Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1813831 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Сето тоа се или услужни работи или пак работи кои се произведени локално и за локален пазар. Нормално е дека тоа ќе биде поскапо, затоа што тие што ги даваат тие услуги или произведуваат тие стоки, треба да земат плата над 1000-2000 евра.

Се што се произведува и за извоз или е увезено од Бангладеш, Кина, Индонезија и компанија, а тоа се најголем дел од производите во светот, се со исти, а некогаш и многу пониски цени од кај нас. Плус имаат многу поразвиен систем за онлајн пазарење, па можат да порачаат што сакаат без да се гњават со нашиов царински систем.

И не се на црна листа на Пејпал.

И тн...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Кога веќе човек работи на запад, во случајов Белгија, цената на хамбургерот ми нема никакво значење, па аналогно на темава еве колку би ве чинело месечно здраво хранење во Белгија:

Recommended Minimum Amount of Money for food (2000 calories, balanced diet)

Milk (regular), 0.25 liter    0.20 €
Loaf of Fresh White Bread (130.00 g)    0.39 €
Rice (0.13 kg)    0.26 €
Eggs (3.60)    0.60 €
Local Cheese (0.15 kg)    1.50 €
Chicken Breasts (Boneless, Skinless), (0.25 kg)    2.38 €
Apples (0.34 kg)    0.68 €
Oranges (0.34 kg)    0.85 €
Tomato (0.21 kg)    0.36 €
Potato (0.25 kg)    0.32 €
Lettuce (0.15 head)    0.15 €
Daily recommended minimum amount of money for food per person   7.68 €
Monthly recommended minimum amount of money for food per person
(assuming 31 days per month)   238.22 €

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Дојди по твојава математика живеј една недела...Ке израчунаме се и ке спиеш кај мене...
Пошто скапо ке те фати... :)
Ти храни се по рецептот, па да видиме дали ке преживееш :) :) :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Па ќе преживееш кога секој месец 500еур ти остануваат и чистач да си. А тек да не си чистач.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
Дојди по твојава математика живеј една недела...Ке израчунаме се и ке спиеш кај мене...

Ај отвори ги картите, колку те плаќаат и колкави ти се трошоците ?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
Тука проблемот е во невработеноста и несигурноста на работните места. А не е во тоа платите да бидат помали од европа бидејќи точна е тезата на сале дека тука на некој начин парите вредат повеќе бидејќи е поефтино.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
Тука проблемот е во невработеноста и несигурноста на работните места. А не е во тоа платите да бидат помали од европа бидејќи точна е тезата на сале дека тука на некој начин парите вредат повеќе бидејќи е поефтино.
Кој пари вредат повеќе во кромберт шуберт за 8100денари 3 смени? Не ме заебавај потценет е трудот и тоа многу. Но за тоа самите работници се криви. А за некој што зема 500-600е плата супер е не викам не, додуша не супер ама може попристојно да живее

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69

Ако ти ги покажам трошоците нема ни да можеш да поверуваш на висината на истите. Зошто се премногу нереални и високи за македонски стандард. Со мојата плата од МКД тука можам да преживеам само еден ипол ден со реалните трошоци кои ги имам во моментот, но бидејќи нив ги плаќа странска компанија, со дневниците кои ги имам од МКД можам да јадам еден хамбургер и да испијам едно пиво за вечера.
АКо не ти се јасни работите, ке ти ги објаснам во живо...
Затоа реков немој да си гаите лажни илузии околу животот на запад и споредбите кои ги правите...
И на тие мутавите калкулатори кои ги наоѓате по интернет...

:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Vasil

• Сениор
А како тоа живеш во Белгија, а земаш дневница од МКД? Работиш тука, а живееш таму? Не си ми јасен.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
А како тоа живеш во Белгија, а земаш дневница од МКД? Работиш тука, а живееш таму? Не си ми јасен.
Не го прочитал законот за работни односи.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT

Ако ти ги покажам трошоците нема ни да можеш да поверуваш на висината на истите. Зошто се премногу нереални и високи за македонски стандард. Со мојата плата од МКД тука можам да преживеам само еден ипол ден со реалните трошоци кои ги имам во моментот, но бидејќи нив ги плаќа странска компанија, со дневниците кои ги имам од МКД можам да јадам еден хамбургер и да испијам едно пиво за вечера.
АКо не ти се јасни работите, ке ти ги објаснам во живо...
Затоа реков немој да си гаите лажни илузии околу животот на запад и споредбите кои ги правите...
И на тие мутавите калкулатори кои ги наоѓате по интернет...

Аце беше две недели во Швајцарија и Австрија па може да сподели со нас каков е таму животот, што се вози, што се јаде-квалитативно, и општо како се живее...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Моментално, привремено, како сакаш. Фирмата од МКД не праќа на одредено време на стручо усовршување. Притоа дел од трошоците ги покрива компанијата каде што си (во земјата, во конкретниов случај Белгија), а останатиот дел ги покрива фирмата каде што си вработен. Значи привремен престој.
Има и случаи каде што престојот треба да го покрие комплетно фирмата каде што си вработен.
Зависно од типот на работата која што треба да ја обавуваш. Најчесто тоа се центри за обука, развојни центри, институти за производство, центри за истражување итн итн...
Барем минимум два пати во годината се случува да си одсутен од МКД. За тоа време ти си вработен во македонската фирма, а во странската си посетител...
Значи странската фирма не те плаќа, те плаќа македонската.
За и околу дневниците, како се делат, распределуваат и слично, ако ве интересира колку се како се итн, имате во службени весници, па може да прочитате :)

Отсутен Vasil

• Сениор
Кога се вели дека во западна Европа си финансиски пообезбеден, се мисли на тоа да земаш плата од таму, исто како староседелците, дури и да немаш имот, а не да си со едната нога кај нас (и тоа погрешната, таа што треба да носи пари)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Курир да ве види рака ќе ви баци.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Ј-га, таква ми е среќата.
Ама сакам да кажам дека не е се така розево додека не осетиш на своја кожа.
Излагаш на вечера со колегите, плаќаш и наредните седиш у соба...Додека да дојдеш на ниво позитивна нула :)
Ако кај нас за една нормална вечера по лице потрошиш 500 до 1000 денари, овде ке потрошиш од 40 до 60 евра у најмала рака. Тоа е 3 или 4 пати повеќе.
Ако споредиш просечна плата овде (1700) евра одприлике со плата од 350 евра во МКД ке дојдеш до заклучокот дека е одприлике исто...
Со тоа што горивото е иста цена со онаа кај нас, а се останато е поскапо...
Поефтино нема ништо...

@Deni
Тие невестите од курир, друго да ни бацат :) :) :)