Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 608763 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #150 на: 11 Јануари 2013, 09:54:09 am »
Whatttt !!!!!!!!!!

Знам за технички се плаќаше околу 4500 ден (во Хисар станицата) за 85 кв, сакаш да кажеш дека сега би требало да биде 6500 ? Ај подетално Класен ако имаш време, ѕирни низ документите ...

п.с. нели колите не постари од Х години на технички одат на 2 години ???

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #151 на: 14 Јануари 2013, 11:31:02 am »
Токму како што си пишал: на технички преглед не одат, инаку си тераат секоја година регистрација и сите останати давачки. А цената на техничкиот преглед е 1.000 денари, така да толку ти е заштедата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #152 на: 27 Јануари 2013, 14:50:16 pm »
Денес колку што ме фати срам, мислам никогаш нема да ме фати. Автопатот Велес-Скопје е во потресителна состојба. Огромни делови од него! Има вулкани со длабина од над 20цм (!!!) и ширина од 1м(!!!) и тоа не само на едно место, туку на многу места! Масивни кратери! Срам пред секој странец, леле-леле не ми се верува во каква состојба е патот. А остатокот каде што нема дупки е ужасен во најмала рака.

Среќа кога поминавме граница го вратив саатот 70 години назад, па не ми дојде премногу чудно.
Кога ќе се враќате од Грција во нашава земја, не заборавајте да го вратите саатот 70 години назад.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #153 на: 27 Јануари 2013, 15:05:46 pm »
Uzasen pat. Ke mu kazam na Gruevski najbrzo sto moze da pocne so negovo renoviranje.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #154 на: 27 Јануари 2013, 15:09:39 pm »
Би те замолил да го сториш тоа што е можно побрзо. Оние дупки јас не ги памтам дека беа толкави, и толку на број.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #155 на: 27 Јануари 2013, 15:11:07 pm »
Uzasen pat. Ke mu kazam na Gruevski najbrzo sto moze da pocne so negovo renoviranje.

Ако не те послуша, дај му и мој број, и јас да му кажам! Вака не бива!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #156 на: 27 Јануари 2013, 15:31:57 pm »
Денес колку што ме фати срам, мислам никогаш нема да ме фати. Автопатот Велес-Скопје е во потресителна состојба. Огромни делови од него! Има вулкани со длабина од над 20цм (!!!) и ширина од 1м(!!!) и тоа не само на едно место, туку на многу места! Масивни кратери! Срам пред секој странец, леле-леле не ми се верува во каква состојба е патот. А остатокот каде што нема дупки е ужасен во најмала рака.

Среќа кога поминавме граница го вратив саатот 70 години назад, па не ми дојде премногу чудно.
Кога ќе се враќате од Грција во нашава земја, не заборавајте да го вратите саатот 70 години назад.

Пред една недела го возев патов, катастрофа е, да е една дупка ајде ќе избегнеш некако, ама ова бе цел пат се распаѓа а влегуваш со 100-120, ако не и повеќе...дизастер
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #157 на: 27 Јануари 2013, 17:46:55 pm »
Дупките на автопатот изгледа не ги крпат за да не ги користите т.н. гратиси до 50 км возење над дозволеното ;D
Ама кога ке видиш, ете како можело да ве ограничи човек да не летате над дозволената брзина, секогаш да бидете под максимално дозволената брзина, во рамките на законски дозволената брзина за на автопат :P :P ;D

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #158 на: 27 Јануари 2013, 17:47:45 pm »
Ќе е прашам тебе кога ќе имаш кола од 150+ коња дали ќе возиш 80 на автопат :)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #159 на: 27 Јануари 2013, 17:55:35 pm »
Не реков 80, реков во законски дозволената брзина, така да и рамно 120 е законски дозволено.
Плус, силата на колата за мене нема апсолутно никакво значење колку ке возам, еднаш го изнесов ставот во друга тема, сега и овдека, еве и со болд ке ви го ставам за да го прочитате

Јас ке возам горе-доле во законски дозволената брзина и на автопат и на регионален пат пошто јас не сакам да ризикувам и да плакам казни и точка. Силата на колата не е битна !

И немој некој сега да ми споме кадет, оти стварно ке го пукам, пошто најважно е да имаш став, а ја ете, го изнесов

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #160 на: 27 Јануари 2013, 18:06:38 pm »
На тие делови, и законски да возиш е проблем...уствари проблем е да возиш воопшто

Освен кадет....извини, ама после тоа што го прочитав погоре, морав...без навреда  ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #161 на: 27 Јануари 2013, 18:07:24 pm »
Во крајна десна лента ;)

Освен кадет....извини, ама после тоа што го прочитав погоре, морав...без навреда  ;D ;D ;D ;D ;D

