Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615790 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
@nasterficx @achtung поминав со комбинација од вас двата.
Ventor.
За пол саат си на нозе. Ме крена а бев на раб да викам брза помош.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Што зна кој што сака нека рече,  ама кога сум бил мал (6-7 месеци) ме болело десно уво(во буквална смисла),  после 26 кристали (или пеницилини) и после 2-3 месеци онадење по болнициве  ми поминало од масло од глувци. После на 6 год фатив бронхит, 2 месеци лежев во државна, се вратив бетер,  преполовен,  помнам како вчера да беше дека ноќта се давев, не можев воздух да земам , се измачкав со боров катран и сабајлето станав како бимбил... Па сега е*еш га али случајност али хемија али нз што, али да не беа тие бабини-деветини сега може ќе бев забораен.
Е сега кога сме кај класична медицина на женаа ко беше трудна и препорачаа магнезиум за кичмата, ги опуштал мускулите и строго по потреба, значи некако бонбони да си лапкараш. Од прилика 2-3 апчиња неделно и се фаќаа,  а толку и смееш ако не се лажам.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
https://www.facebook.com/joci.jocik/posts/10215055388918068?notif_id=1516453871482399&notif_t=notify_me

Sorry, this content isn't available right now
The link you followed may have expired, or the page may only be visible to an audience you're not in.

Отсутен lans

• Редовен
« Последно менување: 23 Јануари 2018, 13:01:57 pm lans »
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Bicikle

• Легенда
Сега ги читам постовите наназад...Не ми е првпат да слушнам/прочитам изјава од доктур дека медицината е немоќна и да препрати некого на бајач. Е сега дали е до дипломата или до маката... кој знае.
Патем мене ми се случуваше да спијам не мирно во испитна сесија, и да станам цел закочен, али кога спиеме цела психомоторика е на off за да се одмориме, така да, покрај медицинска помош да не има нешто така некоја желба не остварена, на пример да сакаш да се унапредиш нешто на работа а да не можеш или што знам така некоја цел а да не може да ја постигне.
Кога сме кај црквите и манастирите, Свети Гаврило Лесновски е познат по чуда, па после Кнежинскиот манастир во Кичево, кога е веќе тамо и Света Пречиста Богородица е тука.
Патем Црквата се коси со бајачите т.е. ги одобрува.
А да го викнеш на пример на гости кај тебе, пошто нели ти е другар да преспие некој ден, може креветот не му одговара?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
https://www.facebook.com/joci.jocik/posts/10215055388918068?notif_id=1516453871482399&notif_t=notify_me

Sorry, this content isn't available right now
The link you followed may have expired, or the page may only be visible to an audience you're not in.
пробај сеа
http://www.facebook.com/joci.jocik/posts/10215055388918068?notif_id=1516453871482399&notif_t=notify_me
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Пак истото, ама скриншотот е доволен. За ова долу станува збор, така?

Родилка почина при породување во привaтна болница

Родилката, 31 годишната Дебора Џамбази починала во четвртокот при породување со царски рез, дознава НОВА од лекарски извори. Младата жена, познат стоматолог од Кичево на која ова и било прво породување бидејќи се лекувала од стерилитет, отишла да се породи во приватната болница Санте Плус (каде што не била лекувана или следена претходно)и при вовед на целосна во анстезија со царски рез при ставање на тубусот и се зaтвориле дишните патишта при што не можела да дише.

Информацијата ја потврдија во болницата Санте Плус од каде велат дека најверојатно станува збор за силна алергиска реакција од анестазијата. Лекарите кои ја породувале направиле се за да ја спасат, час и половина се обидувале да ја вратат во живот и да ги ослободат дишните патишта. Младата жена добила застој на срцевата работа при што бил употребен и дефибрилатор. По половина час борба за да се спаси животот на жената лекарите го извадиле бебето кое исто така останало без кислород. По обидот за реанимација на тимот од Санте Плус, младата родила со возило била однесена на КАРИЛ. Раководтсвото на болницата за НОВА тврди дека жената не починала во Санте Плус, туку во КАРИЛ.

„Имаше срцева акција кога ја однесовме во КАРИЛ. Тимот од лекари кај нас дадоа се од себе за да ја реанимираат, но безуспешно и затоа ја однесовме таму. Таа е прворотка и сама потпишала да прими целосна анестезија иако и била понудена опцијата за спинална, односно само за половина дел од телото“, изјавија за НОВА и од раководстсвото и од екипата на лекари во Санте Плус.

Но, тимот кој што ја примил родилката во едницата за интензивно лекување и реанимација(КАРИЛ) е дециден е дека жената била донесена мртва. Тие велат дека не знаат што се случувало во приватната болница, ниту по пат од болницата до КАРИЛ од каде има половина час патување заради сообраќајот.

