Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 227644 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Одг: Problem so klima
« Одговори #675 на: 21 Август 2017, 08:52:52 am »
Цитат
Why does it need to be serviced?

Your air conditioning system can lose up to 10 percent of its gas each year. Unless it's replaced the system will be less able to keep you cool and refreshed.

What happens if it's not serviced?

The system will continue to lose gas, become less efficient and lead to increased fuel consumption. It will eventually fail and need replacement parts.

What do we do?

We drain and recharge the system; check hoses, filters, belts and connections; and make sure the compressor and condenser are working correctly.

How often does it need to be serviced?

Volkswagen recommends every 2 years.

Отсутен Hifly

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #676 на: 28 Октомври 2017, 13:50:41 pm »
Здраво луѓе.Шо е фрката со климава,исклучена е а подесена на греење и си топли после 10тина мин возење и тоа до степен што ги загрева отворите (претходно не беше така,барем мислам),додека возам ја подесувам на ладење,одма менува воздух почнува да лади но исклучена е,си викам шо е ова немора ни да ја уклучувам само подеси лево десно односно топло ладно и тера...Ај барем не ми троши гориво чим е исклучена а ефективна со греење и ладење на ниво :D.Свашта!Некој нешо?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #677 на: 30 Октомври 2017, 10:31:45 am »
Вентилација, надвор е пример 10 степени и така... си лади

Отсутен SHADOWFOX

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #678 на: 23 Јануари 2018, 13:49:51 pm »
Здраво дечки. Очи ми паднаа од читање и никако да најдам решение за мојава ситуација. Зима или лето исто е Опел Омега 2.2 ДТИ 2001 година клапната за префрлување воздух на климата (при ладење и греење)  на надворешен, внатрешен или автоматски мод не работи. Прашав предходно за решение на неколку места и сите креваат паменици незаинтересирано. Незнам каде е најпаметно да се однесе возилото и да најдат решение, ниту пак знам што ѓавол му е. Со загадениов воздух не е баш пријатно да пуштиш греење, а возам две мали дечиња. И сега или да смрзнат или топло да им биде е работава.

Однапред Ви благодарам дечки.
Some things appear further than they are...

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #679 на: 23 Јануари 2018, 14:24:28 pm »
За почеток смени филтер за во кабина ако има. Кај мене драстично се подобри воздухот внатре со поквалитетен филтер

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #680 на: 26 Јануари 2018, 09:34:15 am »
Здраво дечки. Очи ми паднаа од читање и никако да најдам решение за мојава ситуација. Зима или лето исто е Опел Омега 2.2 ДТИ 2001 година клапната за префрлување воздух на климата (при ладење и греење)  на надворешен, внатрешен или автоматски мод не работи. Прашав предходно за решение на неколку места и сите креваат паменици незаинтересирано. Незнам каде е најпаметно да се однесе возилото и да најдат решение, ниту пак знам што ѓавол му е. Со загадениов воздух не е баш пријатно да пуштиш греење, а возам две мали дечиња. И сега или да смрзнат или топло да им биде е работава.

Однапред Ви благодарам дечки.
Потполно те разбирам, го имав истиот или сличен проблем како тебе (и знам што мака е со мало дете на загаден воздух, алергии, дишни патишта, коса ми се крева на глава). Мојата кола има климатроник двозонски, значи автоматска клима и кај мене поради тоа што 90% ја возев колата со вклучена рециркулација за да не ми влегува воздухот од надвор, јаверојатно ми беше заглавена клапната во таа позиција (по мајсторот можеби некако дошло вода до неа и ја замрзнала малку колку да го расипе електро моторчето што ја движи клапната, што ја мислам дека е тешко веројатно, ама нема врска, во секој случај не работеше моторчето). Јас на некој начин бев во подобра позиција од тебе, ми беше заглавена клапната на рециркулација и кога сакав да пуштам воздух од надвор за да проветрам и да не ми замаглува внатре (надвор од град, на отворено) не ми работеше. Се распрашував на многу места и од повеќе луѓе добив препорака само за едно место, А.Ц.Е. клима или Цеко, кај поранешно Раде Кончар, позади Тинекс, изгуглај ќе ти излезе локација и број. Саше се вика дечкото што ги прави тие работи, рачунај за рака околу 2000, плус минус, зависи колку работа ќе има. Најдобро да ти потврди дека се работи за тоа електро моторче па да бараш да купиш такво, за во случај да не не е тоа па да го зимаш за џабе. Ново не би знаел каде можеш да најдеш и колку би чинело, можеби ѓавол ипол, ама половно има шанси да најдеш.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #681 на: 31 Јануари 2018, 12:27:55 pm »
Каде може да се најдат резервни делови за делови од авто клима, делови за компресорите (clutch), гумици и оние филтрите што се ставаат во цевките (orifice)  ?

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #682 на: 31 Јануари 2018, 12:48:36 pm »
Ima vontrgovskiot vo lisice prodavnica za delovi za klimi na avtomobili

Отсутен Mihail

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 187
« Одговори #683 на: 31 Јануари 2018, 14:34:18 pm »
Тоа ке му дојде негде кај сообраќајна полиција што е? Ако не те мрзи на google maps да обележиш :D
Да ја најдам па да си играм климаџија како останативе "мајстори" :D

Отсутен macko88

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
« Одговори #684 на: 01 Февруари 2018, 18:17:27 pm »
zdravo izgleda imam problem si klima sistemot, potocno moe mislenje e istekuvanje na freon od ventilot za nizok pritisok, molam neokoi poupateni vo klima sistemive ili uste poubavo nekoj si clen ba forumov sto mozebi e serviser na avto klima, da mi dade mislenje za problemov. eve napraviv 3 sliki pod haubava sto mozat da se poglednat na sledniov link, prikaceni se na umgur.com  zaradi toa sto ima ogranicuvanje od 120 kilobajti od poedinecna slika a slkive se site od po 190 kilobajti i zatoa gi prikaciv na imgur.com

dali ovaa ZOLTAVA NIJANSA sto e na belava vertikalna plasticna cevka kaj sto se stava tecnost a brisacive e posledica na istekuvanje na freon? se raboti za golf 5 1,9 tdi

https://imgur.com/a/ujGMf
« Последно менување: 01 Февруари 2018, 18:26:04 pm macko88 »

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #685 на: 02 Февруари 2018, 14:18:27 pm »
zdravo izgleda imam problem si klima sistemot, potocno moe mislenje e istekuvanje na freon od ventilot za nizok pritisok, molam neokoi poupateni vo klima sistemive ili uste poubavo nekoj si clen ba forumov sto mozebi e serviser na avto klima, da mi dade mislenje za problemov. eve napraviv 3 sliki pod haubava sto mozat da se poglednat na sledniov link, prikaceni se na umgur.com  zaradi toa sto ima ogranicuvanje od 120 kilobajti od poedinecna slika a slkive se site od po 190 kilobajti i zatoa gi prikaciv na imgur.com

dali ovaa ZOLTAVA NIJANSA sto e na belava vertikalna plasticna cevka kaj sto se stava tecnost a brisacive e posledica na istekuvanje na freon? se raboti za golf 5 1,9 tdi

Не знам каде е допирната точка на фреонот и цревото од течноста за брисачи...си ставал фреон со боја? 
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен TDI power

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #686 на: 02 Февруари 2018, 17:03:39 pm »

Тоа што е прскано блиску до сервисниот порт најверојатно е масло -ув боја од фреонот.За да бидеш сигурен провери со ув ламба ако најдеш..Компресорот уклучува?

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #687 на: 17 Февруари 2018, 00:44:39 am »
Ekipo vaka sea imam edno prasanje do vas sto imate klima vo vozilata. Dali do vremeto e dali mene subjektivno mi se cini deka koga sega ja pustam klimata da ukl, kompresorot na pocetokot koga ukl go nema toj karakteristicen tk pobucen zvuk kako vo leto, tuku e nekako potivok duri i neprimeten dokolku ne e tivko i ne zaslusas vnimatelno. Duri i na momenti mislam deka ne raboti klimata tolku e tivko. A od druga strana ukl perkata i go ladi hladnjakot ( najnormalno ko vo leto ) i koga ke ja iskl klimata prestanuva i perkata so go ladi hladnjakot. E sea me interesira normalno e voa vaka potivko da ukl kompresorot zimno vreme, ili ne e. Isto taka oti bas probav na dvete vozila istoto se slucuva, dali e mozno mene da mi se pricinuva taka. I uste edno prasanje me interesira primer ako klimata sobira 500gr freon, so kolku min gr freon ukl kompresorot da raboti, odnosno pod taa granica ne raboti, i kolku e normalno freon da se gubi so tekot na vremeto za edno normalno prosecno i tehnicki ispravno vozilo?  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #688 на: 19 Февруари 2018, 07:29:48 am »
Од ~550г колку што собира мојата, за 2 години изгубе ~120г фреон, климата сеуште работеше само осеќав некако како послабо да ми лади, ова на 15 години стара кола.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3226
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #689 на: 11 Март 2018, 16:43:43 pm »
Kaj e najeftino za dopolna na freon vo klimata  ?