Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1440406 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
Се наплаќа поправка на заби и пломбирање.Имаш пломбинод 40€ и пломби кои ги покрива здравственото.
Јас деновиве баш треба да ставам заби(еден скршив и сеа 4 ќе ставам  ;D) околу 1700€.
Ама да не слегвам Мк,ќе јадат трици оти одиме за забите да ги напрајме,ќе ги правам овде. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2208
Роѓаците се тука 7-8 години до сега не им било наплатено пломбирање на заб со композитна пломба.Бивши колега пред некоја недела правеше заб тука,исто пломба бела композитна не му е наплатена.

Баш сега читав на страната чие здраство користам и наведено е дека за поголемиот дел од типовите на пломбирање е покриено од нивна страна како и пропратните работи како снимки,анестетици и слично.

« Последно менување: 06 Февруари 2023, 19:37:53 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
Роѓаците изгледа ги прават со  најфушерската пломба, која не ја препорачуваат за заб што се гледа, затоа не плаќаат.

Јас лично имам поправано 6 или 7 заби и сум плаќал за подобрата 70€ по заб, за чистење на заби пред нецел месец платив 89€. Бесплатна е како што кажав само една пломба, која ја покрива здравственото осигурување и имаш избор која сакаш ти, таа ти на ставаат.

Пари има,живот нема. Ама за жал и живот без пари нема, така да јебига.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
Koe zdrsvstveno koristite?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20133
Роѓаците изгледа ги прават со  најфушерската пломба, која не ја препорачуваат за заб што се гледа, затоа не плаќаат.

Јас лично имам поправано 6 или 7 заби и сум плаќал за подобрата 70€ по заб, за чистење на заби пред нецел месец платив 89€. Бесплатна е како што кажав само една пломба, која ја покрива здравственото осигурување и имаш избор која сакаш ти, таа ти на ставаат.

Пари има,живот нема. Ама за жал и живот без пари нема, така да јебига.

Vo mk ima zivot?

Отсутен MecheTo

• Легенда
@nikola_bb
Јас АОК.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
Исто.

@DarthJe5us за викенд да  :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2389
Ама да не слегвам Мк,ќе јадат трици оти одиме за забите да ги напрајме,ќе ги правам овде. ;D
:D :D :D
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец

Ќе ги напраеш жими куро, него дој да пиемо по една некад...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен MecheTo

• Легенда
Сакал неќел ќе мора,го скршив кецот напред,и сеа то е то...Сега баш закажвав термин,па ете ќе куртулине некоја банка,од 1700 ќе платам само 750 другото покрива осигурувањето.
Шо значи остануваат 950 за пиво. :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
Значи немат врска дека идит за поефтинп, за квалитет идите :)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
Некој искуство со гастритис/чиреви. Вчера правев гастроскопијаи на сите маки уште рак шо не ми нареди на листата. Имам хиетална хернија, премногу воспален желудник/гастритис во форма на "watermelon" Дуоденум булус со улкудна лезија покриена со фибрин. Постбуларно на 12 часот улкусна лезија од 15мм до фибринско дно.
Пред година и пол правев гастроскопија заради глупост со чепкалка и имав мн мало чирче само. Примав терапија од пантопразол,  есохх гелови ја менав цела исхрана,  јадев секој ден кисела зелка заради пробиотоците,  и по пола чаша сок од свежа зелка на сабајлњ и навечер. Не ми е јасно од каде толку за нккаде желудникот,  кога од тогаш ни пушам ни пијам алкохол,  кафе исто не пијам воопшто,  исхраната ми е мн здрава, со ретки исклучоци да закачам едно гиро или сл, имам дури и програма кај шо имам свашта од јадења внесено и пратам калории/масти протеини.
Чекам сеа резултат од хеликобактер,  ма да мислам дека ќе е негативен оти имам правено порано.
Докторката се чудеше зошто не сум плачел од болка на толку лоша состојба, вероватно отрпнат сум од општа бол.

Можно е стресот да игра толкав фактор да го поебав цел желудник,  пошо го имам 250% 24часа, друга идеа немам.
Нека сподели некој некој домашен додаток шо му помогнал ако има вакво искуство.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Јас имав нешто пред милион години (веќе не се ни сеќавам).
Цел ден имав нагон за ждригање и повремено чувство дека утробата ќе падне на земја...шанкот го гледав како аптека, што се не стрпав :)
Ноќта ме разбудија болки у стомак, гадење, нагон за повраќање, слинев како чешма низ уста....
Од лекарства се сеќавам само на алфогел.
Цела година живеев со варено месо, варен компир, ориз, геврек, двопек, јогурт и кис. млеко, и можеби уште нешто сум испуштил.
Никакви зачини.
Цигарите не ги оставив, уште тоа требаше и као билка :)

Оттогаш на секој знак на киселина во стомак бутан кисело млеко или јогурт :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10488
stresot ti e. probaj persen forte ili nekoj slocni na prirodna baza. ako ne prasaj psihijatar, ama glej da ne stvaraat zavist. ja od ko gi ostajv cigarite stanav mnogu nervozen i napnat.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492

Некој искуство со гастритис/чиреви. Вчера правев гастроскопијаи на сите маки уште рак шо не ми нареди на листата. Имам хиетална хернија, премногу воспален желудник/гастритис во форма на "watermelon" Дуоденум булус со улкудна лезија покриена со фибрин. Постбуларно на 12 часот улкусна лезија од 15мм до фибринско дно.
Пред година и пол правев гастроскопија заради глупост со чепкалка и имав мн мало чирче само. Примав терапија од пантопразол,  есохх гелови ја менав цела исхрана,  јадев секој ден кисела зелка заради пробиотоците,  и по пола чаша сок од свежа зелка на сабајлњ и навечер. Не ми е јасно од каде толку за нккаде желудникот,  кога од тогаш ни пушам ни пијам алкохол,  кафе исто не пијам воопшто,  исхраната ми е мн здрава, со ретки исклучоци да закачам едно гиро или сл, имам дури и програма кај шо имам свашта од јадења внесено и пратам калории/масти протеини.
Чекам сеа резултат од хеликобактер,  ма да мислам дека ќе е негативен оти имам правено порано.
Докторката се чудеше зошто не сум плачел од болка на толку лоша состојба, вероватно отрпнат сум од општа бол.

Можно е стресот да игра толкав фактор да го поебав цел желудник,  пошо го имам 250% 24часа, друга идеа немам.
Нека сподели некој некој домашен додаток шо му помогнал ако има вакво искуство.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Стресот игра огромна улога за жал... Обавезно пиј си нешто за заштита на желудник, ја пием рецимо Нолпаза и обавезно пробиотик на празен желудник, пиев после ручек ама го слушав еден од најдобрите Гастроентеролози и он успут ме води, Дино Тарабар, најдобро да се пие од сабајле. Пиев и некој чуда у почеток од Алое Вера ама онака, ништо посебно. Доколку си у можност и физички биди што поактивен, ја од коај имам дијагноза у кола влагам ако морам и обавезно пешачење. И тоа е многу битно. И придржуј се до што ќе ти каже докторот, да сме си знаеле не би иделе кај нив.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk