Автор Тема: Совет при избор од овие 3 половни коли...  (Прочитано 15154 пати)

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
Одг: Re: Совет при избор од овие 3 половни коли...
« Одговори #30 на: 06 Април 2012, 02:12:41 am »
Корсата 1.7 брат па и со пет врати штом е топ, ја никогаш не би земал кола со 3 врати...
Многу здрава количка ако е зачувана секако, потрошувачката е екстра за одржавање не многу скапа. Ја иста таква сакав да земам пред една година ама немав толку пари тогаш па земав вектра 2.0 дти :) можда звучи смешно повисока класа за помалку пари ама тоа е корсата држи цена можеш да претпоставиш зошто...
А со тој буџет можеш да земеш и нешто повеќе ама ако е само за мајка ти и за низ град земи си нешто помало поефтино со помала потрошувачка и заштеди некој денар пошто гледаш шо се дешава у макњдонштинава блесава :d
Поздрав

- sent from mobile -

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
Одг: Совет при избор од овие 3 половни коли...
« Одговори #31 на: 06 Април 2012, 03:18:07 am »
Би одел на Корса.
Полото е исто многу добро количе, само мислам дека кај овај модел е проблем достапноста на разервни делови бидејќи овај модел се произведуваше само 2 години.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #32 на: 06 Април 2012, 09:29:13 am »
Претпоставувам дека можеби знаеш, ама доколку некоја Корса ти влезе во потесен избор, би било греота да не ја однесеш кај Маршер на преглед. Сервисот е специјализиран за Опел.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #33 на: 06 Април 2012, 11:21:29 am »
Corsa 1.7 DTI ne preporacuvam zasto motorot e dobar ama pocnat li jadovite so pumpite ke dades uste edna kola za popravki. Podobro e nekoj benzinec (malolitrazen) na plin i sve e top.
C3 HDI e mnogu dobar izbor isto taka (OTVORI OCI I GLEDAJ DALI SISTEMOT ZA VBRIZGUVANJE E NA Lucas/DELPHI). Ako e takov ne go zemaj podobro C3.
Za benzinci imas eden kup motori po otpadi i relativno e poeftino odrzuvanjeto.
Ako e Corsa neka Corsa B, uprostena prednica, eftino odrzuvanje, polesna, pomalce trosi i motorite se podobri od Corsa C ! Poednostavni se. Gas na sajla (ne e elektronski), no imaat pomalku konji od Corsa C.
Podobar izbor za diesel e Corsa B 1.5TD ili 1.7D Isuzu od DTI, od aspekt na potrosnja, odrzavanje i doverlivost.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #34 на: 06 Април 2012, 12:16:11 pm »
Претпоставувам дека можеби знаеш, ама доколку некоја Корса ти влезе во потесен избор, би било греота да не ја однесеш кај Маршер на преглед. Сервисот е специјализиран за Опел.

Не купувам кола пред да пројде на преглед кај Маршер :) Уште не сум нашол некоја да ми фати око за да му звонам на него за проверка...

Corsa 1.7 DTI ne preporacuvam zasto motorot e dobar ama pocnat li jadovite so pumpite ke dades uste edna kola za popravki. Podobro e nekoj benzinec (malolitrazen) na plin i sve e top.
C3 HDI e mnogu dobar izbor isto taka (OTVORI OCI I GLEDAJ DALI SISTEMOT ZA VBRIZGUVANJE E NA Lucas/DELPHI). Ako e takov ne go zemaj podobro C3.
Za benzinci imas eden kup motori po otpadi i relativno e poeftino odrzuvanjeto.
Ako e Corsa neka Corsa B, uprostena prednica, eftino odrzuvanje, polesna, pomalce trosi i motorite se podobri od Corsa C ! Poednostavni se. Gas na sajla (ne e elektronski), no imaat pomalku konji od Corsa C.
Podobar izbor za diesel e Corsa B 1.5TD ili 1.7D Isuzu od DTI, od aspekt na potrosnja, odrzavanje i doverlivost.

Денес најдов и астра класик 1.7 ДТИ со 100 000км од германија носена, не чепната и ептен сочувана за 4000еур, па ќе видам со газдата дали ќе успеам да спуштам зошто има гуми за менување и + регистрација и некој редовен сервис кој 100% ќе мора да се напраи ќе ме фати доста поскапо...

