Автор Тема: Вести од Автомобилскиот Свет  (Прочитано 358248 пати)

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3778
Одг: Вести од Автомобилскиот Свет
« Одговори #1680 на: 17 Јули 2020, 10:41:22 am »
Апсолутно се согласувам, меѓутоа просечниот купувач не сака да биде виден во „еве-направив-деца-и-сега-чекам-да-умрам“ MPV, туку сака да биде виден во „еве-направив-деца-ама-уствари-ја-сум-активен-фраер-на-кој-уопште-не-му-е-досаден-животот“ SUV.

Clarkson го кажа..

On people carriers – “Obviously all of them are uncool. If you buy a people – anyone got one? You have. Basically what you’re saying about yourself, sir, is: you’ve had your children and now you’re just waiting to die.”

Интересен бандаш и малку повеќе опрема и одма изгледа пристојно  :D

https://omo.mk/listings/citroen-c4-picasso-business-1-6-bluehdi-100ks/

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1681 на: 19 Јули 2020, 15:38:12 pm »
Sega nekade procitav deka Mercedes go prekinuva proizvodstvoto na C klasa i A klasa vo Amerika(Meksiko mislam deka im e fabrikata) i deka taa fabrika ke proizveduva samo SUV.
Do koga ke trae ova SUV ludilo neznam.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #1682 на: 19 Јули 2020, 17:12:41 pm »
A што е лудило не разбирам? Демек комбесто МПВ од типот на опел зафира или корола версо нуди нешто добра управливост? Имаат можеби мпв малце повеќе практичност и тука нивната предност завршува.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1683 на: 19 Јули 2020, 19:54:01 pm »
Kade vo mojot post vide Mpv,znaci Mercedes ukinuva C klasa koja e limuzina i A klasa koj e hatchback za da pravi SUV.
Za 10g ke nema vo ponuda limuzina ili karavan,ke treba da kupvame rugobi.

Mpv (ne sekoe,ama onoe modeli koi postojat 30g kako Espace na primer)osven prostor nudat i mnogu podobra voznja odkolku bilo koj Suv.Toa e razvivano kako model da bidi takvo,ne e samo podkrenato od zemja i ajde sega ke bidam dzip.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1684 на: 19 Јули 2020, 20:00:50 pm »
Не си играј бајрам со умот, Еспејс имало подобра вожња од било кој сув пошто овие биле само поткренати од земја :)

Веќе долго време постојат сув-ови кои што возат како коли. Porsche Cayenne, Mercedes GLC, Alfa Romeo Stelvio итн. И да, иако повеќето нормални СУВ немаат иста управливост како седан или хечбек, истото може да се каже и за МПВ само што се троа погрди како бонус.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1685 на: 19 Јули 2020, 20:04:51 pm »
Dali imas vozeno edno od tie so gi spomena ili taka samo mislis deka treba ubavo da vozat?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1686 на: 19 Јули 2020, 20:11:42 pm »
Dali imas vozeno edno od tie so gi spomena ili taka samo mislis deka treba ubavo da vozat?

Очигледно нема чим не му е јасно што ти подразбираш под вожња. Ти мислиш на удобност во возењето он мисли на хендлинг на патека. Тачно, Еспејс веројатно ќе страда од understeer на патека ама во вожња рецимо крузање на отворено ќе има едно од најрелаксираните и најудобните возења од сите класи на возила.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1687 на: 19 Јули 2020, 20:24:52 pm »
А ти дали имаш возено нешто од листава последниве 2 години

-Тигуан
-Кашкаи
-Рав4
-ЦРВ

Ова се прекрасни автомобили, имаат одлична прегледност и седење поради висината, удобни и практични. Нема да имаат управливост како нивните помали браќа но далеку дека просечен клиент многу ќе му смета. Од друга страна не се грди како МПВ. Неможеш да ме убедиш дека ова

е поубаво од ова

Хејтов со СУВ-ови на форумов е толку напорен и досаден што се добива впечаток дека сите возат исклучиво БМВ 3 со М пакет опрема и најмалце 250кс испод хауба.

Очигледно нема чим не му е јасно што ти подразбираш под вожња. Ти мислиш на удобност во возењето он мисли на хендлинг на патека. Тачно, Еспејс веројатно ќе страда од understeer на патека ама во вожња рецимо крузање на отворено ќе има едно од најрелаксираните и најудобните возења од сите класи на возила.
Напротив. Овдека се фура СУВ ќе има повеќе understeer од обичен МПВ па камо ли хечбек. Реалноста пак укажува на сосема друго и прогресот преку модели како Стевлио, Порше Макан итн.

Ако еспејс има најудобна и најрелаксирана вожња од сите класи на возила ондак некој не е во допир со реалноста.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #1688 на: 19 Јули 2020, 20:28:58 pm »
ЕС макс е и совршено удобен и се однесува одлично секаде.

