Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 227597 пати)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Одг: Problem so klima
« Одговори #645 на: 11 Јули 2017, 13:47:57 pm »
Да, пресостатот е со џек со 5 жици, од кај мајсторот нека го одштека џекот и нака види дали има флуоресцентна
боја во штекерот. Ако после се што си направил, 100% е ослабен компресорот, оди купи некој за 50 Евра,
нека го соберат фреонот назад, смени компресор и ќе функционира климата на мал обртај.
Количината на фреон е 550 +/-25 гр. јас ги полнев на моите коли 580 гр.

После ова може гајба пиво.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #646 на: 11 Јули 2017, 13:56:30 pm »
Да, пресостатот е со џек со 5 жици, од кај мајсторот нека го одштека џекот и нака види дали има флуоресцентна
боја во штекерот. Ако после се што си направил, 100% е ослабен компресорот, оди купи некој за 50 Евра,
нека го соберат фреонот назад, смени компресор и ќе функционира климата на мал обртај.
Количината на фреон е 550 +/-25 гр. јас ги полнев на моите коли 580 гр.

После ова може гајба пиво.

Сам ќе си го сменам што...
Кај можам само да најдам пресотат нов? на англиски AC Pressure Switch ли е?

За ова не треба да се вади фреонот па да се монтира па, па па да се враќа така, само вадиш џекот, одвртуваш и ставаш новиот пресостат, слично како сензор за температура на термостатот шо е?

Фала богу после и ова ако нејќе компресорот нема да го сменам него колата :)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #647 на: 11 Јули 2017, 14:13:11 pm »
Климите на Punto HGT се срање у боја. Ќе си исчукаш глава и пак нема да ја биде како што треба.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #648 на: 11 Јули 2017, 14:26:58 pm »
Другар ова пунто те кошта до сега колку ново од салон. Дај го да го ебам.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #649 на: 11 Јули 2017, 16:26:30 pm »
Мора да вадиш фреон,пресостатот мери притисок на фреонот во системот така да ако го извадиш ќе ти исдише фреонот од таму

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #650 на: 11 Јули 2017, 17:18:54 pm »
Мора да вадиш фреон,пресостатот мери притисок на фреонот во системот така да ако го извадиш ќе ти исдише фреонот од таму

Зависи како е изведен системот. Кај мене на фордот менував преостат. Под него имаше некаков вентил со едно “куренце“/жлебче кое го отвараше затвараше вентилот. Кај фиатот можеби е така како што напиша.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #651 на: 11 Јули 2017, 18:07:49 pm »
Бев кај Цеко. И он ми кажа иам проблем со обртаите. Климата не работи под мала гас т.е компресорот. И демек не е до климата. Пошто си работи чим дадам малце гас. Дека се мачи мпторот у лер коа работи со клина...Да сум идел на механичар. Да видат степмоторче, клапна итн... нешто околу орбтаите..  пак се враќаме на мојот стар нерешен проблем со обртаите.

Прашав за пресостатот рече нема врска тоа...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
« Последно менување: 11 Јули 2017, 18:14:24 pm Bumb »

Отсутен momak_31

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 238
« Одговори #652 на: 11 Јули 2017, 22:02:40 pm »
Mislam deka ti ostana uste kolata da ja smenis :)

I jas sum imal a i mnogu drugi imale kola so mnogu problemi koi bile bunar bez dno. Najnajdobronameren sovet e da ja prodades dodeka moze kolku tolku da i zemes. Pa i da ja poklonis pak ke bides vo kjar zatoa sto sto vekje nema da frlas dzabe pari

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #653 на: 11 Јули 2017, 22:28:32 pm »
Абе види и вие сте у право. Ама незнам зашто имате таков впечаток. Реално уште проблемот со обртаите ми се протнува повеќе време.. другото си е тековно и потрошен материјал. :) сеа и јас претерувам што сум пицајзла и сакам се да ми е под конец а доста работи и первентивно ги праам :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #654 на: 12 Јули 2017, 00:13:12 am »
За проблемот со обртаите би те посоветувал да отидеш кај илија да ти го зирнат и мислам дека ќе го средат,на другарче пунтото трокираше и не работеше мирно и 3ца мајстори го гледаа и мењаа еден куп делови и не го средија,на крај илија го скоцка не моеше другаров даси го познае пунтото.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #655 на: 14 Јули 2017, 14:33:08 pm »
Вчера наместен нов компресор, кај Цеко и конечно да почне да лади климата како порано, претходно пробав со 2 половни, не ги бидна (среќа што можев да ги вратам) и остана ова последното, поскапата варијанта ама тоа е. Се надевам ќе потрае, барем како претходниот :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
« Одговори #656 на: 25 Јули 2017, 18:30:51 pm »

На момент, особено кога е многу топло иѓи многу ладно, се слуша како "свирење" од климата. Дали е некое лагерчемза менење или некакви перки за менење?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #657 на: 25 Јули 2017, 22:02:44 pm »
Tреба перката која врти кај филтерот за полен да брчи.

Од време на време и мене ми брчеше, дека претходно прскав со дезентал.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #658 на: 25 Јули 2017, 22:11:52 pm »
Дополнета климата, сменет филтер за полен, ама мислам слабо лади.
Дали има некоја температура која треба да ја постигнува?

Вчера околу 30 минути пуштена климата топло дуваше додека да стигнам дома, а и на колата кога ќе додадам малку нагло гас потсецнуваше?
Возилото има плински уред ево.

Денес си ладеше нормално.

Имам приметено кај некои возила ептен ладно си лади климата, тоа е нормално или кај тие што послабо ладат има некој проблем?

Отсутен Martin_GSM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 891
« Одговори #659 на: 26 Јули 2017, 01:27:27 am »
кај мене од отворите дува 8C (пежо 405) незнам за др коли како е ама би требало да е исто