Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 201181 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3727
Одг: Problem so klima
« Одговори #660 на: 26 Јули 2017, 01:40:41 am »

На момент, особено кога е многу топло иѓи многу ладно, се слуша како "свирење" од климата. Дали е некое лагерчемза менење или некакви перки за менење?

Tреба да го подмачкаш вентилаторот

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f169/e90-e91-e92-e93-noisy-blower-fan-removal-lubrication-t92159/
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2325
« Одговори #661 на: 26 Јули 2017, 09:03:15 am »
Дополнета климата, сменет филтер за полен, ама мислам слабо лади.
Дали има некоја температура која треба да ја постигнува?

Вчера околу 30 минути пуштена климата топло дуваше додека да стигнам дома, а и на колата кога ќе додадам малку нагло гас потсецнуваше?
Возилото има плински уред ево.

Денес си ладеше нормално.

Имам приметено кај некои возила ептен ладно си лади климата, тоа е нормално или кај тие што послабо ладат има некој проблем?
Јас имам пишувано погоре за мојот проблем, слично како кај тебе, у кратки црти:
- откако ми рикна компресорот, ставив половен, земав од кај ЕКО, Чаир, негде почеток на јуни месец;
- првпат кога ја пробав климата, ладеше коска и бев задоволен што поминав со помалку пари, 150 евра;
- ама у тоа време температурите не надминуваа 30-31 степен;
- првпат видов дека нешто не е во ред кога беа првите екстремни температури, над 35 степени, од работа до дома никако да постигне да лади, прво помислив дека е поради тоа што ми беше колата на сонце цел ден, па демек напечена и др глупости;
- кога вторпат ми се случи истото, ја однесов колата на 2 места да ми ја проверат климата и иста дијагноза, компресор пред испуштање на душа, нискиот притисок кој треба оптимално да е 2 бари, кај мене беше 6-8 бари и темп на гасот одеше до 26-28 степени и затоа не ладела климата на повисоки температури;
- кога ми го местеле половниот компресор, намерно извадиле малку фреон, за да може да лади климата со таков компресор, ама сепак не можеше да постигне при повисоки температури, ама тука постои опасност да ти замрзне експанзиониот вентил и цел ситем да отиде у qрац;
- го вратив половниот компресор, после 45 мин убедување, пробав уште 2 половни од друго место, не ги биваше и на крај нов од кај Цеко и конечно почна да лади нормално климата, проверено и на 41 степен.

Кај тебе провери да не треба да се менува филтерот на хладњакот на климата, јас го сменив превентивно, можеби треба да се чисти испаривачот, хладњакот. Мене ми остана уште клапние на лева страна да ги средам, не ми дува со иста јачина како деснаа страна, леваа ми е за нијанса послаба.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #662 на: 26 Јули 2017, 09:25:06 am »

Кај тебе провери да не треба да се менува филтерот на хладњакот на климата, јас го сменив превентивно, можеби треба да се чисти испаривачот, хладњакот. Мене ми остана уште клапние на лева страна да ги средам, не ми дува со иста јачина како деснаа страна, леваа ми е за нијанса послаба.

Кај се наоѓаат тие клапни? Јас имам приметено дека во стакло нагоре ми дува слабо и од тие малите за страничните ретровизори. Зимно време е зезнато.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #663 на: 26 Јули 2017, 11:58:48 am »
кај мене од отворите дува 8C (пежо 405) незнам за др коли како е ама би требало да е исто

Мислам дека 12-13 степени треба да е на отворите.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #664 на: 26 Јули 2017, 22:05:23 pm »
Кај мене пред 2-3 години кога мереа околу 10с беше, волво в40 98ма.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Присутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #665 на: 27 Јули 2017, 14:00:19 pm »

Кај се наоѓаат тие клапни? Јас имам приметено дека во стакло нагоре ми дува слабо и од тие малите за страничните ретровизори. Зимно време е зезнато.
Позади самите отвори за воздух, мислам внатре во шалт таблата/предната конзола...има многу заебанции и работа, се вади целата шалт табла и после прашање е дали ќе ти ја наместат пак како што била...чекам да ми пишат за цена колку би била отприлика, па во иднина моѓеби би се решил да ги средам

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #666 на: 27 Јули 2017, 15:21:22 pm »
Нека дува послабо :D

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #667 на: 28 Јули 2017, 23:11:01 pm »

Каде се наоѓаат, како изгледаат.

Moжеби треба и линискиот каиш да се смени, 9 години има откако е произведена колата.
Не е испукан, нема оштетувања, може од старост да пролизгува?
« Последно менување: 29 Јули 2017, 00:00:52 am Drive-r »

Присутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #668 на: 03 Август 2017, 10:15:31 am »

Каде се наоѓаат, како изгледаат.