Зависи каков тип на кадет :P :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #162 на: 27 Јануари 2013, 18:08:12 pm »
Дупките на автопатот изгледа не ги крпат за да не ги користите т.н. гратиси до 50 км возење над дозволеното ;D
Ама кога ке видиш, ете како можело да ве ограничи човек да не летате над дозволената брзина, секогаш да бидете под максимално дозволената брзина, во рамките на законски дозволената брзина за на автопат :P :P ;D
Ако закачиш таква дупка со 50кмч ќе ја оштетиш колата значително. Тоа не е само за да се ситиш на туѓата несреќа. Тоа е опасно по живот. Посебно што се наоѓаат и по мостови. Значи колата се оштетува. Понатаму, е срамота пред народ што гледа каков ни е главниот автопат, ќе си рече овие запустени од господа се. Понатаму, неможе да се одвива нормален сообраќај со зголемена фрекфентност, ако има повеќе возила на автопатот - мораш да одиш во некоја дупка и да си го оштетиш возилото.

Не е твоја работа колку јас возам. Тоа го правам на моја одговорноси и сум подготвен да се соочам со последицити - какви и да се. Нема што ти или било кој да се мешаш во тоа. Предодредено си е во законот дека за тоа и тоа следува - тоа. Значи ако сакам нема да те прашам ни тебе, ни татко ти, или било кој друг колку да возам, или колку треба да возам на автопат. А уште помалку па да „ве ограничиме“ муабетот. Не спиј во дупка ископана и затрупана со опел кадети. Гледај малце како е по другиве места. Срамно е да се каже она што го кажуваш. Да имаме онаква катастрофа од пат како главна меѓудржавна магистрала е за плачење. А не да се „ограничува“. Понатаму во грција во сите гужви сите си возат прописно 150кмч, а на автопатот е дозволено 130 (нормално). И постојано те претекнуваат возила кои возат побрзо од тоа. Зошто тоа е нормално. Тие луѓе си имаат коли кои овозможуваат такви брзини и сакаат да ги користат истите. И имаат полно право за тоа. Со оглед на тоа што ако настане проблем се подготвени да ја превземат одговорноста.
Понатаму во нашата држава иако возев со брзини поголеми од прошишаната, многу ретко претекнував возило а доста често бев претекнуван. Што доволно говори дека праксата се практикува насекаде во нормалниот свет. Посебно со смешните ограничувања на брзините, предвидени за коли пстари од 30 години.
Не тргнувај секогаш субјективно. Патиштата не се субјективни. Тие се објективни, важат за сите учесници во сообраќајот. А поготово оние патишта кои би требало да се употребувани и од странски државјани, кои на овој или оној начин треба да остават дел од својот капитал во нашата држава, за да влезе колку-толку странска пара која нема да се испере.
Возилата се предвидени за одредена употреба. И иако имаш милијарда години старо возило, едно закачување на таква дупка со 90кмч, ќе го остави на стрната од патот - а до дома ќе си одиш пешки. Незнам како би ти се допаднало тоа во реалноста, ако треба да фукнеш 200-300 евра за поправка на својата кола - која од тој момент па натаму, постојано ќе завлекува на некоја страна.
А да не зборувам за кола која едвај си собрал некоја, пара и ти фрлиле познати нешто пари, и со мизерна плата на која се смее секој странец, и ја троши на една искачање, ти сакаш да проживееш месецот, да палтиш некоја сметка, да го потсредиш станот, да ја сервисираш колата, да и платиш рата на истата, како и гориво, па уште и да закачиш некоја дупка заради тоа што некој мороноид невоспитан сакал да краде пари од недолжен народ. Тогаш да видам дали ќе ти е жал, или ќе легнеш болен плачејќи.
Не е смешно. Трагично е, што се сметаме за нормално во пустелијава наша затуцана. Срам жив.
Немој вакви глупости да зборуваш. Еден ден, можеби ќе имаш пристојна лимузина. Па нема да осетиш колку возиш. Возење на 90 на автопат ќе ти личи на далечно минато, зошто чувството внатре на 170м е како 30кмч во опелот (или постара кола од тој период). Можеби тогаш ќе го забележиш знакот со трите ленти во кој десната лента е обележана „за спори возила“. Еве конкретно од сопатничката излезе овој дијалог при брзини од близу 180кмч:„У да не погледнев, немаше д априметам дека возиш толку брзо.“ Ете тоа е. Едноставно, нема проблем возилото. А тек па да е некој крузер. Уживаш и возиш. Незнам како да ти објаснам, ама ќе си се смееш што си мислел и пишувал.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #163 на: 27 Јануари 2013, 18:09:16 pm »
И после нашите коли биле за балкасни пазар и биле повеќе се расипувале. На таков пат и Унимог ќе се растресе и расипе. За жал тој пат го возам неколку пати неделно и освен да возиш слалом и да се надеваш дека не испаднала нова дупка од последен пат кога си возел, друго решение нема. Ко божем најавија сега ќе ја реконструирале таа делница, но останува да видиме.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Turbo
« Одговори #164 на: 27 Јануари 2013, 18:09:44 pm »
Да...во проектот Велес 2030-та  ::)