Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1422667 пати)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
Back Mechanic побарај ја, добра книга за сите што имаат мака од кичмата.
New blood of old school

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10461
pojdi an fizikalna da ti kazat vezbi

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Повторно јас... Бев на преглед кај докторот погоре, ми изнажа од лошо полошо, воа ноа трето не чини. Нема течност во Л5 (тоа го знам уште пред неколку години кога почнав да имам болки) и ако дошло до Л4 ке се изгубело чуството за мокрење.

Ми рече да ми препорачал многу добра метода некој, он соработувал со докторот од Софија, се работело за Болница Света Софија, во Софија. ( да бидам искрен уште тука ми падна сумњиво) Прати слики преку Вибер, да види дали можело да се направи таков хирушки зафат, да се вбризга течност (најверојатно срж) во пршлените. Па доколку било не биле оштетени(скинати) ке се средело се.

Утре ке чекам да ми пренесе он што ке му кажел тој од болницата. Искрено, знам дека го имам тој проблем и озбилен, но сепак сметам дека не сум за на операции. Мајка ми пред 28 години имала многу полоша слика од мојата и тогаш Лозанче и рекол никако операција, само да ослабеш, спиј на тврдо и уште нешто друго нз што, па по одредено време таа врвка што била се исушила сама.

Да резимирам, најпрво не ми се допадна пристапот уште кога влегов.  Понашањето беше класично тинејџерско влегување во дискотека со клучот од колата на маса... Не оспорувам ниту малку што и како има знаење човекот, но прво тоа, второ спомна дека сорабтоува со него ми дојде у глава дека има процент од тоа сигурно, трето ми кажуваше колку Милиони имал тој доктор (Македонец од Скопје, но моралло да се пише Бугарин за да му дадат да работи) и не му било до тие 1.500 евра за операција, за на крај да ми каже дека он ке дојде со мене ако се оди на тој зафат и ке средиме без проблем, секако он имал неколку фирми во Софија.

Останаува да разговарам со други доктори за мислења, иако тие тројца што се консултирав рекоа едно исто, само овој сосема различно.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
Да се надоврзам на муабетов со болки во кичма.
Пред некои си две недели некаде,беше петок,завршив со втора смена во 18ч,осетив дека имам некоја болка во половината но си дојдов дома и како легнав вечерта болките станаа неподносливи.Сопругата ја будев да ме масира за малку од малку болката да помине.Инаку толерирам болки,таблети за болки до сега не сум пиел ниту ни аналгини,обично било што да ми  е гледам да не пијам медикаменти.
Но во петокот испив еден аналгин,едноставно не можев да најдам положба а да не чуствувам јака болка,станувањето од креветот беше неподносливо,не можев да се облечам.
Ако се раздвижев малку болките малку од малку се намалува.
Целиот викенд го поминав со болки и неспиење,во понеделникот бев прва смена и решив да одам на работа па што биде нека биде.Станав во понеделникот,за прв пат во мојот живот испив ефридол прашок, едвај се довлечкав и влегов во колата,едвај излегов од колата и се довлечкав работното место.
Работата ми е со лесна активност,движење-седење  но постепено истата ден болката исчезна.
До денес немам никакви болки.

Пред некои си 5-6 години на работа при носење со уште еден колега на еден Пул Тестер(апарат за мерење на сила) кој е тежок некои си 50-60кг,како се движев наназад се сопнав од еден предмет,паднав на газ но и апаратот падна врз мене на препоните,тогаш не осетив ништо,станав без проблем,но вечерта кога се смирив ги имав скоро истите болки.Но тогаш бев на лекар,имав некоја терпија од разни креми/масти,бев на масажи и беше потребно некои си 2 недели да се опоравам,а тртката ми беше модра како да ми удриле 100 стапа.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Повторно јас... Бев на преглед кај докторот погоре, ми изнажа од лошо полошо, воа ноа трето не чини. Нема течност во Л5 (тоа го знам уште пред неколку години кога почнав да имам болки) и ако дошло до Л4 ке се изгубело чуството за мокрење.

Ми рече да ми препорачал многу добра метода некој, он соработувал со докторот од Софија, се работело за Болница Света Софија, во Софија. ( да бидам искрен уште тука ми падна сумњиво) Прати слики преку Вибер, да види дали можело да се направи таков хирушки зафат, да се вбризга течност (најверојатно срж) во пршлените. Па доколку било не биле оштетени(скинати) ке се средело се.

Утре ке чекам да ми пренесе он што ке му кажел тој од болницата. Искрено, знам дека го имам тој проблем и озбилен, но сепак сметам дека не сум за на операции. Мајка ми пред 28 години имала многу полоша слика од мојата и тогаш Лозанче и рекол никако операција, само да ослабеш, спиј на тврдо и уште нешто друго нз што, па по одредено време таа врвка што била се исушила сама.

Да резимирам, најпрво не ми се допадна пристапот уште кога влегов.  Понашањето беше класично тинејџерско влегување во дискотека со клучот од колата на маса... Не оспорувам ниту малку што и како има знаење човекот, но прво тоа, второ спомна дека сорабтоува со него ми дојде у глава дека има процент од тоа сигурно, трето ми кажуваше колку Милиони имал тој доктор (Македонец од Скопје, но моралло да се пише Бугарин за да му дадат да работи) и не му било до тие 1.500 евра за операција, за на крај да ми каже дека он ке дојде со мене ако се оди на тој зафат и ке средиме без проблем, секако он имал неколку фирми во Софија.