Moжеби треба и линискиот каиш да се смени, 9 години има откако е произведена колата.
Не е испукан, нема оштетувања, може од старост да пролизгува?
Филтерот на хладњакот на климата, кај мене на голфот се наоѓа позади браникот и е како цевка....за линиски каиш ваљда мислиш за пк каишот (клинестиот) у секој случај треба да го смениш, барем превентивно

Отсутен stanzli

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #669 на: 10 Август 2017, 22:39:35 pm »
Денес баш на најтоплото ми откажа климата на ауди а4 б6. Нонстоп дува само топол воздух, компресорот не вклучува воопшто.
Ај проверив да не протекол некаде фреонот но нема покажано никаде, каишот ок е, перката врти на две брзини. Баш загледав под турбото едно ко капаче  порано го немам приметено и да ти испадна проблемот штрафот што го стега капачето на кумплуг шајбната се скинал и нормално компресорот ич не врти.
Чаре сега, ново капаче/комплет шајбна или друг компресор да барам? Мора да се демонтира овој, нема пристап за да се извади шрафот од осовинката. Инаку Denso dcp02023 e моделот на компресор.

Присутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #670 на: 15 Август 2017, 10:19:05 am »
Денес баш на најтоплото ми откажа климата на ауди а4 б6. Нонстоп дува само топол воздух, компресорот не вклучува воопшто.
Ај проверив да не протекол некаде фреонот но нема покажано никаде, каишот ок е, перката врти на две брзини. Баш загледав под турбото едно ко капаче  порано го немам приметено и да ти испадна проблемот штрафот што го стега капачето на кумплуг шајбната се скинал и нормално компресорот ич не врти.
Чаре сега, ново капаче/комплет шајбна или друг компресор да барам? Мора да се демонтира овој, нема пристап за да се извади шрафот од осовинката. Инаку Denso dcp02023 e моделот на компресор.
Пробај прво со полесните работи, капаче и др на што се сомневаш, компресорот на крај

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #671 на: 20 Август 2017, 12:35:18 pm »
Дополнета климата, сменет филтер за полен, ама мислам слабо лади.
Дали има некоја температура која треба да ја постигнува?

Вчера околу 30 минути пуштена климата топло дуваше додека да стигнам дома, а и на колата кога ќе додадам малку нагло гас потсецнуваше?
Возилото има плински уред ево.

Денес си ладеше нормално.

Имам приметено кај некои возила ептен ладно си лади климата, тоа е нормално или кај тие што послабо ладат има некој проблем?
Јас имам пишувано погоре за мојот проблем, слично како кај тебе, у кратки црти:
- откако ми рикна компресорот, ставив половен, земав од кај ЕКО, Чаир, негде почеток на јуни месец;
- првпат кога ја пробав климата, ладеше коска и бев задоволен што поминав со помалку пари, 150 евра;
- ама у тоа време температурите не надминуваа 30-31 степен;
- првпат видов дека нешто не е во ред кога беа првите екстремни температури, над 35 степени, од работа до дома никако да постигне да лади, прво помислив дека е поради тоа што ми беше колата на сонце цел ден, па демек напечена и др глупости;
- кога вторпат ми се случи истото, ја однесов колата на 2 места да ми ја проверат климата и иста дијагноза, компресор пред испуштање на душа, нискиот притисок кој треба оптимално да е 2 бари, кај мене беше 6-8 бари и темп на гасот одеше до 26-28 степени и затоа не ладела климата на повисоки температури;
- кога ми го местеле половниот компресор, намерно извадиле малку фреон, за да може да лади климата со таков компресор, ама сепак не можеше да постигне при повисоки температури, ама тука постои опасност да ти замрзне експанзиониот вентил и цел ситем да отиде у qрац;
- го вратив половниот компресор, после 45 мин убедување, пробав уште 2 половни од друго место, не ги биваше и на крај нов од кај Цеко и конечно почна да лади нормално климата, проверено и на 41 степен.

Знаеш дека и јас иам сличен проблем, пример преку ноќ е пак колку толку спарно пуштам клима и тоа на кец за 2 мин се праи замрзнивач и мора да исклучиш. А преку ден кога е пеколно топло ептен тешко постигнува да лади, и јас си мислев дека седела на сонце па нешто тоа има врска...

компресорот викаш а?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #672 на: 20 Август 2017, 12:52:25 pm »
И јас имам проблем на едната кола со тоа што не ми лади климата како што треба, а ставен е нов компресор.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4200
« Одговори #673 на: 20 Август 2017, 22:22:09 pm »
сигурно не ви фали фреон?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #674 на: 21 Август 2017, 08:17:54 am »

На момент, особено кога е многу топло иѓи многу ладно, се слуша како "свирење" од климата. Дали е некое лагерчемза менење или некакви перки за менење?

Tреба да го подмачкаш вентилаторот

http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f169/e90-e91-e92-e93-noisy-blower-fan-removal-lubrication-t92159/
Кај мене некогаш кога се гаси знае секунда две да направи пиририп баш ова звукче од клипов само кратко. Значи треба да се капне турбината. Фала.