Автор Тема: Грубо шалтање 2ра-3та на Vectra C (AF40-6) - Мислење за хидроблок и препорака за  (Прочитано 427 пати)

Отсутен Simeon

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
Здраво дечки,

Имам проблем со автоматскиот менувач на мојата Opel Vectra C караван (2008 година, 1.9 CDTI). Менувачот е 6-степениот AF40-6.

Проблемот е следниот: многу грубо удира и трза при шалтање исклучиво од 2-ра во 3-та брзина.

Малку истражував на Google и AI и сите информации укажуваат на тоа дека ова е класична мана на овој менувач и дека проблемот лежи во хидроблокот (valve body). Поточно дека соленоидите или самите канали се истрошени и губат притисок кога маслото ќе се стоплело.

Е сега, бидејќи јас не сум механичар и не сакам да носам заклучоци само од интернет, сакам да се консултирам и со вас:
- Дали мислите дека е хидроблокот?
- Дали има смисла да пробам само со промена на масло во мењачот (го променив пред некои 8000 км, немаше промена)
- Или ќе бидат џабе фрлени пари?

Препорака за мајстор во Скопје? Кој е моментално најдоверлив сервис што реално се разбира од овие автоматици, за да направи асална дијагностика и евентуална репарација/промена на хидроблокот?

Како се движат цените за репарација во моментов?

Сакам колава да ми опстане уште некое време, брод е и за било каква работа е одлична, не би сакал да ми експлодира мењачот  ;D

Секој совет или споделено искуство е добредојдено. Фала ви однапред!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44999
  • Il Moderatore
Тој AISIN менувач (или слични aisin-ови) често има такви проблеми, мислам дека истиот или сличен го носат некои BMW-а X-ovi со напречно поставен мотор (X1, X2), колега мој го однесе BMW-то во познатиот сервис северозападно од нас: https://www.facebook.com/p/Auto-Beli-100069984704812/
Рачунај на 1000-че кеш.
Не фрлај џабе пари на промена на масло, ако веќе си го променил пред кратко време.
Еден краток пат до Ферезај (Урошевац) ќе ти реши многу дилеми.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.