Останаува да разговарам со други доктори за мислења, иако тие тројца што се консултирав рекоа едно исто, само овој сосема различно.
Postavi naod od magnetnata ili otvori go cd to slikni na tel i postavi tuka slika ....Po rtg naodot pogore imas diskopatija ednostavno ne ti drzi diskot na potrebnoto nivo dehidriran a mozebi i protruzija imas....a toa na magnetot ke se vidi. jas od esenta ne rabotam poradi slicna dijagnoza samo na l5 s1 nivo inaku doktorot sto ti go predlozile vo sofija stava ozon inekcija vo diskot ne e uspesno kako sto go falat sigurno ima nekoj procent.Sumkovski e na klinika kaj nego bev i dobar e ... Kako prvo sega si vo akutna faza zemaj si terapija sto ti dale ako ne se izdrzuva i kortiko inekcii i miruvaj, a koga ke pomine bolkata na fizikalna pa potoa vezbi toa e procedurata za diskopatija nemoj da se zaebes po mestaci ili da se tegnes vo akutna faza.....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
другари, предлог за добар уролог Кај нас да не имате?
Матичнава сака да ме прати кај некој, но тој е хаос со термини т.е многу ретко пушта термини.
И прашање е дали ќе дојдам до другата година на ред кај него.
Затоа ако сте задоволни од некаде без разлика приватно/државно пишете.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже

Postavi naod od magnetnata ili otvori go cd to slikni na tel i postavi tuka slika ....Po rtg naodot pogore imas diskopatija ednostavno ne ti drzi diskot na potrebnoto nivo dehidriran a mozebi i protruzija imas....a toa na magnetot ke se vidi. jas od esenta ne rabotam poradi slicna dijagnoza samo na l5 s1 nivo inaku doktorot sto ti go predlozile vo sofija stava ozon inekcija vo diskot ne e uspesno kako sto go falat sigurno ima nekoj procent.Sumkovski e na klinika kaj nego bev i dobar e ... Kako prvo sega si vo akutna faza zemaj si terapija sto ti dale ako ne se izdrzuva i kortiko inekcii i miruvaj, a koga ke pomine bolkata na fizikalna pa potoa vezbi toa e procedurata za diskopatija nemoj da se zaebes po mestaci ili da se tegnes vo akutna faza.....

Повели слика од извештајот. Цд то немам каде да го ставам за да видам тоа сликите. Ке најдам некој екстерен па ке ги ставам и тие ако треба.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
не ти кажаа што го дехидрира дискот?

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
Не ми кажаа таква информација...

Отсутен Bicikle

• Легенда
ја ко што разбрав тебе тоа ти е проблемот, треба тоа да се реши причината што се дехидрира дискот. Си пробал со храна ?

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Po ova sto e pisano exturzija na l5 s1 znaci istecen e diskot e sega nema informacija dali e padnato nivoto t.e diskopatija i e dehidriran samiot disk ....postavi sliki ako mozes od magnetnata inaku sto simptomi imas obicno sedenjeto e problem i trpni nogata....Zakazi si kaj sumkovski ili vlado stolevski vidi sto ke ti kazat ovie lokalnive doktori sekoj razlicno ke ti kazuva ....

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
Po ova sto e pisano exturzija na l5 s1 znaci istecen e diskot e sega nema informacija dali e padnato nivoto t.e diskopatija i e dehidriran samiot disk ....postavi sliki ako mozes od magnetnata inaku sto simptomi imas obicno sedenjeto e problem i trpni nogata....Zakazi si kaj sumkovski ili vlado stolevski vidi sto ke ti kazat ovie lokalnive doktori sekoj razlicno ke ti kazuva ....

Моментални симптоми ми се болка во крстот и накај газот на левата страна. Исто така и трпнење на мускулот и малите прсти на ногата. Но ова не е константно трпнеење, доколку седам на иста позиција малку подолго или кога ке станам од спиење бидејќи сум долго време во иста позиција.
Закажав преглед кај Димитар Споа натедна недела да видиме што ке каже.

ја ко што разбрав тебе тоа ти е проблемот, треба тоа да се реши причината што се дехидрира дискот. Си пробал со храна ?
Немало подмачкување на дискот и сакаат да вбризгаат озон доколку се нафател тој. Но и тоа не било сигурно доколку не бил скинат некој дел таму(да не тресам глупости нз како точно го кажа)
Не сум пробал метод никаков, сум одел на терапии физикални и претходно акупунктура која ми помогна.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7057
На другар му лупнаа некоја шашава страшна дијагноза на државно. Преплашен беше во Систина, сосема друга дијагноза беше.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
Sakate da kazete deka ima chare za diskopatija? Deka moze da se regenerira toa perniceto megju prsleni?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
Тоа ми беше муабетот, една работа е да механичко оштетување, друго е ако од некоја Х причина „сам“ се суши дискот.
Во првиот случај зависи од повредата, до одреден степен може да го вратиш со физикални, одмарање, суплементи... а некогаш треба операција. Многу битна е причинта да ја најш, дали лошо држење, дали креваш можеби теши работи, дали некој потег прајш ко што не треба...
Ако се деградира самиот може да биде од автоимоно заболување, патоген или алергија.
нешто за автоимуни заболења
https://www.youtube.com/watch?v=JPQ5f5Uys68
и нивни третман
https://www.youtube.com/watch?v=3M6SpNRIqkA
ја и некој третман кај поголеми оштетувања
https://www.youtube.com/shorts/7tyZ-9K83Yo

п.с. ете и енкој вежби за поблаги оштетувања
https://www.youtube.com/watch?v=q9b0S7dx4xY
« Последно менување: 27 Јануари 2023, 14:05:58 pm Bicikle »