Автор Тема: Затемнетите стакла носат високи казни???  (Прочитано 65826 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43655
  • Il Moderatore
Одг: Затемнетите стакла носат високи казни???
« Одговори #15 на: 19 Април 2012, 23:41:59 pm »
Тоа е тоа. :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20648
« Одговори #16 на: 19 Април 2012, 23:51:22 pm »
А ја шо би да правам? На технички ме пуштија без проблем, а на Машински ми рекоа дека ми биле премногу затемнети предните странични стакла... За беља па, не можам да си најдам соодветна документација од колата, да видам дали негде пишува фабрички колку се затемнети...

Малце сумњив ми е и тоа светлометарот на Машински, пошо со најслабата фолија (5% затемнување), при тестирање на провидност низ шофершајбна, испадна затемнетост од малтене 30 и кусур %... Шо малце не ми се верува, пошо колку што знам, фабричкото тонирање на шофершајбната не е поише од 15%, а вака, по чиста математика, испаѓа дека мене фабрички ветробранот ми е затемнет ~25%, што пак ќе кажам, не ми е за верување...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17 на: 20 Април 2012, 00:03:14 am »
Мислам дека проблемот е во прекршувањето на светлината. Бидејќи низ стаклото кое е тонирано упадниот агол на светлина е ист како излезниот, кога ќе ставиш фолија на едната страна, се менува излезниот агол, па целиот сноп не го погодува инструментот, туку нешто светлина „бега“....

Вака отприлика:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4202
« Одговори #18 на: 20 Април 2012, 00:04:59 am »
се мислев и ја да ги затемнувам стаклата,бев на машински,измерив,фабричкото затемнување е 30%(иако со голо око личи дека нема затемнување),те 70 % пропустливост.
Бидејќи колата не ја личи само задните да ги затемнам,ем се помали од предните,ем пак ќе ми се топли од шофершајбната и предните стакла,се откажав од идејата,и нејќам на секое поминување поред џандари да се молам да не ме застанат и да ми опнат казна од 300 евра.чув дека у тетово и гостивар почнале да казнуваат за ова,за у скопје сеуште немам чуено

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #19 на: 20 Април 2012, 00:09:21 am »
Еве мене сеа почиња да ме фаќа некој немир, да не ми се најде некој исфрустриран џандар проблеми да ми праи... Мене ми се ептен благо затемнети предните странични, и пак ке кажам, ме пуштија на технички... Па се надевам дека тоа би бил доволен доказ дека ми се (колку-толку) легални фолиите напред... Ако ептен ме фати скурч, ќе ги вадам, шо Ѓи еам :) Јез да криво ќе ми биде, ама па 300 евричиња на гладно срце... Убави спиралички лежат у тие пари ::)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20 на: 20 Април 2012, 00:10:15 am »
И кусур ќе ти остане.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17464
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #21 на: 20 Април 2012, 00:12:13 am »
Треба да си чуваш документ или фискална или хартивче некое со датум на ставање на фолиите.
Џандарот треба да употреби проста логика и да сфати дека фолиите поминале на технички преглед и со тоа колата добила печат за регистрација.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6112
  • 69
« Одговори #22 на: 20 Април 2012, 00:14:34 am »
Џандарот во секој момент и за било што може да те прати на технички за проверка ако се сомнева во нешто...
Тоа е тоа..
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #23 на: 20 Април 2012, 00:17:01 am »
Не бива така Мартин, од неколку причини: 1. Технички преглед на новиве возила се прави на 2 години, 2. Техничката сообразност (атест, хомологација или како уште сакаш кажи го) го врши посебна установа, сертифицирана за тоа од државата, 3. џандарот не треба да користи логика, треба да спроведува закони, а законот вели мора а-тест.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #24 на: 20 Април 2012, 00:32:30 am »
Симо и Сале, најискрен совет? Да ги вадам фолиите (од предните стакла афкорс :))?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #25 на: 20 Април 2012, 00:39:29 am »
Незнам колку ти се затемнети предните, дали нормален човек може да биде „обманат“ дека предните не се, а задните се затемнети? Ако ептен се приметува дека се, ќе се најде некоја будала да те закачи. BTW, јас немам фолии ни на задните, ама со намера сум да ставам минимално затемнување (30тина%) со првите слободни парички.

Отсутен NetworX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 929
« Одговори #26 на: 20 Април 2012, 00:50:47 am »
Чекај сеа моите пошо се тонирани фабрички колку % затемнета фолија можам да ставам напред и позади на стаклата?
Уз пат, и ја сум за казнување зашо еден другар купи пасат од браќата со затемнети стакла позади кога сетиш си ко у густа сенка а кога гледаш низ стаклото исто ко темница да е а у темница ништо не се гледа позади низ стаклата ептен да се угледаш треба за да видиш позади малце подалеку некоја кола дали има катастрофа
Dear God. Thank you for providing us with the direct-port nitrous injection, 4 core intercoolers, ball bearing turbos, and titanium valve springs, Amen.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #27 на: 20 Април 2012, 00:58:52 am »

(Нешо ме дрибла имиџшек, па еве вака, у квази-табеларен приказ :))

Light             Solar Energy        U/V      Construction      Visible Light Reflectance
        Transmission    Rejected        Rejected    Ply/Thickness       Interior    Exterior

30        30%                38%              99%        1.5 M 2 ply          5%           5%       (НАЗАД)

50        50%                35%              99%        1.5 M 2 ply          5%           5%       (НАПРЕД)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4202
« Одговори #28 на: 20 Април 2012, 01:02:54 am »
Чекај сеа моите пошо се тонирани фабрички колку % затемнета фолија можам да ставам напред и позади на стаклата?
напред не смее да биде повеќе од 30 посто,позади колку сакаш

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #29 на: 20 Април 2012, 01:05:49 am »
@Velestrumf, Бајаги ми личи.....ќе го кркаш од некој џандар за предните :D