Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1981205 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8372
  • Плинаш!!!
Дечки, ја шинав ногата (зглобот) по трети пат во живот.

Ништо страшно во споредба со претходните пати ама ете четврт ден не попушта болката т.е гледам лигаментите се изместени.

Предлог местач во Скопје?
Местач незнам, ама би те советувал прво да идеш да си направиш снимка (ако не си направил) и тој зглоб да си го припазуваш до крај на животот!

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Туран ти е класика.

"Во врска со Ковид. Устата пена ми фати овие две и кусур години. Секој нека се заштитува на најдобар можен начин по сопствено убедување од оваа погана болештија." Према твото восприемање на светот, каково мислење имаш за убедување, уценување и присилување на другите да се вакцинираат ?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Во врска со Ковид. Устата пена ми фати овие две и кусур години. Секој нека се заштитува на најдобар можен начин по сопствено убедување од оваа погана болештија.
Се разбира дека се согласувам... Само проблемот е што правото на избор полека но сигурно се одзема. Се повеќе имаме примери на држави каде не можеш да функционираш освен ако не се подложиш на нивниот избор, нивното убедување. Некаде олабавуваат но некаде заоструваат, на пример во Австрија на улици почнале да ги запираат да проверуваат за сертификати од вакцинација ПЛУС 3-та бустер доза (со ограничена важност од х месеци).
Со конформизам и некритичко размислување (опис на најголемиот дел од луѓето), ништо не правиме во поглед на подобрување на работите. Или барем спречување на нивно влошување.

Цитат
По што се разликувам: Јас си ги знам границите на моите знаења и незнаења и како тие две работи го обликуваат мојот светоглед и восприемање на реалноста околу мене.
Најпрост пример: Ти може би си најдобриот дечко/друштво за пиење пиво, јадење ќебапи и неповрзано јадење трици за се' и сешто. НО... мојата хеуристика вели нешто друго, затоа што единствените влезни податоци што ги имам за тебе се пишаници тука. Ниту ти ја знам физиономијата, ниту енергијата, ниту бојата на гласот, ниту твојата појава, образование, омилени говорни елементи и јазични конструкти, смисла за хумор, итн.... Поради таа причина “сите мои анализин кон тебе“се многу ограничени и се сведуваат на две или три работи/теми (наука, анализа на податоци, и читање научни текстови). На мене тоа ми е кристално јасно. Имам впечаток дека на тебе тоа не ти е јасно.

По што јас за себе сметам дека јас се разликувам (еве и од тебе): Јас не сакам други да одлучуваат наместо мене за работи кои ги сметам за многу важни и сериозни. Понатаму - колку и да не знам а знам дека малку знам, за мене тоа е поттик секогаш да се обидам да поднаучам нешто ново, посебно кога нешто важно се случува или кога незнаењето ќе ме провоцира (моето ама а и сечие).

На крај едно многу корисно прашање секаде и секогаш е cui bono, или по нашки - кој ќарува?
Пошто некој дебело ќарува, и тоа без јасен бенефот по општото/јавното здравје (можеби и напротив, на штета на јавното здравје)... И конечно еве го тоа што го спомнав утрово. Не се работи за тебе ама сети се дека те прашав што всушност подржуваш. Станува збор за господинот Christopher Cole кој е на функција Executive Officer во Food and Drug Administration (FDA) и малку олд скул новинарско-истражувачка работа:
https://www.msn.com/en-us/news/us/fda-exec-caught-on-camera-saying-biden-will-force-an-annual-covid-shot/ar-AATXTmJ?li=BBnbcA1

Уште ли го следиш О'Кииф и неговите сечени лепени глупости извадени од контекст за било што, па и за ковид? За другите гледачи на нашата драма: О'кииф е тип кој пушта најразлични провокатори за било какви теми (абортус, пари, педерлук, содомија, и слични други  про-десничарски пуритански работи кои се дискутираат во американските медиуми), снимаат скриени видеа, па после ги сечат/лепат/монтираат и десни радикали да се палат на нив и да ја земаат правдата во свои раце за да го променат од корен трулото американско општество.

Уште еден пример како од дрвјата не се гледа шумата.
Видеото никаде не видов некој да тврди дека лажирано, никој не го демантира туку едноставно се оградуваат од ставовите на спомнатиот висок чиновник на американската FDA. За некој што можеби не знае, тоа е нивната агенција за сигурност на храна и лекови, највисок орган во државата за одобрување или забранување на храна и лекови. Нешто од голема важност за јавното здравје, и истовремено нешто што регулира бизнис кој врти милијарди и милијарди долари.

