Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 201165 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1783
Одг: Problem so klima
« Одговори #615 на: 10 Јули 2017, 12:34:57 pm »
Ај да прашам нешто.
Зашто климата ми работи само додека возам е ок, а коа стојам на семафор или у место дува топло?

И друга работа зашто со уклучена клима колата ми се трансформира од пунто 1.8 у 1.2   многу споро убрзва... и воопшто е ептен тромава и спора

И кај мене беше така, а беше наполнета со нов фреон и не пушташе никаде. Кога возев се беше ок, ама кога чекав на граница по 1час дуваше топол воздух како да нема пуштено клима. Мајсторот ми рече дека компресорот бил ослабен. Не пробав да ја оправам и да дознаам дали навистина беше до компресорот или нешто друго, така ја продадов.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #616 на: 10 Јули 2017, 12:37:23 pm »
Ај да прашам нешто.
Зашто климата ми работи само додека возам е ок, а коа стојам на семафор или у место дува топло?

И друга работа зашто со уклучена клима колата ми се трансформира од пунто 1.8 у 1.2   многу споро убрзва... и воопшто е ептен тромава и спора

И кај мене беше така, а беше наполнета со нов фреон и не пушташе никаде. Кога возев се беше ок, ама кога чекав на граница по 1час дуваше топол воздух како да нема пуштено клима. Мајсторот ми рече дека компресорот бил ослабен. Не пробав да ја оправам и да дознаам дали навистина беше до компресорот или нешто друго, така ја продадов.

Јас сеа гледам можни се неколку работи.
1. да нема доволно ферон.
2. перките да не ми вртат како што треба или да слаби.
3. радијаторот за клима.
4. компресорот

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #617 на: 10 Јули 2017, 12:58:43 pm »
Закачи дијагностика и види колкава ти е температурата на моторот кога не работи. Не се ослањај на покажувачот на инструмент табла.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #618 на: 10 Јули 2017, 13:13:50 pm »
Закачи дијагностика и види колкава ти е температурата на моторот кога не работи. Не се ослањај на покажувачот на инструмент табла.
И? На мене мислеше?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5011
  • The Spartan General
« Одговори #619 на: 10 Јули 2017, 13:15:25 pm »
На тебе на колата и е жешко. Атмо бензин на топло време е мртовец. И најверојатно компресорот исклучува оти во место качува над 115 степени.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #620 на: 10 Јули 2017, 13:21:09 pm »
Да исклучува додека е у место... како да пали гаси... овој мајсторот ми рече ќе немаш проблем додека возиш... ама јас сакам и у место да си работи.... чаре?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #621 на: 10 Јули 2017, 13:24:44 pm »
Најевтиното чаре е да си го исчистиш радијаторот за клима и самиот ладилник. Не со ВАП, оти ќе го свиеш.
Значи прскаш од предната страна средство за отстранување бубачки/ѓубре/итн, и оставаш пет минути да делува. ПОсле од задната страна со млаз вода шприцаш додека не испопаѓа целото ѓубре собрано низ годините. Има едно кило бумбари/протеини да излезат.

Поскапите варијанти, се преостат, компресор, промена на антифриз, термостат што отвара на пониски степени, возење на бензин наместо на плин.  :D

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #622 на: 10 Јули 2017, 13:30:01 pm »
Најевтиното чаре е да си го исчистиш радијаторот за клима и самиот ладилник. Не со ВАП, оти ќе го свиеш.
Значи прскаш од предната страна средство за отстранување бубачки/ѓубре/итн, и оставаш пет минути да делува. ПОсле од задната страна со млаз вода шприцаш додека не испопаѓа целото ѓубре собрано низ годините. Има едно кило бумбари/протеини да излезат.

Поскапите варијанти, се преостат, компресор, промена на антифриз, термостат што отвара на пониски степени, возење на бензин наместо на плин.  :D
Антифриз сменив пред 1 месец, термостат пред година дена.....

Радијаторот го чистам го прскам од напред со црево коа ја перам колата... ама ќе пробам со ова средство што викаш...

Евентуално останува компресорот ако е ок радијаторот и се остало?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #623 на: 10 Јули 2017, 13:30:26 pm »
Да исклучува додека е у место... како да пали гаси... овој мајсторот ми рече ќе немаш проблем додека возиш... ама јас сакам и у место да си работи.... чаре?

Ако во место ја држиш на висок обртај и работи климата, можно е да е ослабен компресорот, или како што вика Лаки Јуниор, можеби е затнат ладилникот за клима. Пробај изчисти го...

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #624 на: 10 Јули 2017, 13:32:20 pm »

Ако во место ја држиш на висок обртај и работи климата, можно е да е ослабен компресорот, или како што вика Лаки Јуниор, можеби е затнат ладилникот за клима. Пробај изчисти го...

Да , над 2к обртаи ако држам си почнува да дува, да лади.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #625 на: 10 Јули 2017, 13:34:22 pm »
Не само тоа однапред, оти ништо нема да направиш. Во лето на +40, голем дел од ладилникот на колата ти е нефункционален, затоа што пред него има и радијатор од клима кој е истотака врел (и температурата на моторот е таква каква што е, околу 115 степени). Измеѓу двата се собира многу ѓубре и е убава профилактика одвреме-навреме да се исчистат.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #626 на: 10 Јули 2017, 13:36:34 pm »
Не само тоа однапред, оти ништо нема да направиш. Во лето на +40, голем дел од ладилникот на колата ти е нефункционален, затоа што пред него има и радијатор од клима кој е истотака врел (и температурата на моторот е таква каква што е, околу 115 степени). Измеѓу двата се собира многу ѓубре и е убава профилактика одвреме-навреме да се исчистат.
Важи. Ќе видам како е ситуацијава. Па ќе пишам баш што сум напраил..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4972
« Одговори #627 на: 10 Јули 2017, 13:57:41 pm »
Хладњаци секогаш се чистат во обратна насока од движењето на воздухот низ нив.

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #628 на: 10 Јули 2017, 14:21:36 pm »
Значи треба од внатре према надвор да и чистам.. што значи и фановите мора да ги извадам?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #629 на: 10 Јули 2017, 14:22:29 pm »
Па да, тоа напишав и јас погоре. Ако сакаш салам да го исчистиш.