Само и не е ефтин.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1689 на: 19 Јули 2020, 20:33:08 pm »
Добар е, кај мене сите такси се С макс редовно сум се возел ама освен што е изгор скап, огромна е колата. Куга на пример ќе ја заврши истата работа, изгледа далеку подобро (ОК претходната генерација сегашната е ужас) но да нема да понуди толку простор внатре.

Одлично ко за такси, нема што.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1690 на: 19 Јули 2020, 21:00:50 pm »
Jas ne sakam da te ubedam vo nisto.Ti gi spomna Mpv od neznam kade pa prodolzi ponatamu muabetot.
Ne mi go vadi Golf+ kako mpv.Toa ke bidi Mpv kolku so Macan ke bide dzip.
Samo ako si 50-60g,so stomak 30cm koj visi  nad remenot i so silni bolki vo kicmata i ti e bitno prevozno sredstvo od tocka A do tocka B, bi opravdal kupuvanje na Suv.
Za se drugo postoi S,E,C klasa i site modeli od konkurencijata da ne se zbuni nekoj deka go forsiram Mercedes.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29671
    • CARclub.mk
« Одговори #1691 на: 19 Јули 2020, 21:17:55 pm »
@vlatko.klp - Ни јас не сакам SUV-ови. Ги возам редовно, и ги разбирам, ама не ги сакам. Не ја сакам повисоката возачка позиција, не ги сакам компромисите што се прават за да се направи SUV што вози како кола.

Иначе да, Tiguan R-Line и мене ми се допаѓа како изгледа. И би го размислил. Спуштен, секако. Тркалава на ABT не ми проаѓаат, со регуларните тркала би изгледал многу подобро.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1692 на: 19 Јули 2020, 21:28:15 pm »
Цитат
Ако еспејс има најудобна и најрелаксирана вожња од сите класи на  возила ондак некој не е во допир со реалноста.

Izgleda se nemas vozeno vo Espejs ili Grand Espejs,ili Vojager.Sigurno ne e poudobno vo Porse Kajen,koj vnatre e prostran kolku Pasat i koj na sekoja neramnina 'baca' kako diva koza.I nemoj da mi recis deka nesto e defekt,poso dva razlicni gi vozam non stop,dvata se proveruvani za Tuv od covek od Dekra i nema nikakov problem na vozilata.Ednostavno,takov e.

Dodeka vo Mpv-ata koi gi spomenav,imas posebno sediste,fotelja samo za tebe,prostor za kolena,za ramena za sto sakas i nikakva neramnina ne osekas,ednostavno lebdis.
E ako toa za tebe ne e najudobno i najrelaksirano,togas ok,drugi sfakanja imas za poimot voznja.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #1693 на: 19 Јули 2020, 21:53:54 pm »
Jas ne sakam da te ubedam vo nisto.Ti gi spomna Mpv od neznam kade pa prodolzi ponatamu muabetot.
Ne mi go vadi Golf+ kako mpv.Toa ke bidi Mpv kolku so Macan ke bide dzip.
Samo ako si 50-60g,so stomak 30cm koj visi  nad remenot i so silni bolki vo kicmata i ti e bitno prevozno sredstvo od tocka A do tocka B, bi opravdal kupuvanje na Suv.
Za se drugo postoi S,E,C klasa i site modeli od konkurencijata da ne se zbuni nekoj deka go forsiram Mercedes.
Каков голф+, тоа е туран на сликите си се помешал нешто.

@zeroSignal тоа што ти не сакаш е лична преференца и нема ништо лошо во тоа. Како што јас мислам дека спуштање тигуан е најголемата глупост ти мислиш дека е убаво.

Од друга страна, објективна е само една работа а тоа е управливоста која што генерално не е на исто ниво како во обична кола. Но разликите се многу многу многу далеку од тоа што се претставува. Јас лично би жртвувал 30% полоша управливост (која во град воопшто не игра улога) на сметка на повисоко седење, полесно влагање и искачање од кола, полесно ставање на детско седиште позади и огромниот простор како целина во ентериер.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8964
« Одговори #1694 на: 19 Јули 2020, 23:27:02 pm »
Realno zavisi shto barash. Poslednive 4 meseci izgledav milion reviews. Site MPV koi se momentalno na pazarot gi sijat SUV modelite vo prakticnost ako imash potreba od mnogu prostor i mesta za sedenje.

Sporedi gi samo Touran so 7 sedishta i Tiguan allspace so 7 sedishta pa ke vidish shto dobivash.

Pak ke recam SUV ili MPV zavisi shto barash od voziloto.

Za mene ako covek kupuva MPV stvarno ima potreba. A SUV neznam od koja potreba

Gledaj go koga ke mozes, na spanski e ama se razbira tuk tamu bitnite raboti

« Последно менување: 19 Јули 2020, 23:35:34 pm MarceCvarce »