Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1823169 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
И кај нас беше така 2001-ва година, само кој бил да види.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
vo kosovo imase sea taze protest, ispokrsija i zapalija ne znam sto ne, tocno e deka e od nivni pari i danoci, no im se stega gzot na tie od foteljata deka moze nekoj da naebe, glupo zvuci no dodeka ne se skrsi nekoja glava politicarska ili oligarhiska nisto kaj nas,....

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
незнам која транзиција, на вести цути државава барем на тие вести шо се гледаат низ државата, другите или веке ги нема или и тие шо останаа мрморат.

убаво им е.

се кладам дека за некој ден после јавувањето ке излезат со некоја приказна или па може нема ни да ја спомнат веке

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
И кај нас беше така 2001-ва година, само кој бил да види.

Во 99 та гореше и америчката амбасада...и не ..не протестираше само партијата на србите.
Оди застани сега...да те видам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Кој протестира молим ти се во услови на диктатура?

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Никој.
Све кампери и контракампери.

;D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
контра е најјака работа што некој ја измислил

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
Кој протестира молим ти се во услови на диктатура?

Има луѓе. 80% од нив се во затвор или чекаат приведување за извршување на затворска казна. Што протестираат, што пробуваат да сменат нешто, но општеството ги чисти таквите “гниди“. Ги сече од корен.   ;)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
 Еве и со плати касни здравството моментално, затоа и продаваат хартии од вредност. Ама конкурси пак ќе има за вработување, па макар биле во сооднос 100 чистачки и 50 чувари на 2 доктора и 3 медицински сестри. Гласач си е гласач.
 Жално за жената, мултиплекс склероза е тешка, иреверзибилна и прогресивна болест, ама ако ништо друго нашиве и го скратиле животот за едно 10 години. Во некоја подобра држава може и ќе дочекала старост, кај нас тешко.
Зини да ти кажу.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5384
А кој мислиш дека ке ти ја стави вакцината купена од некаде?
Кој гарантира за таа вакцина дека е ОК?
Вакцина не е играчка, ве молам не измислувајте работи и не поставувајте прашања како оние погоре на @LosiPatista .

Sakas da mi kazes deka nekoj mi garantira za gjubrinjata koj se nabavuvaat na tender so glaven kriterium NAJNISKA CENA?

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 250
А кој мислиш дека ке ти ја стави вакцината купена од некаде?
Кој гарантира за таа вакцина дека е ОК?
Вакцина не е играчка, ве молам не измислувајте работи и не поставувајте прашања како оние погоре на @LosiPatista .

Sakas da mi kazes deka nekoj mi garantira za gjubrinjata koj se nabavuvaat na tender so glaven kriterium NAJNISKA CENA?
цената е тотално ирелевантна ако не успееш да го одржиш "ладниот ланец". се додека не донесеш доказ дека  "ланецот" е очуван нема да најдеш медицинар со совест и чесни намери кој ќе се согласи да ја аплицира таа вакцина а ти ако сакаш и 16 435 $ плати ја.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Еве и со плати касни здравството моментално, затоа и продаваат хартии од вредност. Ама конкурси пак ќе има за вработување, па макар биле во сооднос 100 чистачки и 50 чувари на 2 доктора и 3 медицински сестри. Гласач си е гласач.
 Жално за жената, мултиплекс склероза е тешка, иреверзибилна и прогресивна болест, ама ако ништо друго нашиве и го скратиле животот за едно 10 години. Во некоја подобра држава може и ќе дочекала старост, кај нас тешко.
Јас имам другар, мое годиште кој беше скоро неподвижен заради мултиплекс склероза. Отиде на операција во Ниш на васкуларната клиника, му направија операција и се врати жив, здрав, тргна на работа, како никогаш да не бил болен. Сега скока на една нога а не можеше да стои на две нозе.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Да не си грешка нешто, мултиплекс склероза е болест на бела мозочна маса, да не мислиш атеросклероза, тромбоза, емболија (тоа се васкуларни болести)?
Зини да ти кажу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Не, баш мултиплекс склероза. Докторите во Ниш велат дека болеста во голем дел од случаите е последица на васкуларни проблеми, на недоволна или неправилна циркулација на крв во мозокот. Овие другиве болести што ми ги набројуваш немаат врска со моторните функции колку што сум информиран. Другарот имаше нарушени моторни функции, 99,9% сум сигурен дека се работи за мултиплекс склероза, прилично сум сигурен дека не грешам.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Causes

The cause of MS is unknown; however, it is believed to occur as a result of some combination of genetic and environmental factors such as infectious agents.[1] Theories try to combine the data into likely explanations, but none has proved definitive. While there are a number of environmental risk factors and although some are partly modifiable, further research is needed to determine whether their elimination can prevent MS

Other

Smoking has been shown to be an independent risk factor for MS.[24] Stress may be a risk factor although the evidence to support this is weak.[20] Association with occupational exposures and toxins—mainly solvents—has been evaluated, but no clear conclusions have been reached.[20] Vaccinations were studied as causal factors; however, most studies show no association.[20] Several other possible risk factors, such as diet and hormone intake, have been looked at; however, evidence on their relation with the disease is "sparse and unpersuasive".[24] Gout occurs less than would be expected and lower levels of uric acid have been found in people with MS. This has led to the theory that uric acid is protective, although its exact importance remains unknown.[34]

http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2804%2900933-0/abstract
Зини да ти кажу.