Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1810284 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
Има некој друг правено вакво испитуање..?
Патем без упат и за обична крвна слика е колеж. 2090 ден. Али се дешав еднаш на 5 год да проверам крв, последниве 10 год сум бил 2 пати на лекар(фала богу) не ми се виде многу.

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Упат за анализа на крвна слика може и матичен доктор да ти напише, многу од приватните општи амбуланти (во соработка со лабораториите) на лице место кај нив ја нудат таа услуга (вклучително со анализа на урина) за ~1х0 денари. Останатото го покрива фондот. Нема гужви, нема чекање.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
Да де ама не ми се многу тие пари со оглед на тоа што ретко правам крвна слика. Фала богу не сум мн мн по болнициве така да еднаш во 5 год. и не е некоја пара, башка тогаш ми се погоди да појдам, а матичната ми беше контра смена. Анџак сум се наканил :) башка раат сум сега :)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
dali so `procitaniot genom` isti odgovori kje dobijam i vo filip vtori i vo najdobrata klinika na svetov?
t.e.
dali citanjeto na genomot e subjetktivno i zavisi od poznavanjeto na doktorot sto cita, ili univerzalni se tolkuvanjata segde?

Скролав нешто и случајно го видов ова, па Ќе се навратам на малку постаро прашање бидејќи сега можам конкретно да ти одговорам. Резултатот е ист апсолутно насекаде низ светот. На Балканот сме единствени кои ја вршиме оваа анализа (освен Грција мејби) и тоа е така бидејќи нема друг професионален кадар со компетентно знаење.
Резултатите ги анализираме според многу критериуми и верувајте цената е оправдана бидејќи има ооогромна биоинформатичка анализа. Она што е одлично е што резултатот го имате со вас за во иднина и како напредуваат истражувањата и се откриваат нови мутации, мутагени фактори и полиморфизми, така и вашиот резултат се надополнува со нови информации (за одредена мутација). Со напредокот на науката, се очекува во скоро време поголем дел од човештвото да има секвенциониран геном или егзом и тие податоци да ви стојат во лекарското досие или картон, што е и поентата на персонализираната медицина.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
Дечки пред некој ден успев да скршам ребро  :) , бев на лекар и ми кажаа дека има фрактура на 8 то ребро и дека треба да мирувам 3 недели.......Сакам да прашам некој ако знае  што може плус да земам за побргу да заздрави......

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
podskrsi go 7moto, taman ke si legne so 8moto... ;)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Дечки пред некој ден успев да скршам ребро  :) , бев на лекар и ми кажаа дека има фрактура на 8 то ребро и дека треба да мирувам 3 недели.......Сакам да прашам некој ако знае  што може плус да земам за побргу да заздрави......

Младо сирење.
Зини да ти кажу.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Калциум, магнезиум, Д3, Омега3 повеќе.

Алкохол, сол, шеќер, кафе, сокови помалку.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
што и да земеш побргу нема да заздрави, одмарај си 3 недели и не се замарај

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Јади ребра, мејкс сенс.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Јас кога скршив исто клучна највеќе помогна калциумот во големи дози, преку 1000mg.

Тоа е единствено нешто кое помага да се оформи калус и да заздрави повеќе.

Омега 3 нема допирна точка за никаков придонес кон заздравување на коската. Омега 3 се незаситени масти кои помагаат за регулирање на маснотите и крвните садови, или попознато кај народот како рибино масло.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Omega-3 fats (1,000mg daily) Essential fats are necessary for wound healing and for reducing inflammation caused by an acute injury.  ;)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Ако земам да копирам од интернет и за пиперка ќе кажат дека е здраво да се јаде за коски, меѓутоа во суштина и пракса да нема ни 1% бенефит телото.

Као на пример.

"Diet and supplementation are essential to the bone growing process. Including real, whole foods in your diet such as plentiful vegetables." :)

Од искуство ти кажувам, за најдобар recovery е инекција со калциум, комплементарно со магнезиум. Бомба.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
Ок момци ќе земам од овие работи што спомнавте и да не ми користат неможат да ми наштетат....Калциум имам таблети дома нив веќе почнав да ги земам па ќе видиме .......Еден комшија ми кажа кога скршил повеќе ребра пред 20тина години во тоа време докторите му препорачале освен одмор супи во поголеми количини да конзумира, дали ви има смисла ова?...... мене некако не ми лепе......