Автор Тема: Краш тестови и безбедност на автомобилите  (Прочитано 100020 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Краш тестови и безбедност на автомобилите
« Одговори #495 на: 01 Ноември 2016, 12:16:20 pm »
Според „америчката“ дефиниција за сув, тешко дека ќе ги најдеш на нашите патишта.

Ме заболе мене дефиницијава за америчка-или-не-америчка дефиниција. Возилата се дефинираат по видови и сегменти, не по „амерички или не амерички“. Можеш да имаш subcompact SUV, compact SUV, midsize SUV, fullsize SUV, и тако даље. И сите, од прв до последен се во 99% од случаите непотребни. Треба да водиш таков животен стил за да ти е оправдано купувањето на SUV. Otherwise, нема поента.

Тек па новиве кросоверчиња, базирани на платформа од кола, само со 0.5-1 цм повисока суспензија и погон само на предни? Тек па тие колку немаат поента.. Тек они кажуваат колку нема поента SUV, и дека луѓе не ги купуваат за офроуд, туку за подпувнуење до кафич/продавница или пред комшиите..

Ајде те молам, глупости..
Малку те коригирав.

И така ќе возиме сите Сувови наскоро, само барем кога се толку кабасти и големи и непрегледни, да ги направат и внатре да имаат многу простор!
« Последно менување: 01 Ноември 2016, 14:31:45 pm Deni »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #496 на: 01 Ноември 2016, 21:39:09 pm »
Треба да водиш таков животен стил за да ти е оправдано купувањето на SUV. Otherwise, нема поента.

Доколку под SUV подразбираш теренско возило - се согласувам. Ако секојдневието не тие идење по терен, шкк... Но, доколку под SUV подразбираш мали кросоверчиња кои никад не ни биле наменети за терен, тогаш прашањето се наметнува: каков е тој животен стил?

Тек па новиве кросоверчиња, базирани на платформа од кола, само со 5-10 цм повисока суспензија и погон само на предни? Тек па тие колку немаат поента..

ОК. Имаш две коли. Мање више иста големина, ист мотор, погон напред... Например, шознам? ајде да речеме Кокошарник вс Голф. Разликата е што едната има повисока суспензија од другата. Едната нема поента, другата има.

Како точно тие неколку сантиметри ја одземаат поентата која, иначе, ја имаат коли со погон само напред? Дали ако, хипотетски, го спуштам кокошарникот за тие неколку сантиметри ќе добие поента?

Тек они кажуваат колку нема поента SUV, и дека луѓе не ги купуваат за офроуд, туку за подпувнуење до кафич/продавница или пред комшиите..

Ајде те молам, глупости..

Е, тука ќе се согласам: ова се глупости. Немој.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #497 на: 01 Ноември 2016, 22:09:03 pm »
Јас мислам сите што имаат СУВ или на стрелање или на голи оток... душбег бил незнам што бил. Некој сака пространо возило со поголема комоција и да се чувствува побезбедно во зимски услови, не мора на килиманџаро да се искачува секоја недела за да би го оправдал купувањето на теренец.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #498 на: 01 Ноември 2016, 22:28:59 pm »
Некој сака пространо возило со поголема комоција и да се чувствува побезбедно во зимски услови, не мора на килиманџаро да се искачува секоја недела за да би го оправдал купувањето на теренец.

Епа нека купи камион или автобус да му го начукам, уууште побезбедно ќе се осеќа ем нема да го заебаваат дека вози квази-теренец.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #499 на: 01 Ноември 2016, 23:07:07 pm »
Доколку под SUV подразбираш теренско возило - се согласувам. Ако секојдневието не тие идење по терен, шкк... Но, доколку под SUV подразбираш мали кросоверчиња кои никад не ни биле наменети за терен, тогаш прашањето се наметнува: каков е тој животен стил?

Па тоа ми е поентата де. Ако секојдневнието ти е одење по терен, или барем секој викенд си обавезно некаде на планина или по беспаќа, тогаш океј - купи некаков робустен SUV... Ако не.. What's the point?

ОК. Имаш две коли. Мање више иста големина, ист мотор, погон напред... Например, шознам? ајде да речеме Кокошарник вс Голф. Разликата е што едната има повисока суспензија од другата. Едната нема поента, другата има.

Како точно тие неколку сантиметри ја одземаат поентата која, иначе, ја имаат коли со погон само напред? Дали ако, хипотетски, го спуштам кокошарникот за тие неколку сантиметри ќе добие поента?

Ете, пошто ти ги спомна Кокошарникот и Голфот.. Ти си купил Кокошарник. Зошто купи wannabe-теренец (да не се лажеме, можеби не го интерпретираш ти така, ама тоа е. Со повисоката суспензија сугерира дека има некакви теренски способности.), а зошто не купи нормален хечбек? 100% е со нормални, street гуми што немаат никакви теренски претензии, итн..

Моето прашање (повторно) тука е - what's the point of it?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #500 на: 02 Ноември 2016, 08:46:20 am »
Помасивното изгледа поскапо и полуксузно, затоа ги дуваат колите.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #502 на: 25 Јануари 2017, 11:52:57 am »
Само две ѕвезди за Форд Мустанг, многу слабо

http://www.euroncap.com/en/results/ford/mustang/26063
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #503 на: 25 Јануари 2017, 11:58:45 am »
Заради сејфти асист највеќе и за деца, кој вози деца во мустанг ебате.

Цитат
Seat Belt Reminder 2 Pts

2 поени зашто бипка, глупости живи.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #504 на: 25 Јануари 2017, 19:03:49 pm »
Заради сејфти асист највеќе и за деца, кој вози деца во мустанг ебате.

Цитат
Seat Belt Reminder 2 Pts

2 поени зашто бипка, глупости живи.

А од побитните работи:

Цитат
In the offset frontal test, neither front airbag inflated sufficiently to adequately restrain occupants, according to Thatcham, which carried out the exercise. And in the full-width frontal test, the dummy slid under the seatbelt, meaning abdominal injuries would be likely in real life.

И еден многу добар трол-момент во целава ситуација:

Цитат
So what’s a Euro ‘stang owner to do until then? Maybe drive with the windows down, the belts off, and hope to be thrown clear.

https://drivetribe.com/p/UnY2ZHD1TI2xcIwZb5uPmQ/BAHquWSMRiyARQUTpEDScw

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #505 на: 26 Јануари 2017, 01:32:40 am »
Абе abdominal injuries, ако мустангот си го учукал ти е гајле за abdominal injuries ;)
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Краш тестови и безбедност на автомоби
« Одговори #506 на: 26 Јануари 2017, 01:38:29 am »
Видиш, на тоа не ми текна... Ако го учукаш Мустангот, поарно утепај се јер животот нема смисла више. Е сеа, за да не се тепаш сам, ќе те отепа Мустангот, скратена процедура. :D

Иначе, една Дачиа Сандеро, бренд со кој следувал пиштол за самоубиство при куповина, има 4 ѕвезди на Euro NCAP. ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #507 на: 26 Јануари 2017, 02:55:39 am »
Како е за газење на народ?

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #508 на: 26 Јануари 2017, 16:47:05 pm »

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #509 на: 26 Јануари 2017, 16:48:21 pm »
Ова само повозбудлива ја прави ;D