Нејсе. Проблем е тоа што ти наместо содржината често преферираш да го коментираш авторот... Кој сака нека биде авторот, објективен човек на информациите ќе им пристапи со отворен ум, па ако сака да провери ќе го препознае човекот од видеото како навистина чиновник на FDA, и најважно - ќе послуша што тоа се зборува во видеото. А тоа дека авторите за да го опуштат ликот да зборува што не смее јавно да зборува, го заебале и му наместиле искачање со јака пичка и пар флаши добро вино... Тоа уште се нарекува и истражувачко новинарство. Додека твоево е игнорирање на реалноста додека се занимаваш со барање ад хоминем за авторот... Нешто што се гледа и во твојот однос и кон мене во дискусијата. Повеќе мене лично ме аналзираш отколку работите кои ги напишав.  :-/

Има еден латински назив за таа логичка фалинка во дебатите, ама ај да „не се расфрлам/фалам пак со зборови за да се направам паметен“. :)

Цитат
Ама штом ти е дошло до валидација и потврда од мене колку си во право еве. Во право си. Иако тоа нема да ти даде магични способности за подлабоко разбирање на сите овие работи што ги дрнкаме тука во недоглед.
Сега влегуваш во она што америте го нарекуваат overanalyzing. Валидизација од тебе не е нешто кон што свесно се стремам, туку се обидувам (колку што можам со моите ограничени можности) да ја раширам малку повеќе свесноста и општото знаење за работи кои ме засегаат и мене. Како на пример живеење во апартхејд наметнат од власта ама прифатен од конформистите кои не разбираат што се случува (ќе се препознаат можеби, подоста ги има и овде на дискусијава).

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Према твото восприемање на светот, каково мислење имаш за убедување, уценување и присилување на другите да се вакцинираат ?

Секој треба да биде вакциниран на секои шест месеци. Прележал или не. Сакал или нејќел. Ако нејќат вакцина, затвор, казни, проверки, следење на народ, Голи Оток, Гулаг, Северен Пол, Антартик.    :-X :-X :-X

@Van Да не ја должам. Кога пишташ видеа од американците/десничарите секогаш треба да ги напишеш следниве работи за да може некој што не живее во Америка да разбере за што станува збор.

- Што се професионални лобисти и лоби групи и како функционираат во Америка. Особено на државно и федерално ниво за избор од шериф, обвинител, судија, па се до претседател на нивната Федерација.
- Што се PACs  и Super PACs и како се финансираат?
- Влијанието на PACs и Super PACs во лобирањето и донесувањето на закони.
- Како големите корпорации законски можат да основаат и финасираат лобисти/лоби групи, да финасираат PAC/SuperPac, и да бидат големи индивидуални донатори во една политичка кампања на било кое ниво.
- Како од една иницијатива со помош на овие погоре наведените прво во Конгресот, а после и во Сенатот, па на крај со Претседателот станува закон?
- Какви се ингеренциите на нивните министри (Federal secretaries)  и нивната врска со лобистите, и овие од групите (комитети за политички акции... колку тоа советски звучи) во спремањето на еден закон.
- Колку пари легално течат во фондовите на кампањите за Општински Совети, Конгрес, Сенат и претседателските избори врз база на донации, ПАКс, Лоби групи, итн.
- Како целата оваа машинерија со индустрија, пари и милијарди е целосно легална во Американскиот Правен Систем. (Акцент на легална, а не на морална, етичка, правилна, или во служба на добробитот на човековиот вид).

Кога ќе ги напишеш и објасниш овие работи за овој перверзен систем кој доминира во светот (и моментално со целата своја сила и моќ пробува да направи војна во Украина), нема да имаш потреба да линкуваш ултра-десничар од Америка кој ги користи истите елементи (од погоре напишаните прашања) за да го “реформира“ тоа труло американско општество и замени со нешто друго по неговиот образ, лика и прилика. Кое НЕЗАЧУДУВАЧКИ изгледа речиси идентично како и сегашниот перверзен систем.

Ако го средиш ова како човек кој држи до аргументи, до информации, до објективност и имајќи ги сите факти и информации достапни до него тогаш ќе ти симнам капа дека знаеш што зборуваш и дека ја гледаш целата шума, а не само единични дрвја. Ама, едвај ли ќе се помачиш да ги сервираш сите овие информации пред да линкаш видео или изолирано текстче од некој друг.

