни толку трајна. Мишелин Енерџи Сејвер Плус (најновите) добиваат топ оценки на адац со забелешка „брзо се трошат“. I see a pattern here :-)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1804 на: 11 Март 2013, 14:59:56 pm »
Нокиа е Говно, Eпл е лајно, Алкател е закон, така прочитав на еден блог на ГСМ фанови! ;D

Отсутен BEST

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 270
  • BMW 330D facelift
« Одговори #1805 на: 11 Март 2013, 17:14:37 pm »
Да не отидовте офф топик малце слујчајно ;D

Низ градов што гледав, ја имаме гумата Michelin Pilot Sport 3 (која исто така добро е рангирана на тие "Reviews" сајтови...
е сеа некои ми викаат дека е малце „стар модел“, колку е тоа за верување и за сваќање здраво за готово не знам...

Бидејки не ја најдов нигде таа Dunlop Sport BluResponse, па како алтернатива ја одбирам таа од мишелин или евентуално гумата на Continental Sport Contact 5 (која ке дојде во Мултибренд во април, а тогаш и ми беше у план да купувам гуми...)

Последното мислење значи останува помеѓу:
1. Michelin Pilot Sport 3
2. Continental Sport Contact 5

некое ваше мислење околу ова ? за што би се одлучиле вие ?
благодарам однапред на предлозите и идеите :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1806 на: 11 Март 2013, 18:11:06 pm »
Тестот е на Adac анализата е на tyre reviews :

We don't usually analyse the European tyre test, carried out by the excellent German ADAC organisation, but this one was too good to ignore.
Not only is it the first year they've used a tyre larger than 16", there's several new tyres involved in the 225/45 R17 tyre test. It's the first time we've seen the new replacement for the Vredestein Ultrac Sessanta in a group test, along side some of it's new mid range stable mates, the Toyo T1 Sport and the Falken FK453, and its the first time we've seen the Continental Sport Contact 5 beat the Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2. Interesting

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2013-European-Summer-Sports-Tyre-Test.htm

Отсутен singapur

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
  • http://www.youtube.com/watch?v=32AL7jrtAEs
« Одговори #1807 на: 11 Март 2013, 18:24:13 pm »
да не знајте цени на нови 215/45/16 и 195/45/16, или да не има низ нет каталози... ?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #1808 на: 11 Март 2013, 19:28:49 pm »
На муабетот за ТР и нивните оценки.

Немаше некој германски сајт кој ја рангира Дачија како најдобар бренд во светот.......... ЕВР!
Баш заради такви сајтови, се носат такви одлуки.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1809 на: 11 Март 2013, 19:42:20 pm »

Последното мислење значи останува помеѓу:
1. Michelin Pilot Sport 3
2. Continental Sport Contact 5

Сум ги возел претходните модели на овие гуми, Pilot Sport 2 i Sport Contact 3, на иста кола. Ако е некое релевантно мислење, Michelin-от беа за нијанса поудобни (помеки), и незначително подобро држење на сув асфалт.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #1810 на: 11 Март 2013, 22:02:52 pm »
Continental Sport Contact 5(235/45Р17), мека, тивка и удобна гума. Одличен грип и на суво и на влажно време. Ја препорачувам. Разгледај убаво за цените секаде, солидни разлики во цените имаше лани кога купував. Мишелин ПС3 не сум возел така да неможам да споредам.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1811 на: 11 Март 2013, 22:22:02 pm »
Мишелин Energy и Energy Saver се два модела на гума кои се најзастапени ОЕМ гуми на сите времиња. Некаде имав видено информација дека Енерџи има 3 пати повеќе ОЕМ гуми дадено него второ ласираната. Така да.... не би рекол дека е гомно.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1812 на: 12 Март 2013, 06:35:50 am »
Мишелин Energy и Energy Saver се два модела на гума кои се најзастапени ОЕМ гуми на сите времиња. Некаде имав видено информација дека Енерџи има 3 пати повеќе ОЕМ гуми дадено него второ ласираната. Така да.... не би рекол дека е гомно.

energy е говно.... energy saver не е

(говно = добри на суво, катастрофа на мокро, во август на вруќ асфалт не држат ко шо треба и може да се заебеш, држат добро само во сув пролетен ден кога не е ни многу жешко ни многу ладно. така да говно)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1813 на: 12 Март 2013, 07:11:42 am »
Michelin Energy е гомно со гаранција (тапија). Ова што го кажува филипв за гумите е многу точно. Би би додал уште, без разлика на димензија и на возило.
 Сфати ги производителите на автомобили.. Ако заштеди 10е по гума (и стави енерџи сејвер кој има колку-толку прифатливи перформанси за обичен човек), тоа му се 40е по возило, 1.000.000 возила по 40е заштеда на гуми, опааа! Дивиденда за шефовите на концернот! Само од гуми!
Секако, ти како љубител на марката, нема да отидеш во салон и да кажеш „дајте ми хајперф гуми по мој избор, тргнете ги овие гомната од кола“, туку кога ќе сфатиш дека се гомна, ќе му ги остаиш на вулканизерот без да погледнеш назад кон нив. И ќе си купиш, нешто подобро. 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #1814 на: 12 Март 2013, 16:26:20 pm »
Денес ги заменив гумите со тигар хитрис-колку пари толку музика.Подобри се од половни и најважно е што се нови.Немаат никаков звук при возење.