Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 203959 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
Одг: Problem so klima
« Одговори #1065 на: 13 Јули 2024, 15:07:27 pm »
Сензорот е во брникот и секогаш кога ќе ја переш колата покажува доста пониска темпњратура. Јас тоа го правам редовно и прскам таму.

Кај мене сензорот за надворешна температура ми е на десниот ретровизор. Башка после работа кај да најдам одма перална да заперам да се олади сензорот ? ;D
Али не е и до сензорот, самиот систем си е под притисок напред од горештината.
Vidi izmegju hladnjacite ako mozes nekako da vidis znae da se nabuta sitno gjubre i nema protok na vozduh ubavo. Na nekoi koli mora da se olabavat/mrdnat za da se podotvori prostorot izmegju i da se ocisti. Moze wap moze i vozduh pod pritisok

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #1066 на: 13 Јули 2024, 17:42:30 pm »
Проверив потоа дома со батериска сијалица ставена од кај мотор, има проодност на светлина помеѓу ситата од хладњакот. Иако има сеуште останато од утепани бубачки, комарци, лептири итн.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1067 на: 14 Јули 2024, 03:06:22 am »
Нема промена, и понатаму во стоење во место ми го гаси и пали компресорот, од која причина не знам и не лади климата.

А додека возам (бев до Штип), цело време си лади без проблеми и за натаму и за назад додека возев.

Значи проблемот ми го јавува во стоење во место...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #1068 на: 14 Јули 2024, 08:24:52 am »
јас се сомневам на радијаторот од климата, знаат некогаш да попаѓаат тоа алуминиумските лентички, пола да ги нема, а да не можеш да видиш без симнување браник. Поготово на коли увезени од земји кои прскаат со хемии во зима за одмрзнување патишта. Дури и тие што останале не се фиксно закачени на цевките, па не ја вршат соодветно својата функција. Пример:

Секако, кога си во движење има поголем проток на водух, па може уште да си ја врши функцијата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1069 на: 14 Јули 2024, 10:55:27 am »
Еве го мојот хладњак за клима кога на најтоплото во 2022 година мислев дека компресорот ќе умира ;D

На истото место отидов, прво ми ставија боја, не најдоа од кај тече, убаво го разгледаа хладњакот и рекоа дека е за менување.

Откако го извадија, си го однесов во гаража и почнав со прст да го боцкам да видам колку од ребренцата ќе излезат. Резултат:

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1070 на: 14 Јули 2024, 12:32:41 pm »
Го гледам хладњакот комплет, горе е дупли хладњак и низ решетката се гледа се стои на него. Ако имаше мака со вапот вчера ќе го дотолчев уште толку ;D

Од позади е тој за антифриз, исто е чист прооден.

Најдоле има низок хладњак, тој мислам е интеркулерот, и тој делува ок.

Али ќе барам чаре, не верувам дека и во 21 часот на 30 и нешто степени, каде после 5 минути стоење во место почна да ми го гаси и пали постојано.
Дали може од премногу фреон ова да се случува ? Бидејки пред месец ипол бев чисто за проверка, ми рекоа малку фалело.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #1071 на: 14 Јули 2024, 23:06:58 pm »
od mnogu freon isto moze da gasi

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1072 на: 16 Јули 2024, 11:20:04 am »
другови, искуство со о https://www.facebook.com/avtoklimabrane или https://www.facebook.com/teamauto.mk ?

Јок, не чистат.
Друк предлог за чистење на клима ?
« Последно менување: 16 Јули 2024, 14:33:17 pm Bicikle »

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1073 на: 17 Јули 2024, 17:21:10 pm »
^^
Оди во Авто Клима ВАМ, еве им локација: https://maps.app.goo.gl/c5cxqyiYxphZB5Rh8

Утрово бев кај нив поради проблемот од погоре што го наведов, му објаснив што ми е проблемот и не ме откачија како во Автоклима Вебасто, туку веднаш ја поврза, детектираше варијации во притисокот, но исто така ми детектираше и дека прва брзина на перката не ми работи, директно на втора брзина пали.

За почеток препорача да сменам термопрекидач за да ја доведам во исправна состојба перката, да работи и прва брзина, па потоа да видам како ќе биде и повторно да отидам на контрола.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #1074 на: 17 Јули 2024, 17:42:06 pm »
^^
Оди во Авто Клима ВАМ, еве им локација: https://maps.app.goo.gl/c5cxqyiYxphZB5Rh8

Утрово бев кај нив поради проблемот од погоре што го наведов, му објаснив што ми е проблемот и не ме откачија како во Автоклима Вебасто, туку веднаш ја поврза, детектираше варијации во притисокот, но исто така ми детектираше и дека прва брзина на перката не ми работи, директно на втора брзина пали.

За почеток препорача да сменам термопрекидач за да ја доведам во исправна состојба перката, да работи и прва брзина, па потоа да видам како ќе биде и повторно да отидам на контрола.
Еве го.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1075 на: 17 Јули 2024, 17:46:49 pm »
Исконтактирав со мајсторот кај што го правев климатроникот, прашано, утре ќе ми каже, се надевам и ќе го сменам утре.

Бидно од АвтоКлима ВАМ ми оставија позитивен прв впечаток, ми рече откако ќе го смениш, дојди повторно на контрола да провериме пак.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1076 на: 18 Јули 2024, 07:59:02 am »
Mislam da e perkata napred. Kaj mene ima nekoe zenzorce kaj freonot i toa e pushta, no kaj mene beshe smeneto dzabe :)
^^

E bravo, ja radi perkite menjav kazance i kompresor. Dobro e deklata shtonostana prava.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3901
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #1077 на: 23 Јули 2024, 10:26:50 am »
Дечки, препорака за климаџија во Скопје?

Треба да ми смени компресор, не чини овој на кола што е...

Бев кај оние webasto цеко или како и да се вика кај Раде Кончар, термин ми вика 8ми август...

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3470
« Одговори #1078 на: 23 Јули 2024, 10:59:14 am »
@KaZaN оди кај Јоцо во Радишани.
Еве ти локација, кажи Томи ме прати.
Педантерија невидена е и го бива ептен, мене на Туранот ми го менуваше компресорот.

https://www.google.com/maps/place/Automotiv+Start/@42.0535296,21.4518283,20.75z/data=!4m6!3m5!1s0x13546bba42bda697:0x43fab35b3fe90e07!8m2!3d42.0536103!4d21.451735!16s%2Fg%2F11p5q3yplb?entry=ttu

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 388
  • The best or nothing.
« Одговори #1079 на: 23 Јули 2024, 11:13:35 am »
Само клими чепка или и општа механика? Чим е педантерија вреди да се има во контакти.