Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1822609 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
А мојот е дека совет од типот "миј раце и не се сексај со животни" и 8 лајка на пост не се доволно да се подигне свест.

Сааад је касно..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Тие совети сеуште важат. Поготово првиот: Миј раце, тоа е прво и надобро што може да го направиш за себе и тие околу тебе. „Не се сексај со животни“, не мора да го објаснувам.
За лајковите - не одговарам.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Сениор
Почнав дискусија на 25-ти февруари.

Тогаш, да, миење раце БЕШЕ добар совет. Сега, и со солна киселина ако сакаш полевај ги, џабе е, пошто кога беше посовреме да миеме раце, позабавно беше да ставаме кондоми пред да ебеме мечки, уместо да полемизираме кој сапун за раце има најголемо анти-бактериско дејство, пошто сите сапуни не го убиваат чудово. Дури ни само алкохол. Ајде, потребата од миење раце не ја образложувам, јер не сме амеби. Или..?

Еве, сексот со животни јас осетив потреба да го образложам.

А лајковите се токму тоа кое ќе не сјебе, и треба сите да одговараме. Токму тој дилетантски и несериозен однос ќе не напика во полициски часеви, јер сме толку пренајпаметни на цел свет, што на прогласена пандемија од светски размери, некој ТРЕБА да ни каже дека кафичите треба да работат до шест поручек, јер, нели, кафе и цигара..

Цацко, кој секако на крај ќе ни биде крив: "Ах, бре, епамакедонче..".

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
И пари да се нема, и вирус да коси,
еспрефце ќе се цуга и ќе одиме боси!
Утакмица ќе се гледа, ќе навиваме сите
во кладилница се дреме, да ни минат дните.- Фиромче.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Почнав дискусија на 25-ти февруари.

Тогаш, да, миење раце БЕШЕ добар совет. Сега, и со солна киселина ако сакаш полевај ги, џабе е, пошто кога беше посовреме да миеме раце, позабавно беше да ставаме кондоми пред да ебеме мечки, уместо да полемизираме кој сапун за раце има најголемо анти-бактериско дејство, пошто сите сапуни не го убиваат чудово. Дури ни само алкохол. Ајде, потребата од миење раце не ја образложувам, јер не сме амеби. Или..?

Еве, сексот со животни јас осетив потреба да го образложам.

А лајковите се токму тоа кое ќе не сјебе, и треба сите да одговараме. Токму тој дилетантски и несериозен однос ќе не напика во полициски часеви, јер сме толку пренајпаметни на цел свет, што на прогласена пандемија од светски размери, некој ТРЕБА да ни каже дека кафичите треба да работат до шест поручек, јер, нели, кафе и цигара..

Цацко, кој секако на крај ќе ни биде крив: "Ах, бре, епамакедонче..".
Миењето раце ТОГАШ беше помалку битно од СЕГА! Не дека не требаше и тогаш да се мијат раце (од разбирливи причини), но сега тоа треба да се прави неколкукратно почесто.
Антибактериски сапуни се „снејк оил“. Во некои земји дури и им забранија да ги рекламираат како антибактериски. (Башка што се бориме против вирус, а не бактерии), но тоа е друга тема.
Не знам како тоа од лајкови оди воз у кукуруз, но добро, и тогаш рече дека малку паника те фаќа. Ок, здраво е тоа, не е лошо. Веројатно тогаш требаше да напишам „Бегај у планина, изолирај се 2 месеци и се ќе биде ОК“. Тогаш веројатно пак ќе имав 8-9 лајкови на постот, ама и тебе ќе ти се допаднеше.
Извини што придонесов за пандемијава. Немав таква намера, но ете, и јас како докторката директорка, несовесно се оденсвуав. Сега луѓе се во страв поради мојот тогашен став да се мијат раце (и да не се сексаат животни).

BTW, Мојот совет беше инспириран од првиот и  од послендиот совет од едно инфо-пано на WHO актуелно во тоа време кога ти праша „што да се праи“:

« Последно менување: 12 Март 2020, 20:42:35 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
И Броз не беше празен :)

Отсутен Diesel

• Сениор
Симо, признај дека тогаш ти беше "мех", а сега "фрка".

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Симо, признај дека тогаш ти беше "мех", а сега "фрка".
Ќе ти биде полесно ако „признаам“?
Ок, ти признавам, тогаш беше „мех“ сега е „фрка“.
Но и понатаму се држам до советите од тогаш: Мијам раце што почесто и не се сексам со животни. ;)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Diesel

• Сениор
Ашколсун.

Знаеш како му викаше Џулс на Винсент: You know I respect you and all.. Ништо лично, само сакав to prove a point.

Вака - ние луѓето сме до таа мера гнасна раса, што едно миење раце треба некој да го "препорача". А бе пичкамумајчина, вода и сапун..

Изреволтиран сум од овци како оние од сликана на @Molec , од овци што "кафе и цигара" им е топ приоритет во вошливиот живот, што ги боли кур дека јас, а и ти имаме семејства, деца, а они на работа од вакви размери си го ладат "на кафе"..

Ги пуштија од школо, они сВе надвор пак, "ај бе, убаво е времето, топло, слушнав не виреел вирусот на топло, нека се издуваат".. А најјако е што децата не се криви, мајките им се за ебење - "да бе, ќе седам дома, Бушава азбука ќе гледам, не, ќе го изнесам, ем цигарче ќе запалам"..

