Автор Тема: Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упатства, желби  (Прочитано 940592 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: Фелни (Бандажи)-Дискусии, искуства, упатства, желби
« Одговори #3600 на: 06 Март 2018, 15:17:21 pm »
Како да проверам дали некои бандажи се прави? Само на вулканизер да ги стави на машинатa за балансирање или има нешто плус?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Ако имаш некој сервис/вулканизер кој се бави со исправање на бандажи, подобро е таму да се проверат. Имаат истренирано око за наоѓање на дефекти, мене ме спаси од купување на добро замаскиран, варен сет бандажи.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #3601 на: 06 Март 2018, 15:52:28 pm »
Како да проверам дали некои бандажи се прави? Само на вулканизер да ги стави на машинатa за балансирање или има нешто плус?

Ако имаш некој сервис/вулканизер кој се бави со исправање на бандажи, подобро е таму да се проверат. Имаат истренирано око за наоѓање на дефекти, мене ме спаси од купување на добро замаскиран, варен сет бандажи.
Тешко таа работа во Тетово. Уште никој не се научил да исправа бандажи. За со чекан да исправат се експерти :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3602 на: 06 Март 2018, 19:19:29 pm »

Тешко таа работа во Тетово. Уште никој не се научил да исправа бандажи. За со чекан да исправат се експерти :D

Не е дека овој вулканизерот кај што бев јас користи други понапредни алати ;D Али со бандажи работат, имаат око за фаличен бандаж. :)

Иначе да, одма се забележува крив бандаж на балансерка, ако сакаш набрзинка да провериш. :)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #3603 на: 06 Март 2018, 19:21:31 pm »

Не е дека овој вулканизерот кај што бев јас користи други понапредни алати ;D Али со бандажи работат, имаат око за фаличен бандаж. :)

Иначе да, одма се забележува крив бандаж на балансерка, ако сакаш набрзинка да провериш. :)
Па само на балнсерка ми останува да го проверам зошто никој друг тука не работи со алу бандажи. Фала у секој случај :)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #3604 на: 09 Март 2018, 13:05:52 pm »
Нешто му се запнав да барам 17ка, па преферирана би ми била оваа:

Ако некој сретне некаде дур прави пролетни поршетки по тазе процветаниве отпади или пребаруе огласи слободно нека ми прати ПП.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #3605 на: 09 Март 2018, 18:10:35 pm »
Почитувани колеги форумџии,

Какво мислење имате за брендот MAK ( makwheels.it )?

Во потрага сум по квалитетни бандажи, 17ки x 7(или 7.5"), 5x 114.3. Цената на таков бандаж од погореспоменатиот бренд е  ~160 евра (парче), па успут ме интересира дали таа цена е прифатлива за тој бренд или за таа сума е подобро да се купи од Грција ( со повраток на данок или без )?

Секое мислење е добредојдено :)
Made in Japan ☮

Отсутен draey

• Почетник
  • *
  • Пораки: 30
« Одговори #3606 на: 09 Март 2018, 21:27:03 pm »
Друштво ми треба помош бидејќи сум нуб за бандажи. За моето авто е препорачано 17ки 5x112, 7.5j ET45, а еден ми продава се исто освен ЕТ, ЕТ35 се тие? Не би требало да има никаков проблем со компактибилноста така?
:)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
« Одговори #3607 на: 09 Март 2018, 21:45:48 pm »
1cm понадвор трклата, ако е се друго исто. Во суштина, не би требало да има проблем.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен draey

• Почетник
  • *
« Одговори #3608 на: 09 Март 2018, 21:47:52 pm »
Да да, повеќе мислев да не има проблем некој со суспензијата и управувањето.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3609 на: 10 Март 2018, 01:14:15 am »
Дефинитивно ќе се смени некој апсект од управувањето, сепак се отстапува од она што фабрика препорачала. Во твојов случај, ширината на оската се зголемува за 2цм и напред и назад, што теоретски би значело постабилно возило.

Ако ептен не си некој со фино изострен осет за тоа како се однесува колата, апсолутно никаква разлика нема да осетиш. :)

Отсутен draey

• Почетник
  • *
« Одговори #3610 на: 10 Март 2018, 02:13:28 am »
Супер е тоа ако нема проблеми, вакви се бандажите што сакам да ги земам. Немам претстава колку идат, каде се произведени и која марка се (чекам одговор за тоа, знам само дека не се оригинал). Ако се made in china треба да ги заобиколам по мое мислење. Што би ме советувале? Ќе се возат на ауди а4 2014 2.0 ТДИ.

Присутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3611 на: 10 Март 2018, 02:18:14 am »
Јас ги имам истите од ауди се од холандија ги земав лани. Ок се, мејд ин итали нот оем пишува кај мене

Отсутен draey

• Почетник
  • *
« Одговори #3612 на: 10 Март 2018, 02:23:07 am »
Чекам сопственикот да ми пише каде се произведени. Ми рече дека се купени во Грција по цена од 800 евра.

Присутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3613 на: 10 Март 2018, 02:34:29 am »
Има назад втиснато може да ти слика, јас моите ги земав 320еур со конти спорт 5 225/50/17 и шара од 6мм. Тој ми кажуваше дека го чинеле 1200-1300еур, ама ја сменил колата за бмв и така му стоеја.

Отсутен draey

• Почетник
  • *
« Одговори #3614 на: 10 Март 2018, 02:53:57 am »
Одлична зделка си направил, мене ми ги продава околу 500 еур. Ма да бандажите се скоро нови возени се 4 месеци, немаат ни 5к километри пројдено.