Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228335 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Одг: Клима
« Одговори #435 на: 24 Јули 2015, 13:26:47 pm »
1.6 renault megane motor mislam 77kw ;D

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг: Одг: Клима
« Одговори #436 на: 24 Јули 2015, 13:29:36 pm »
1.6 renault megane motor mislam 77kw ;D
440-510 Грама, 77кв е :)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #437 на: 24 Јули 2015, 13:31:08 pm »
Epa tolku e i ja najdov na eden link na net 475gr pisuvase vo sekoj slucaj tnx ;D
Edit: Aj ako ne ti e tesko proveri mi i za Picantoto 1000cc kw 45,6 (  8) ) od kaj ispadnaa vie zapirka 6  ;D
« Последно менување: 24 Јули 2015, 13:38:24 pm Roci »

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #438 на: 24 Јули 2015, 14:24:13 pm »
Пред малку средено.
Разредено 1:2вода 300мл. и на крај ми се осеќаше пак миризба и уште 100мл неразреден.

Вкупно 400мл. потрошено и малку прскано од надвор кај решетката кај брисачите...
Колата работеше едно 30-40мин. и вентилирано во сите насоки, со и без клима и да кружи и не кружи воздухот.

Чудно, од течноста ич не излезе до решетката од вентилацијата, претпоставувам собрана е негде доле?

Мислев лошо ќе мириса дезенталот, но има пријатен мирис.

Друже ако сакаш малце подетално да објасниш како го направи тоа со дезенталот и јас сакам да го напраам истото мириса и кај мене, а дезенталот е топ го користиме на работа кај нас супер е поздрав.

значи ли тоа дека му треба време да делува?
бидејќи јас ја чистев цела вентилација, го вадев моторчето, перките ги чистев и цевките со крпи намокрени со пулимакс за хемиско чистење и пак откако ќе ја изгасам климата почнува малце да мириса на мувла.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #439 на: 25 Јули 2015, 18:54:03 pm »
Пред малку средено.
Разредено 1:2вода 300мл. и на крај ми се осеќаше пак миризба и уште 100мл неразреден.

Вкупно 400мл. потрошено и малку прскано од надвор кај решетката кај брисачите...
Колата работеше едно 30-40мин. и вентилирано во сите насоки, со и без клима и да кружи и не кружи воздухот.

Чудно, од течноста ич не излезе до решетката од вентилацијата, претпоставувам собрана е негде доле?

Мислев лошо ќе мириса дезенталот, но има пријатен мирис.

Друже ако сакаш малце подетално да објасниш како го направи тоа со дезенталот и јас сакам да го напраам истото мириса и кај мене, а дезенталот е топ го користиме на работа кај нас супер е поздрав.

значи ли тоа дека му треба време да делува?
бидејќи јас ја чистев цела вентилација, го вадев моторчето, перките ги чистев и цевките со крпи намокрени со пулимакс за хемиско чистење и пак откако ќе ја изгасам климата почнува малце да мириса на мувла.

Филтерот за полен извади го и прскај во дупката со пумпица која ја распрснува течноста најситно.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #440 на: 25 Јули 2015, 19:24:49 pm »
Уште вчера купено разредено ставено во пиштол за на компресор

и помината цела вентилација.

Сега за сега не мириса ништо :)

прскаш во една решетка искача прашина од средствово од сите други  :P
поминато и хладњачето за климата , се околу цевките и околу моторот.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #441 на: 25 Јули 2015, 23:05:04 pm »
Дечки а колку грама фреон собира во клима уред на Југо 45ка, 91ва год... Еден другар прашува.

Едит: Значи да појаснам. Клима уредот не е вграден фабрички со југото, ама другаров вика дека пред пар години го вградил накнадно, као демек фабрички бил од Застава... Вика во 45ките и 55ките го ставале па сега не знам...

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
Одг: Problem so klima
« Одговори #442 на: 27 Јули 2015, 10:34:05 am »
Поздрав до сите
татко ми со колата (Мазда 626 98г) има проблем со климата (вклучена е цело време и ко ќе лади работи супер, ама поначесто се исклучува и не лади, веројатно се презагрева пошто тогаш сензорот за темп покажува темп од 50 степени :) знам дека описот е многу општ, ама не сум со колата :)
Сервисер за клима во БТ што би рекол дека е искусен и доверлив му рекол дека проблемот е во компресорот, така да ајде да прифатиме дека то е то.
Прашањето е дали некој во СК работи ремонт на компресори за клима, дали уопште се исплаќа такво нешто? Половен нема шанса да се најди, единствена алтернатива е нов
фала ви

Обнова и подетален опис на проблемов, секоја сугестија е добредојдена.
Прво испадна дека перката на кондензаторот е расипана, променета е перката, и сега врти постојано.
Климата ко ќе ја пуштам лади супер, температура дава грч, меѓутоа после повеќе 30ина минути возење (нема разлика дали во град или на автопат), наеднаш ќе почни да слабее ефектот и полека полека ќе престани да лади (понекогаш низ вентилациските отвори ќе пушти малце бела пареа).
Ќе ја изгазнам климата, ќе возам 5 минути, пак пуштам и исто како погоре.
Кондензаторот и дехидраторот се релативно нови (2-3 години макс), филтерот за полен е сменет.

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #443 на: 27 Јули 2015, 10:40:26 am »
Мене втор пат ми се расипува тоа резисторот на климата на опел коеса 2007. Мајсторот ме убеди дека ми става оргинален дел ама еве траеше само една година. Гледма на али експрес има да се нарача кинески резистор и чини околу 1000 денари. Дали некој знае да ми каже дали вреди да се нарача тој дел, и дали можам сам да го сменам. Мајсторот го видов го извади испод сувозачкото седиште, па се надевам дека не е некоја филозофија менување на ово јдел. Инаку тука со работна рака и нов дел м ибараат преку 5.000 денари. Не се издржува без клима, ми работи само во 4 брзина за одмаглување на прозорци. Дајте совет ко јзнае.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #444 на: 27 Јули 2015, 10:41:39 am »

Прво испадна дека перката на кондензаторот е расипана, променета е перката, и сега врти постојано.
Климата ко ќе ја пуштам лади супер, температура дава грч, меѓутоа после повеќе 30ина минути возење (нема разлика дали во град или на автопат), наеднаш ќе почни да слабее ефектот и полека полека ќе престани да лади (понекогаш низ вентилациските отвори ќе пушти малце бела пареа).
Кондензаторот и дехидраторот се релативно нови (2-3 години макс), филтерот за полен е сменет.

Да не ти ставиле премногу фреон во системот?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #445 на: 27 Јули 2015, 10:56:13 am »

Да не ти ставиле премногу фреон во системот?

Е то не знам, пошто прво беше на сервис за клима во БТ, проверија, според нив таман бил фреонот.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #446 на: 27 Јули 2015, 13:46:37 pm »
Провери си сензор за фреон, какви податоци дава.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #447 на: 30 Јули 2015, 15:30:12 pm »
Абе како ги полнат климиве?

Го вадат цел фреон и дополнуваат колку треба (наплаќаат за тоа што дополниле)

Или го менуваат цел фреон и наплаќаат за цел „резервоар“

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #448 на: 30 Јули 2015, 15:35:33 pm »
Првото.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #449 на: 30 Јули 2015, 16:20:09 pm »
Првото.

Aham, а од прилика колку фреон се дополнува? Кај мене е 600 грама цело. И дува ладно нема гајле, ама може боље