„ Родилкат беше донесена мртва, со мртовечки петихии, со проширени зеници, без срцева акција, немаше пулс,  ниту свест. Ние пристапивме во реанимација повеќе од очај. Немавме информација што с е случувало во болницата претходно, но по еден час и 10 минути се откажавме бидејќи пациентката не покажа никакви знаци на живот, во ниту еден момент“, изјави за НОВА една од трите лекарки специјалисти, искусни анестезилози кои биле присутни во моментот на приемот и кои ја реанимирале младата жена заедно со останатиот тим на КАРИЛ.

Веднаш потоа во попладневните часови телото било однесено на Институтот за судска медицина каде што била извршена обдукација, од каде се чакаат резулатите. Бебето итно било однесено на Клиниката за детски болести и се наоѓа во тешка состојба.

„Бебето е машко, доносено е, но кај нас е донесено во многу тешка состојба, без дишење и срцева акција бидејќи останало без кислород во организмот. Приклучено е на апарати за дишење, во моментот е стабилно, но не знаеме како ќе биде понатаму, за 24 часа ќе се види дали ќе има последици и откажување на други органи“, изјави за НОВА, др. Кети Ставриќ директорка на Клиниката за детски болести.

Младата родилка, била погребана вчера во Кичево. Таа потекнува од познато лекарско семејство, а заедно со нејзиниот сопруг имале стоматолошка ординација во овој град.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Девојката неколку дена пред породувањето во тие женските групи на ФБ прашувала за епидурална инекција, што значи дека се било во ред за природно породување. Многу ја советувале да не оди во санте, ама имала уплатено капар и се одлучила за таму.

Во санте во 99% од случаите, пораѓањето го прават со царски и со целосна анестезија, секако заради парите.

Се може да се случи кога ќе дојде тој момент. Греота за жената...

Отсутен Bicikle

• Легенда
Точно дека се луче и тие, ама па за тоа плаќаш толкуа пари. Ем коа ќе дојде зорт пак на државна те праќаат. Порано со бабици се пораѓале па поарно било.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Санте е се само не болница, таму нема кој крв да ти земе а не да те породи. Мизерија

Отсутен lans

• Редовен
toa sto se zborese bajagi vreme konecno i so dokaz. skapive porodilista gi prakjaat vakvite slucai na drzavna za da oni imaat `clean sheet record` za da se falat i da prodavaat reputacija.
od druga strana, pekmezov niti bil prethodno vo sante, niti imala medicinska pricina za epiduralna a uste pomalce za celosna. shit happens.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Абе во болница да не се најде некој трахеотомија да направи, на пациент кој СЕ ГУШИ?

Остај пекмези и разлагени. Остај шиткање анестезии за курташак. Абе остави и државно вработени доктори кои нелегално работат тезги во приватни болници. Тоа се ситни страња во однос на крупново... Ама во болница со хирургија да не може никој трахеотомија да направи за да спаси пациент???

Абе за ова треба сериозно глави да летаат, почнувајќи од таа „болница“ па завршувајќи со министерот, и сите во средина кои имаат одговорност за ВАКВИ СТРАЊА ДА НЕ СЕ СЛУЧУВААТ!!!  >:(

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Трахетомија може да се направи и во домашни услови со нож ебате тоа сељаците, се вртеле саат време како прдеж у гаќи...

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34296
  • Таков е животот... јебига
Мислам дека пишував пред една година тука, не сум сигурен. Жена ми се породи во Санте плус. Отидовме таму по препорака на матичниот гинеколог.
Кратко откако отидов таму прв пат и видов на што личи болницата му реков на Јегени, реков болницава е како куќа на стравот, живо пиле нема. Единствен персонал во болницата е чуварот, сестрата на шалтер и уште една сестра горе на спрат кај родилките. ТОЛКУ!
Тој ме убедуваше дека не било проблем, дека тоа било доволно!!! Му велам абе човек не дај боже нешто да тргне наопаку нема да можете по скали да ја симнете родилката. И ете, во општо не сум изненаден што се случило ова. На крај жена ми се породи речиси сама во соба, сестрата заборавила да му се јави и да го викне анестезиологот.

Според мене многу неодговорна фирма. Мора некој да одговара за ова, пошто можам да замислам што се случувало, на нормална болница не се случуваат вакви работи.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
И згора на се треба да платиш големи пари, за ако нешто тргне наопаку да те носат во вистинска болница (која ти следува секако)... Мислам ако воопшто доживееш да стигнеш во вистинска болница. :-\