Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228368 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Problem so klima
« Одговори #390 на: 24 Јуни 2015, 00:45:55 am »
Не се разбирам но еве ти ја целата процедура, ја палиш колата пушташ клима, тој го вади фреонот шо е внатре и гледа колку има. Ти кажува. Потоа не знам шо праи, па ти вика запали ја и пушти на појако, па пак ја гасиш.  Додека вакумира гледа на другата машина колку собира твоето возило и рачуна колку треба да се стаи, ја палиш пак колата пушташ клима и држиш гас додека дополнува. Тоа е. Најверојатно го враќа фреонот шо бил во системот и дополнува онолку колку што собира. Ти рачуна пута 2 денари грам и 300 ден рака. Ако сакаш со ув боја па да идеш после пак на тестирање е 2000 денари.

ова не е правило за сите коли... некои коли имаат само по еден вентил на системот, некои по 2 вентили, т.е. по еден на усис и потис. е сега, тие што имаат по еден, зависи дали е на усис или потис.. ако е на усис (овие се всушност нај ретки), ке мора да ја палиш колата за да може да дополни. оние што се на потис, ке ја запалиш само да измери притисок ама нема репер како се понаша компресорот.. а оние што се со 2 вентили, ја палиш кога ја проверува целосно како работи, притисоци, вакуми дрн дрн дрн...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Одг: Клима
« Одговори #391 на: 24 Јуни 2015, 00:53:00 am »
јас денеска пробав со ова:

ја палиш колата, ја пушташ климата на нај ладно и на опција да го врти воздухот одвнатре. пушташ да дува на централниот и горниот отвор. сите прозори затворени, го стискаш потисното елементче на боцава, почнува да прска од него, ја спушташ на под пред седиштето, затвараш врата и оставаш да врти. во упатството вели 15 минути да работи колата. јас ја оставив 20 минути. после тоа, исто така додека работи, ја отвараш колата на сите врати да се излуфтира убаво. вели дека 99% од бактериите ги убива..

првичниот ефект е дека осетив мирис на нешто како освежувач некој што досега не сум го осетил.. како мирис на ново, измешано со пеперминт. ова го направив околу 4 попладне. прееска (околу полноќ) кога седнав у кола сеуште мирисаше многу интензивно... утре ке ги кажам првите ефекти дали ке има мирис на влага-мувла или не. исто така и после 5-7 дена ке пишам... ако е стварно толку “магично“ спрејчево, ке ги фалам  кај стигнам. зашто возам помасивен караван и ДЕФИНИТИВНО има барем за 30-40% повеке волумен на воздух во кабината одколку на обичен седан, како повекето возила што се... значи ако кај мене е ок, тогаш кај повеќето би било ок...

дали и некој друг го користел ова? искуство некое?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #392 на: 24 Јуни 2015, 00:58:27 am »
Од лукоил го зема? 300 денари?
Другар го користеше ова и е задоволен, ќе земам и јас да го пробам.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #393 на: 24 Јуни 2015, 01:00:12 am »
не го купив, поклон ми го дадоа.. појма немам од кај е, колку кошта итн итн... до денеска и појма немав дека стварно постои па уште и од сонакс дека го има...  али ако велиш дека таму го има, тогаш ок... убаво е да се има инфото...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг:
« Одговори #394 на: 24 Јуни 2015, 01:05:59 am »
Имав земено вакво, после недела дена пак на старо се врати миризбата

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #395 на: 24 Јуни 2015, 01:41:15 am »
кај мене во суштина нема мирис кога работи климата... проблемот беше кога ке ја игасам, па ќе отстои некое време, па влези во кола и тргни (со изгасена клима или смао на вентилација) е тогаш замирисуваше.. не премногу, ама доволно за да ми пречи. пушти ја и одма престанува мирисот... значи, не нешто премногу... нормално, полен филтер мењавам редовно.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #396 на: 24 Јуни 2015, 11:32:42 am »
кај мене во суштина нема мирис кога работи климата... проблемот беше кога ке ја игасам, па ќе отстои некое време, па влези во кола и тргни (со изгасена клима или смао на вентилација) е тогаш замирисуваше.. не премногу, ама доволно за да ми пречи. пушти ја и одма престанува мирисот... значи, не нешто премногу... нормално, полен филтер мењавам редовно.