П.С. Полото можно е и да не е бензинец туку 1.4 ТДИ? (на звук работеше како дизелаш, а продавачот вика бензин и сега погледнав дека има и поло 2001 со 1.4.тди мотор...)
Што мислите за тој?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #35 на: 06 Април 2012, 12:45:11 pm »
Така работи Полото ако е бензинец. Моторот тропа како трактор, не е за фалење.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #36 на: 06 Април 2012, 13:08:03 pm »
Дизелите се супер, само една чудна ситуација, ми се жалеше другар, зема Поло 2003 1,4 ТДИ и ми вели ми троши 8-8,5 ч во град, мене не ми се веруваше, човекот цел сервис направил ...

Бил кај некој познат механичар за VW во Автокоманда, и му рекол дека такви се моторите, не е ништо дефектно, некои трошеле нормално, некои повеќе. ???

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #37 на: 06 Април 2012, 13:17:10 pm »
Тоа е смешно висока потрошња за 1.4 тди. Не би требало да троши толку, што сака кој сака нека каже. Мене Леонот со 110 коња, 1.9 мотор и добри 300 кила повеќе од Полото не ми трошеше повеќе од 8 во град, и тоа со ентузијастичко возење.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
« Одговори #38 на: 06 Април 2012, 13:36:03 pm »
honda accord со 2.2 дизел мотор троши помалку од тоа што е и уште потешко од леонот... :)
Чудно ова ако е стварно така, ќе треба да се провери.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #39 на: 06 Април 2012, 13:54:19 pm »
Знам дечки и кај мене потрошњата е пониска (7,7 моментално) незнам што да кажам, механичарот што ја гледал сите му го фалеле  .... нешто дефинитивно е чудно.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #40 на: 06 Април 2012, 16:02:27 pm »
neka go smeni mehanicarot pod itno i neka ide na dijagnostika, deneska go ima i toa cudo  ;D ;D ;D, da mu kaze sto mu e tocno so elektronikata i dali ima problem ne da si igra potoplo poladno....

corsata dizel zimaj i kaj marsher ionaka e specijalist za opel pa se ke ti kaze....
5 vrati, nema dopolnitelna investicija za plin i modifikacii, znaci pali vozi. samo da si smenis se od filtri, kaisi, zategaci, masla, glicerince, antifriz, freon i da ne te boli gnava  ;)
ako ja vozis ponekagas i ti razmisli i za cipce  ;D ;D ;D ;D ;D  ;)

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #41 на: 29 Април 2012, 21:28:04 pm »
Астра класик со 100К ??? Ти се верва? Јас не би наседнал на таа финта...Еве јас за 2 год направив 30К и тоа со 90% градска вожња, а таа кола во Германија гарант не поминала помалку. Тоа ти е исто како некоја млада згодна стакло изгледа ти вели абе ти си ми втор, а 5 год. работела во јавна куќа :) А сосема друга работа е ако таа астра класик е дизел и ја купуваш за 4К евра да си имаш уште 1К евра резерва во секој момент што би рекол Bugar. Ако не ти е јасно зошто ќе ти кажам одма. Причината се вика VP44...
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #42 на: 29 Април 2012, 21:44:55 pm »
Pumpata ne e losa samo sto e inzenerski promasaj na stoletieto.

Polo 1.4 TDI NEMA KAKO DA TROSI 8-8.5l gradska. A be toa Polo ima problem i toa seriozen. Mozebi e centrovkata na sistemot za gorivoto dizni itn... Nevozmozno.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 30 Април 2012, 09:57:22 am »
Луѓе еден апдејт...
Земав кола пред 3 дена ниедна од горе наведените :)

Шкода Фабиа 2, 2008 годиште, 1.2 6v со 65000км и со
- плин (Landirenzo Omegas)
- клима
- ел. на предни прозори
- ел ретровизори
- греачи на ретровизор
- магленки
- алуминиумски бандаши со 5 штрафа
- радио цд
- борд компјутер
- металик боја
- регистрирана до 11 месец 2012

цена 4500еур.

Сега за сега сум изненаден од комотноста на внатрешноста, меката вожња, но најмногу од потрошњата 7л/100км плин во град.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #44 на: 30 Април 2012, 10:12:31 am »
Со здравје да си ја тркалаш, и многу безгрижни километри :) Смести ја одма во гаража да не ти се „редат“ тука со честитки :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.