Маздава на гОЈДО едини тјунинг шо би и помогнал е низбрдо да ја пушти 
Има тјунинзи колку сакаш, ама секој зафат чини бар една коцка како таа што ја возиш.

Поголемите зафати и по неколку коцки.

Во секој случај вожњата со Маздата низ брдо ќе биде поудобна одошто онаа на коцката по автопат

Zasto ne probas da najdes nekoj sportski kvaliteten katalizator pa da dobies na zvuk,performansi pritoa da nemas nikakov problem so elektronika. Bez lazenje na sondi elktrodi ili sto znam.Edsnostavo da go izvadis fabrickiot i da vmetnes sportski. Tocno deka se preskapi ama sigurno mozes da ocekuvas dobivka od 5hp + zvuk kvalieten ne obicna brmcalka.Eve na primer za nekoj koj bi sakal da stavi na ford focus moze da go iskoristi ovoj link samo cenata e okolu 500 eu
http://www.pumaspeed.co.uk/showdetails.jsp?productID=20
Најдов и е многу скап. До овде да се донесе ќе излзе 500 евра што е абсолутно неисплатлива инвестиција од било кој можен аспект. Плус не сакам да добијам на гласност на звук. За +5KS нема теоретска шанса да се добијат, па макар вртел и на 10000RPM. 1-2HP се добиваат + на максимумот, но тоа е најнебитно. Мене ме интересира дали ќе добијам + санага на средни вртежи(2000 до 4000RPM), а според она што го прочитав нема.
За 1000-1500 евра се купува сочуван 2.3 литарски мотор од стумбана Мазда 6. Тој мотор, како и 2.0 литарскиот се (drop in) компатибилни со мојот. Само тоа е огромен зафат за да се префрли плус пун к*рац заебанции додека да ти го прифатат на машински.
Така да, ништо од тоа не ми се исплати, плус во моментов Маздава ни е једино фамилијарно возило. Ќе ја оставам таква каква што е од аспект на издув и други надградби. Единствено што ми останува е да направам изолирана кутија за k&N i57 филтерот и тоа најмногу за да ја смалам бучавата (која евидентно е зголемена со промената на фабричката кутија). Останатото што би го инвестирал во Маздата се неколку естетски модификации и малку подобро озвучување.