А знаеш што е најжално: Што многу од Американците кои се главната цел на овие содржиние, немаат појма како функционира нивниот систем се палат на бомбастични видеа од О'Кииф.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
"Секој треба да биде вакциниран на секои шест месеци. Прележал или не. Сакал или нејќел. Ако нејќат вакцина, затвор, казни, проверки, следење на народ, Голи Оток, Гулаг, Северен Пол, Антартик.    :-X :-X :-X " Super destinacii za tie shto begaat od lugje.
Deneska e demokratija, sekoj ima pravo na izbor ili shto bi se reklo moe telo moj izbor.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Имам пар прашања, ако си расположен да ги одговориш:
- замисли ако некако си во можност да одлучуваш за нешто на ниво на држава или повисоко, дали ако се деси дотичниот десничарски новинар по некое чудо да дошол до снимка од blueprint и демонстрација со функционален реактор на фузија, дали истото без да го провериш ќе го отфрлиш „од прва“ како што тоа го правиш со постираното видео?
- која е користа од чекор премногу во анализирање на нешто извесно и докажано штетно, ако притоа одиш во конформизам со истиот тој естаблишмент кој го анализираш... сето ова гледано во контекст на муабетов со злоупотреба на ситуацијата со пандемијата заради лични интереси и профитирање на интересни групи?

Интересно е како имаме слични согледувања за некои работи (барем делумно) ама доаѓаме до спротивни заклучоци.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
[1] Нема да се ставам во позиција да одлучувам за такви работи. Не е мој стил на живот. Ама чисто теоретски, ништо не отфрлам од ракав. Ама секогаш сум сомничав како “некој негде оти имал чисто срце и добри намери само за мене спремал некоја работа за да ми ги отвори очите“. Тој муабет го има во првите две страници на Библијата, во грчката митологија, во антиката, во стар Египет, Азија и да не набројувам најразлични школи за мисли. Зошто баш на мене да ми ги отворат очите. Не сум избран од Бога баш на мене некој да ми ги отвара очите и умот. И си спремал стаија/видео/штоидае... Да ме разбуди.

[2] Јас спијам подобро и тоа активно ми помага да не дојдам до позиција [1] ->Си ги знам границите на моите знаења и не знаења. Некој би го нарекол и инстинкт на преживување. Плус сакам да уживам во животот и искрено најчесто “ме боли стапот“ за другите во начинот на кој делувам за да не дојдам во позиција [1]. Ако можам да имам личен интерес од пандемијата, би имал личен интерес од неа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
Една филозофска дигресија :)
Во градскиот метеж возачите велат "види, сите возат коли за на работа", но интересно е што и пешаците велат "види, сите возат коли за на работа" :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Работата е што нелогично е содржината да се отфрли само заради медиумот, без да се провери. Конкретно содржината од видеото не е контроверзна, сите знаат дека тоа се случува само сега на некој му успеало да сними некој од внатре како го кажува тоа што сите го знаат... Дури ни на меистрим медиумите не видов некој да го нарекува лажно видеото, ама ти за репутацијата на авторот се фати.
За другите: ликот од видеото (работи на висока функција во FDA) зборува за тоа колку големи пари прави фармацијата од вакцините.

Што се тиче второто, можам да те разберам ако размислуваш така ако имаш личен интерес во тоа (не те оправдувам, но те разбирам)... Но не можам да те разберам зошто побогу без личен интерес би бил конформист за нешто што во основа е штетно и за тебе и за сите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Една филозофска дигресија :)
Во градскиот метеж возачите велат "види, сите возат коли за на работа", но интересно е што и пешаците велат "види, сите возат коли за на работа" :)
„Еј заглавив во гужва со колава.“ со тоа што ти си дел од таа гужва во која си заглавил.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
За другите: ликот од видеото (работи на висока функција во FDA) зборува за тоа колку големи пари прави фармацијата од вакцините.
Тоа е како да зборува како се прави топла вода. Што има врска колку големи пари прават фрмациите?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Тоа е како да зборува како се прави топла вода. Што има врска колку големи пари прават фрмациите?
Не зборува само за тоа. Конфликти на интереси. Влијаење на процесите за одобрување и регулативите како тие за задолжително вакцинирање, 3-ти дози, задолжителни вакцини и за деца над х години, итн... Пушти го видеото де, неколку минути се.

Отсутен Bicikle

• Легенда
и шо, ја и ти овде ќе ја опрајме.

Отсутен Mikius

• Легенда
и шо, ја и ти овде ќе ја опрајме.
Русите ја оправија...од кризата со ковидот останаа само маските низ колите и џебовите.

Отсутен Bicikle

• Легенда
e da e zhiv i zdrav, ne jadat lajna pokje kolku umrele kolku ozdravele, kolku voskresnale.