Исто и кај мене. Додека работи климата не мириса. Кога ке ја изгасам и ке пуштам само на вентилација мириса. За кое средство се работи зошто неможам да ги видам сликите?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #397 на: 24 Јуни 2015, 11:34:05 am »
Постои ли некое шо нема да мириса на пепрминти и не знам што а ќе направи дезинфекција, односно ќе неутрализира? Кај мене не мириса уопште ама сакам да се освежи малце и поради бактерии. Што е разликата меѓу овие спрејови и оние средства што се како пена кога ќе прснеш освен што спрејот поубаво распрснува и се распространува.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #398 на: 24 Јуни 2015, 12:04:31 pm »
Не знам значи, јас кажав кај мене како правеа. А како што гледав истото и на тие коли до мене шо беа.

И само да кажам чисто информативно, доколку само дополнат фреон не одговараат ако по недела дена климата престане да лади и ти им отидеш вака и вака, ако негде ти пушта фреон. Но ако ги платиш тие 2000ки за Ув е тогаш мора да го решат проблемот, не плаќаш ништо плус додека не се види што е како е и се отклони проблемот.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #399 на: 24 Јуни 2015, 16:55:20 pm »
ахааа.. значи ако ми е дупнат испаривачот кој нов кошта околу 200-250 евра, они ке ми го поправат и пак ке наполнат фреон, во тие 2.000-ки...

најс... вери најс..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #400 на: 24 Јуни 2015, 18:07:00 pm »
Ај да прашам нешто. Климата лани ја полнев фреон и сега си лади топ, ама кога ја пуштам климата колата ја менува бучавата, однапред моторот друг звук вади и кога возам и ја форсирам осеќам однапред како нешто да ми зуи или како да закачува нешто( некој чуден звук). Дали може да му фали на компресорот од тоа уљето што го има внатре? Што би можело да биде проблемот?

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #401 на: 24 Јуни 2015, 19:47:34 pm »
Ај да прашам нешто. Климата лани ја полнев фреон и сега си лади топ, ама кога ја пуштам климата колата ја менува бучавата, однапред моторот друг звук вади и кога возам и ја форсирам осеќам однапред како нешто да ми зуи или како да закачува нешто( некој чуден звук). Дали може да му фали на компресорот од тоа уљето што го има внатре? Што би можело да биде проблемот?

Веројатно е лагерот на ламелата од компресорот.

до некаде е нормално да се промени звукот бидејќи тогаш е вклучен компресорот, но сега какво и колкаво е тоа зуење..
Ако можеш сними со телефон како работи.

Ако е лагерот лесно ќе поминеш.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #402 на: 24 Јуни 2015, 21:06:54 pm »
Ако можам ќе снимам.

Ама и друго нешто си мислам, да не е од водната пумпа бидејки ми е за менување па кога ја пуштам климата можеби има поголем терет на каишот(ако се на истиот каиш не сум видел тоа) па од неа да се создава тоа?? Можно ли е или тропам глупости?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #403 на: 29 Јуни 2015, 12:57:39 pm »
Najverojatno perkata ti zui,zosto koga pustas klima non stop vrti

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #404 на: 30 Јуни 2015, 01:52:43 am »

Веројатно е лагерот на ламелата од компресорот.

до некаде е нормално да се промени звукот бидејќи тогаш е вклучен компресорот, но сега какво и колкаво е тоа зуење..
Ако можеш сними со телефон како работи.

Ако е лагерот лесно ќе поминеш.

ако е лагерот на ламелата (односно елкетро магнетот) тогаш ке зуи-свири кога климата не работи, зашто кога работи, тој лагер не врти. малку е обратно за сваќање ама точно така е. тој лагер врти на шајбната од климата, кога е изгасена и магнетот е ослободен. кога ке залепи магнетот на вклучен компресор, тогаш лагерот си стои во место, а врти роторот на компресорот со внатрешните лагери (т.е. нај често пиксни), кои пак никако неможеш да ги чуеш кога работи.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk