Дополнета климата, сменет филтер за полен, ама мислам слабо лади.
Дали има некоја температура која треба да ја постигнува?
Вчера околу 30 минути пуштена климата топло дуваше додека да стигнам дома, а и на колата кога ќе додадам малку нагло гас потсецнуваше?
Возилото има плински уред ево.
Денес си ладеше нормално.
Имам приметено кај некои возила ептен ладно си лади климата, тоа е нормално или кај тие што послабо ладат има некој проблем?
Јас имам пишувано погоре за мојот проблем, слично како кај тебе, у кратки црти:
- откако ми рикна компресорот, ставив половен, земав од кај ЕКО, Чаир, негде почеток на јуни месец;
- првпат кога ја пробав климата, ладеше коска и бев задоволен што поминав со помалку пари, 150 евра;
- ама у тоа време температурите не надминуваа 30-31 степен;
- првпат видов дека нешто не е во ред кога беа првите екстремни температури, над 35 степени, од работа до дома никако да постигне да лади, прво помислив дека е поради тоа што ми беше колата на сонце цел ден, па демек напечена и др глупости;
- кога вторпат ми се случи истото, ја однесов колата на 2 места да ми ја проверат климата и иста дијагноза, компресор пред испуштање на душа, нискиот притисок кој треба оптимално да е 2 бари, кај мене беше 6-8 бари и темп на гасот одеше до 26-28 степени и затоа не ладела климата на повисоки температури;
- кога ми го местеле половниот компресор, намерно извадиле малку фреон, за да може да лади климата со таков компресор, ама сепак не можеше да постигне при повисоки температури, ама тука постои опасност да ти замрзне експанзиониот вентил и цел ситем да отиде у qрац;
- го вратив половниот компресор, после 45 мин убедување, пробав уште 2 половни од друго место, не ги биваше и на крај нов од кај Цеко и конечно почна да лади нормално климата, проверено и на 41 степен.
Кај тебе провери да не треба да се менува филтерот на хладњакот на климата, јас го сменив превентивно, можеби треба да се чисти испаривачот, хладњакот. Мене ми остана уште клапние на лева страна да ги средам, не ми дува со иста јачина како деснаа страна, леваа ми е за нијанса послаба.