Автор Тема: Одстранување на катализатор  (Прочитано 55604 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43786
  • Il Moderatore
Одг: Одстранување на катализатор
« Одговори #150 на: 11 Април 2012, 11:15:23 am »
Gojdo, почнав да пишувам, ама со многу работи (речиси со се`) не се согласувам, така да ќе прескокнам коментар.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #151 на: 11 Април 2012, 11:19:01 am »
Мојот заклучок е дека вадење катализатор е здраво за моторот, а нездраво за околина. Бидејќи возам на плин, може и ќе се одлучам не декат систем :)
Sovesen decko :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #152 на: 11 Април 2012, 11:36:19 am »
Gojdo, почнав да пишувам, ама со многу работи (речиси со се`) не се согласувам, така да ќе прескокнам коментар.
Е добро де. Што има лошо во тоа да не се согласуваш. Напиши образложение, т.е. демант на она кое го пишав. И јас напишав за работите со кои не се согласувам со тебе. Ако го објасниш изджрано и покажеш дека грешна ми е логиката ќе го прифатам твоето и ќе научам нешто ново.

BTW, тие примерите кои си ги дал не се за вадење на катализатор, туку за промена на целиот издувен систем.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #153 на: 11 Април 2012, 11:47:13 am »
Е добро де. Што има лошо во тоа да не се согласуваш. Напиши образложение, т.е. демант на она кое го пишав. И јас напишав за работите со кои не се согласувам со тебе. Ако го објасниш изджрано и покажеш дека грешна ми е логиката ќе го прифатам твоето и ќе научам нешто ново.

BTW, тие примерите кои си ги дал не се за вадење на катализатор, туку за промена на целиот издувен систем.

Ќе ја претвориме многу во тероетизирање работата. Вака, You win, I loose, и идеме понатаму :)

Некои линкови имаат промена и на цел издувен, некои и само менување на катализатор, тие што се со цел издув, ги постирав за да се види целиот систем колкав импакт има, без намера да бидат доказен материјал за ништо :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #154 на: 11 Април 2012, 11:55:17 am »
Не бе Симо, јанлаш си. No body wins!

Сакам да научам нешто ново. Јас мислам, т.е. 90% сум сигурен, во мојата теорија. Кажи кои делови сметаш дека се неточни и зошто.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #155 на: 11 Април 2012, 12:40:36 pm »
Гојдо, не сакам да те навредам со тоа што нема да одговорам, но не сум заинтересиран да ти одговорам, зошто мислам:
1. дека ќе биде тупење за форумов (најбитно)
2. нема поента за дискусијата (помалку битно)
3. ми одзема непотребно време (за мене лично битно)

Претходно кажав какво е моето размислување, ти го кажа твоето, различни се, и јас оставам да бидат такви.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #156 на: 11 Април 2012, 14:06:16 pm »
Сондата пред катализаторот е задолжена за таа работа,иначе не би имало потреба од неа.Ќе си постоеше само таа после катализаторот и во исто време ќе ги бркаше  двете работи, да ја контролира, завршно смесата и работата на катализаторот.
Поинаку ја викаат и О2 сонда..

Kaj mene ima edna sonda fabricki.
Da gi imase dvete mislam deka bez katalizator ke svetnese check engine.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #157 на: 11 Април 2012, 14:26:49 pm »
Сондата пред катализаторот е задолжена за таа работа,иначе не би имало потреба од неа.Ќе си постоеше само таа после катализаторот и во исто време ќе ги бркаше  двете работи, да ја контролира, завршно смесата и работата на катализаторот.
Поинаку ја викаат и О2 сонда..

Kaj mene ima edna sonda fabricki.
Da gi imase dvete mislam deka bez katalizator ke svetnese check engine.
Се рашава и тоа, проверено.....

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #158 на: 28 Мај 2012, 11:19:31 am »
Јас го извадив катализаторот на Шкода Фабиа 2 по препорака на мајсторот бидејќи на плин не работи баш најдобро и ми се упали после 200тина километри check engine. Муабетот беше дека и на други шкоди кои си имаат проблем со фабричкиот плин им бил ваден катализаторот и тоа во порше.
Сеа читам на нет дека има како што кажа џиџи муфче или O2 spacer кој го под извлекува малце О2 сензорот после катализаторот и со тоа помалце гасови стигаат до него и помалце кислород мери со што го лаже ecu-to дека добро работи катализаторот.

Муабетот ми е дали некој кај нас прави такви муфчиња, дали ги има кај нас да се купат и дали некој има искуство со нив?

Едит: Eве како изгледа

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #159 на: 28 Мај 2012, 13:05:27 pm »
drear be roki  ;D ;D ;D , samo ke treba da go vidi gvintot na sondata i ke ti izreze kolkavo sakas, ako gi najdes dimenziite uste poubavo da ne ides na tepka...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #160 на: 28 Мај 2012, 13:17:55 pm »
A be trikot e vo adapterot.. I kolkavo dupce treba da ima za da se simulira namalen potok na izduvni gasovi. Ne e filosofija. Se se pravi i fala bogu resen problem posle.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #161 на: 28 Мај 2012, 14:22:01 pm »
drear be roki  ;D ;D ;D , samo ke treba da go vidi gvintot na sondata i ke ti izreze kolkavo sakas, ako gi najdes dimenziite uste poubavo da ne ides na tepka...

роки ни еден дреар не познавам :))) ај ќе видам што димензии има и дали можам да ги најдам па ќе барам чоек

A be trikot e vo adapterot.. I kolkavo dupce treba da ima za da se simulira namalen potok na izduvni gasovi. Ne e filosofija. Se se pravi i fala bogu resen problem posle.

Вака од слики изгледа дека некое дупче во дијаметар од 2-3милиметри дека ќе заврши работа. Сигурно они по модел на кола не ги праат туку се универзални.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #162 на: 28 Мај 2012, 14:25:17 pm »
imas ace tapa drear kaj posledna 24-ka kaj zelezarija jole....
samo mu treba da vidi gvint i imas adapter kakov sakas, so badzoto praevme za tigrata istovo sto go baras ;)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #163 на: 28 Мај 2012, 16:24:51 pm »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #164 на: 28 Мај 2012, 16:45:31 pm »
Najdobro e so eksperiment. Prvo odite so 0.5mm dupce pa so 0.75mm pa so 1mm i se dodeka ne bide kako sto treba. Mislam deka taka e najdobro no kojznae, ajde dajte pamet