Изреволтиран сум што во двете коли имам со години ОБАВЕЗНО антибактериски гел. Секое, буквално секое влегување во кола се дезинфицирам. За дома, да не зборуваме.

Фрка ми е од овци што мислат дека со антибактериски гел се мие глава, и што воопшто некој треба да им НАРЕДИ да мијат раце и да седат дома.

Колку миење раце е доволно? И сега, и пред вирусов..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Види, пишав погоре... Ги пуштија од школо, за на голем одмор у ходник, да не бидат 500-1000, туку на баскет 10-15. По кафичи не е толку страшно ко на пример концерт на Аца Лукас. Пред зграда на клупа со комшиката и детето е далеку побезбедно отколку на каса у Веро ден пред Велигден. Не е дека треба да се затвориме по дома. Глупо е, не е логично и контрапродуктивно за општеството. Треба да се разграничи рационалното од нерационалното. Сега за сега, имаме можност со рационални мерки да го намалиме импактот од епидемијата (пандемијата) врз здравствениот систем во МК. Тоа не значи дека помалку лица ќе се разболат, туку дека нема да има шпицови со огромен број болни кои може да доведат до потешкотии во третирањето на критично болните, а со тоа и поголем број несакани последици и смртни случаи.
Италија, за жал мора да примени нерационални мерки, затоа што (одредени региони) имаат веќе сериозно опасни шпицеви. А бидејќи се „најстарата земја“ на „стариот континент“, односно имаат најголем процент (или меѓу најголемите) на лица со преку 80 години, они мораат да спроведуваат такви мерки како тотална изолација.
Од друга страна, Сингапур многу порано почна со ригорозни мерки во насока на спречување на епидемијата. Кај нив, застана на 100-тина случаи.
И немало тотална изолација, туку селективна, како и кај нас. Ние сеуште ја имаме таа шанса да изиграме паметно и да не се зае*еме, али кај нас балканскиот менталитет нема да ни дозволи да откажеме свадба, пошто за месец дена неестата ќе има мев до зуби, не можеме у банка и покрај тоа што има средсво за дезинфекција на раце, да ги дезинфирцираме, јер помадата на госпожАта ѝ е од скупите, и секако кога ќе се искашламе у кола, да си отвориме врата и да си р'кнеме зелен медаљон на асфалт.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
20-тина минути читање.

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca?fbclid=IwAR1lcHcBDU38gXy47z_UUTFhggJROUSt44lElU7UduoVwdf5p2zEZcSS3dM

This article has received 6M views in the last 24h

Еден ден порано со социјална изолација значи и до 40% помалку случаи:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Затоа @MarceCvarce вредат мерките што порано. Едно е во школо, каде имаш 500-600 деца, друго е на игралиште, кај што имаш 20-30.
Едно е на Македонија - Косово со 40.000 луѓе, друго е во кафич на сонце со 15-20 луѓе.
Едно е на свадба со 500 гости, друго е на кафе кај другар со 2 другарки.
Дури и да се деси зараза, она што докторите го викаат „вектори“ полесно се одредуваат, и полесно се спречува понатамошно ширење.

@Simo - Carrier159 ne sme se razbrale. Jas totalno go poddrzuvam prekinuvanjeto na nastava i site ogranicuvanja.

Ne gi razbiram roditelite koi gi pushtija decata kao ka raspust. Gradski park beshe pun popladnevo. Na fontana preku 10 grupi na maloletnici i taze polnoletniciso pivo u raka si uzivaa na vremevo.

E toa ne mi e jasno. Sebicnosta na narodov ne ja trpam

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Да се објасни миењето раце.

Сапунот ја одмастува површината за да може млазот вода од чешмата да отстрани во целост се што е "налепено" на кожата.

Алкохолните гелови може да се користат како дополнување на миењето раце но никако да биде примарна превентива.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Да се објасни миењето раце.

Сапунот ја одмастува површината за да може млазот вода од чешмата да отстрани во целост се што е "налепено" на кожата.

Алкохолните гелови може да се користат како дополнување на миењето раце но никако да биде примарна превентива.
Така е! Измиј раце, па користи средство за дезинфекција.
BTW, пошто ја начнавме темата погоре: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/antibacterial-soap-you-can-skip-it-use-plain-soap-and-water

„According to the U.S. Food and Drug Administration (FDA), there isn’t enough science to show that over-the-counter (OTC) antibacterial soaps are better at preventing illness than washing with plain soap and water. To date, the benefits of using antibacterial hand soap haven’t been proven. In addition, the wide use of these products over a long time has raised the question of potential negative effects on your health.“
......

“Following simple handwashing practices is one of the most effective ways to prevent the spread of many types of infection and illness at home, at school and elsewhere,” says Theresa M. Michele, MD, of the FDA’s Division of Nonprescription Drug Products. “We can’t advise this enough. It’s simple, and it works.”

......

So what should consumers do? Wash your hands with plain soap and water. That’s still one of the most important steps you can take to avoid getting sick and to prevent spreading germs.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
И пари да се нема, и вирус да коси,
еспрефце ќе се цуга и ќе одиме боси!
Утакмица ќе се гледа, ќе навиваме сите
во кладилница се дреме, да ни минат дните.- Фиромче.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Од ш'о да грицкам лажиче бе ба4ко? Еспрефце, чешмовача и у Моцарт ливче рак лечи бе баце.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598

Look, I washed for supper.
 ;D ;D
« Последно менување: 12 Март 2020, 22:34:13 pm Mikius »