Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1472467 пати)

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1531
Дали има некој правено Алерго тест во Авицена лаб , Скопје ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер

Отсутен koce1102

• Редовен
Дали има некој правено Алерго тест во Авицена лаб , Скопје ?

А може и препорака за друго место ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Што ти е конкретното прашање? Се сомневам дека собираш само статистички податок дали еден или двајца имаат правено алерго тест таму.
Еве ќе ти речам не сум првел, ама ја познавам Авицена во детали бидејќи сум им консултант.

Што точно те интересира побого?

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
http://www.varumin.com.mk/index_mk.html

iskustvo nekoj znam deka e skapo ama od stranstvo mi se javuvaat prijateli baraat...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Нуме јас би рекол НЕ затоа што човекот е од Ново Село и има прекар лисица затоа што е многу итар и преварант. Повеќе не навлегувам а ако имаш некој од таму нека ти кажат и тие нивно мислење. Инаку стана популарен одкога добро го изрекламираа од Мотика.

Отсутен koce1102

• Редовен
Што ти е конкретното прашање? Се сомневам дека собираш само статистички податок дали еден или двајца имаат правено алерго тест таму.
Еве ќе ти речам не сум првел, ама ја познавам Авицена во детали бидејќи сум им консултант.

Што точно те интересира побого?
Конкретно дали нивните тестови за алергија се успешни ? Дали резултатите се точни
Бидејќи имам зборувано со луѓе што правеле тестови во Велес(надвор од Велес) во некоја позната болница и не се задоволни од резултатите. Поточно не им кажале детали за нивната алергија. Ги буцале на раце и им дале општи резултати : полен, трева .... Од 10 кои биле таму на 10 им рекле дека се алергични на полен , прашина. И тоа 1 имал алетгиска реакција , а оди во зима на тест и му велат дека полен била причината за тоа :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
http://www.varumin.com.mk/index_mk.html

iskustvo nekoj znam deka e skapo ama od stranstvo mi se javuvaat prijateli baraat...

Колку што знам, треба извесно време да се користи за да се види дали има ефект. Се знам со тие луѓе, да бидам искрен, не ми делуваат на преваранти.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Конкретно дали нивните тестови за алергија се успешни ? Дали резултатите се точни

Алерго-тест не е наука за ракети. Тестот е многу прост и не бара кој-знае каков сет на вештини од страна на изведувачот. Така да не би требало да има варијации во квалитетот на добиените резултати. Тоа е исто ко да прашаш „дали нивниото мерење на притисок е успешно“? Мерење притисок е проста работа, секој може тоа.

Бидејќи имам зборувано со луѓе што правеле тестови во Велес(надвор од Велес) во некоја позната болница и не се задоволни од резултатите. Поточно не им кажале детали за нивната алергија. Ги буцале на раце и им дале општи резултати : полен, трева .... Од 10 кои биле таму на 10 им рекле дека се алергични на полен , прашина. И тоа 1 имал алетгиска реакција , а оди во зима на тест и му велат дека полен била причината за тоа :)

Интензитетот на алергиските реакции понекогаш може да варира - од еден ист алерген еден ист човек еднаш да реагира, друг пат да не реагира (т.е. да реагира толку слабо што нема ни да примети). Читај за "allergy variation" на интернет. Тоа што во моментот кога се тестирал не изреагирал на некој алерген, а после некое време реагирал е сосем можно и не мора да значи дека не го тестирале ко што треба.

Се разбира, у принцип е можно и тестот да е тотален фуш (т.е. лажен) ама искрено не ми се верува. Тоа не е ниту скапа, ниту долга, ниту сложена постапка па да остава простор за фушерај или да креира мотив за некакви дубари.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Germany court orders measles sceptic to pay 100,000 euros

Парите на бело видело: http://www.bbc.com/news/world-europe-31864218

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore

In 1961, Leonid Rogozov, 27, was the only surgeon in the Soviet Antarctic Expedition. During the expedition, he felt severe pain in the stomach and had a high fever. Rogozov examined himself and discovered that his appendix was inflamed and could burst at any time. With a local anesthesia, he operated himself to remove the appendix. An engineer and a meteorologist assisted surgery

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Сам себе го убијал.
Човече, ова било борба за живот јеботе...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Во историски рамки, грипот е еден од најконстантните убијци. И ден-денес од грип во светот годишно умираат околу 40.000 луѓе.

Како и сите вируси, така и вирусот на грипот мутира многу брзо и секогаш ќе се најде некоја единка која не може да ја преживее баш таа мутација која ќе ја добие на космичката лотарија.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Во овој случај, не е кај грипот мутацијата, туку кај пациентот.

Цитат
Each of her parents had a different mutation in one of their copies of the gene that codes for a protein called IRF7. This protein boosts the production of a virus-fighting molecule called interferon. Each parent was able to produce interferon because their other copy of the gene was normal.

Their daughter, however, inherited two defective copies, one from each parent. So neither her immune cells nor her lung cells were able to crank out interferon when exposed to the flu virus. "This was her first case of flu ever, she had no immunity from any previous infections, like antibodies," says Casanova. "So we know the severity of the disease was all down to genetics, her innate viral defences."

Fortunately, the flu vaccine doesn't rely on IRF7 to trigger its protective effect, so the girl has been vaccinated and flu-free ever since. Nor has she succumbed to any other severe viruses, suggesting that IRF7 isn't a widely used antiviral defence in people. If it was, she would have been badly affected.