Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 610040 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #2025 на: 22 Август 2016, 14:57:55 pm »
Е сега некој ќе ти каже слободно нека направат дупки, сите ќе купуваме СУВ возила со технологија за потскокнување на тркалата за да можеме безбедно да си возиме 100 таму каде е дозволено 50.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2026 на: 22 Август 2016, 16:48:27 pm »
Јасно дека така ќе направат 80% од сите возачи.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2027 на: 22 Август 2016, 18:10:19 pm »
Во село Скопје да, во цивилизирана држава не.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #2028 на: 22 Август 2016, 22:54:28 pm »
Како е ситуација накај Грција преку Гевгелија? Се прави негде патот?
После смоквица се прави патот биди многу внимателен и брзината прилагоди ја според знаците заради тоа што се вклучуваш во другата лента...имаш на 2 места знак 40 и вози околу 45 - 50 км на час пошто има радар постојано заради странциве ( поготово србите ) каде што на тоа место возат преку 140 ....

Знајш ме потсети на една случка од почетокот на Јули месец оваа година... >:(
10:30 нека имаше часот, се враќав од Гевгелија дека до 11 сум ограничен и сам на патот нема никој си возев некаде 70-80 и како се наближувам да се приклучам во друга лента ќе намалам на 40 и пак исто си возев 60-70. Кај Прдејци селото нели има мост, гледам од далеку свети нешто ко батериска лампа, викам кои се овие ноќно време на автопат, и ништо си поминав а ни на крај памет не ми текна дека може и да е радар. Што знам можеби беа и некои луѓе, ама јадежот е да не беше радар упм. Честитка ми нема стигнато дома, белким нема ни да има, уште таа ми е кусо.

Упм еј, со кој памет, сам на автопат возам 80 и на кој начин јас загрозувам сообраќај  ??? ???
А тоа што секој ден во Скопје сум сведок на непрописно возење и максимално загрозување на сопствениот а и туѓ живот тоа никому ништо.
Па тоа е хаос, на црвено поминуваат, автобуси летаат, на кружен тек немаат појма кој има предност, абе лудници..  :-X
Лоповска држава значи бреее..

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #2029 на: 22 Август 2016, 22:56:30 pm »
Не е за темава ама последниов период во еден ден гледам минимум по тројца како поминуваат на длабоко црвено. Неверојатно.

Кога сме кај патишатава, планирам да тргнам среда сабајле накај 10-11 накај Лефкада, ќе возам преку ден па ќе терам внимателно.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #2030 на: 22 Август 2016, 23:00:05 pm »
Вози по знаци или +10 оти го полнат буџетот овие.  ::)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #2031 на: 24 Август 2016, 21:19:23 pm »
Одлична колуна, мислам дека веќе крајно време е за ова! - http://www.mkd.mk/kolumni/so-vinjeti-a-ne-so-glupava-i-neefikasna-naplata

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2032 на: 25 Август 2016, 00:22:15 am »
За да воведат винетка треба сите магистрални патишта да бидат во топ состојба, има најава за винетка и во план им е само чекаат да завршат со цела инфраструктура.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #2033 на: 25 Август 2016, 00:40:41 am »
Одлична колуна, мислам дека веќе крајно време е за ова! - http://www.mkd.mk/kolumni/so-vinjeti-a-ne-so-glupava-i-neefikasna-naplata
Искрено се надевам дека ова нема да се оствари!!
Прочити го овој коментар
Цитат
При годишните регистрации на нашите возила ние веќе плаќаме надомест за патишта, само што вињети не ни се издава. Сега дупло ќе плаќаме - надомест за патишта и вињета.
А јас ќе си кажам мое мислење. Еве јас поминувам едвај 60 км. годишно на автопат, да платам 1500 денари? Треба да сум ненормален да платам! Па и така патиштата ни се крш, мислам дека е крајно нефер да се направи со вињети а посебно со тие цени што ги треснал паметниот и мисли сега така треба да биде оти вчера не му се чекало на патарина па решил да си напише една статија на порталот.

Се согласувам дека патарините ни се застарени или ги има премногу, но има милион начини како да се подобри тоа. Може да се тргнат една две патарини а да се смени цена, може да се направи тоа со електронско наплаќање на патарината ?
Јас уште се надевам дека кога ќе платам на патарина дека некако со тоа некако придонесувам за подобрување бар малко на патиштата. Не сум против наплаќање. Ама да не се филмаме со вињети како да сме ние Германија како што кажа паметниот во статијата со 12.000км аутобан.
може и треба да се воведат годишни претплати на редовните превозници, таксисти автобуси и камиони. Ама не за сите,  не сега.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #2034 на: 25 Август 2016, 01:18:09 am »
И со патарини и со вињетка плаќаш плус надомест за патишта, не гледам каква разлика прави. 1500 денари можеби изгледаат многу на прв поглед, но мислам дека поголемиот дел од нас оставаме и повеќе пари годишно по патарини. Нема што да се филмаме како да сме Германија, кога до нас е Бугарија со ваков систем.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #2035 на: 25 Август 2016, 01:28:20 am »
Кога веќе ја зимаш Бугарија за пример знаеш ли колку е годишната винетка таму? Есапот со 1500 денара винетка можеме само тука да го правиме, типувам на минимум 50 евра годишна винетка. Брм брм ако се воведе систем винетка тогаш нема да можеш без винетка да возиш од дабиле до Ср , едноставно винетка ќе ти треба за секој магистрален пат, винетка не треба само за во населени места...

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #2036 на: 25 Август 2016, 01:36:34 am »
Може ти оставаш, јас годишно не трошам толку за патарини. :)
Сакам да си платам толку колку што возам. Сега овде ги скока и неделните и месечните вињети одма годишни да се направат и тоа по таа и таа цена. Полека малку, одма тој експерт за сообраќај стана

Ахтунг, да ги направат патиштата, после ќе си лепам по стаклото, ама вака, треба оштета годишно да примаме оти возиме по калдрми.
Една Бугарија има колку толку посалам патишта од нас.
« Последно менување: 25 Август 2016, 01:45:35 am brm brm »

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2037 на: 25 Август 2016, 07:44:14 am »
brm brm тоа што ти возиш 60км годишно, тие истите можиш да ги поминиш по стариот пат, е сега ќе изгубиш едно 5-10 минути повеќе ама за еднаш нема гајле.

Годишна бугарија вињетка е 50 евра ако не се лажам, неделна 7 евра.
Битола - Софија ме чинеше 400ден наши патарини и 420ден неделна вињетка, а можам до Варна да одам Бугарија.
Кај нас годишно одам до Скопје просек 6-8 пати и ме чини по 360денари, дури и јас што не одам многу а веќе ги давам 3000ден за патарини низ македонија годишно.

Салам не стрижат со патарините.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2038 на: 25 Август 2016, 09:29:05 am »
Стрижат - маме е*ават.
Па за регистрација кога ќе ми текни колку стрижат. Лелеее мори мајко.

За едно количе плаќам 300е регистрација. Со најосновно осигурување.

Срамота е.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2039 на: 25 Август 2016, 12:35:19 pm »
Дај што поскоро нека направат ваков систем или барем како во Србија што е со електронска наплата.