Автор Тема: Мотори осетливи на плин  (Прочитано 90728 пати)

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 421
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
Одг: Мотори осетливи на плин
« Одговори #330 на: 18 Март 2014, 21:20:59 pm »
Има тука една пазарна законитост која вели, колку појше скептици за плин, толку помала цена на плинот :) ЕДИТ за тие што нема да ме сфатат, помала побарувачка за плин, помала цена и обратно.
Така да се молат скептиците да продолжат со скептицизмот......во интерес на радоста на плинашите :):)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #331 на: 18 Март 2014, 21:27:01 pm »
Има тука една пазарна законитост која вели, колку појше скептици за плин, толку помала цена на плинот :) ЕДИТ за тие што нема да ме сфатат, помала побарувачка за плин, помала цена и обратно.
Така да се молат скептиците да продолжат со скептицизмот......во интерес на радоста на плинашите :):)

Ти држи многу теоријава, поготово ако ја базираш на бројката на плинаши и луѓе што не би ставиле плин од форумов... :)

Само ако ти држеше базирана на статистиката од форумов за колку има плинаши, а колку "скептици", веројатно ќе држеше и тоа дека да возиш плин си шизик, бидејќи плин ќе беше поскапо од нуклеарно гориво.

Ако си економист по професија те молам поработи и на статистика...:)

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #332 на: 18 Март 2014, 21:32:31 pm »

Ти држи многу теоријава, поготово ако ја базираш на бројката на плинаши и луѓе што не би ставиле плин од форумов... :)

Само ако ти држеше базирана на статистиката од форумов за колку има плинаши, а колку "скептици", веројатно ќе држеше и тоа дека да возиш плин си шизик, бидејќи плин ќе беше поскапо од нуклеарно гориво.

Дефинитифно си го утнал топикот, економски беше а не филозовски :):):)
Да преведам, сакаш да кажеш дека на форумов има многу плинаши а скоро ич скептици? + еден скептик филозоф :):):)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #333 на: 18 Март 2014, 21:36:03 pm »

Да преведам, сакаш да кажеш дека на форумов има многу плинаши а скоро ич скептици? + еден скептик филозоф :):):)

Браос, браос.. Глеам и висок коефициент на Интелигенција имаш покрај добра едукација...

Браос стварно..

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #334 на: 18 Март 2014, 21:39:12 pm »

Браос, браос.. Глеам и висок коефициент на Интелигенција имаш покрај добра едукација...

Браос стварно..

Се навреди со епитетот филозоф ?!?!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #335 на: 18 Март 2014, 21:39:19 pm »
Види Фикус, со оглед на тоа колку троши тоа Хондиштето, дали Крељ ќе тури плин или не е значаен фактор по цената на плинот на македонската планета.

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #336 на: 18 Март 2014, 21:40:47 pm »
Види Фикус, со оглед на тоа колку троши тоа Хондиштето, дали Крељ ќе тури плин или не е значаен фактор по цената на плинот на македонската планета.

Општа беше констатацијата, не се однесуваше на него, не влијаат на цената 10л на 100 км извозени на плин :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #337 на: 18 Март 2014, 21:42:25 pm »

Браос стварно..

Се навреди со епитетот филозоф ?!?!

Не бе.. Затоа те пофалив како имаш висок IQ чим покрај пазарни законитости ни укажа и на тоа дека сум филозоф (правилно се пишува Филосов инаку).

Еве, браос пак :)

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #338 на: 18 Март 2014, 21:44:28 pm »
Јбг дијалект од периферијата е тоа :)
Немој могу фалење, не ќе е на арно....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #339 на: 18 Март 2014, 21:46:30 pm »
Кога имаш пари, лесно е се, ке возиш и W12 бензинец.
Но коа ке имаш едвај 200 евра плата и гзот од Качаник ке ти се гледа, има и за 2 денари поефтино гориво да трчаш на некоја бензинска да полниш поефтин плин.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #340 на: 18 Март 2014, 21:56:39 pm »
И кога не ми се пари проблем идам да пунам поевтин плин. Е сега не ако е 2 денари поефтин, пошто рачунката е минимална ама ако е 5 денари несакам да бидам глуп.

Кога би имал многу пари едино нешто што би ме спречило на некое колиште да ставам плин е замарањето плус, ништо повеќе.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #341 на: 18 Март 2014, 22:03:19 pm »
Filo, апсолутно разбирам како е да се има нема, бидејќи сум имал разни периоди во живото (и сум имал, и имало кога сум немал).

Така да баш разбирам како е кога мора да се штеди..

Само јас на плин гледам како компромис што се прави баш ради штедење и немање пари во нашето општество.

Се кладам да имавме генерално повисок стандард, дека многу помалку ќе возеа на плин, него што возат.

Да возев поголема километража на годишно ниво од што возам, можеби ќе го направев и јас тој компромис, ама свесно дека сепак има одредени негативности, и едноставно ќе ги прифатев. Ама немаше да се убедувам како нема разлика измеѓу квалитетот на возење на плин и бензин, разлика во перформанси и слично..

Или па ќе возев само дизел и ќе прифатев друг тип на компромиси што ги има дизелот (ама за мене сепак помали него кога конвертираш на плин).

Бидејќи не возам преголема километража на годишно ниво на бензин (10000-15000 км  од кои барем пола на отворен пат каде што ми троши помалку), и очекувам таа километража на возење на бензин уште да падне, од кога доста го возам Цитроенот дизел низ град, не ни помислувам да прејдам на плин.

Ќе ја повторам уште еднаш поентата која ми е . Да морав да прејдам на плин, ќе прејдев свесен за позитивностите (помала цена по поминат километар), ама немаше да се убедувам дека е само позитивн без ништо негативно, односно ќе бев свесен и за негативностите.

Сепак изборот е тотално индивидуална работа, и мене не ми пречи ако некој одлучил да вози на плин.

Мене ми пречи што на форумов фанатички се бранат марките, моделите, изборите што се направени од некого, без воопшто отвореност дека можеби тој избор има и некои маани покрај предностите.

И како целта да не е аргументирана критичка дискусија, туку само потврда дека само личниот избор е исправен (и нема никаква негативност или маана).

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6635
« Одговори #342 на: 18 Март 2014, 22:05:21 pm »
Ти си нашол компромис. Наместо на Хондата да и ставиш плин си купил градско возило со нисколитражен дизел мотор. Тоа му доага ко да си ставил плин на хондата :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #343 на: 18 Март 2014, 22:08:38 pm »
И кога не ми се пари проблем идам да пунам поевтин плин. Е сега не ако е 2 денари поефтин, пошто рачунката е минимална ама ако е 5 денари несакам да бидам глуп.

Кога би имал многу пари едино нешто што би ме спречило на некое колиште да ставам плин е замарањето плус, ништо повеќе.

Од твојов пост разбирам дека единствено нешто поради што полниш плин место бензин е осетно пониската цена на плинот и никаква друга предност?

И дека кога би биле иста цена, сепак би полнел бензин?

Значи сепак единствената предност на плинот во однос на бензинот е само драстичната разлика во цена и е полошо возењето споредено со бензин?

Стварно искрено ме интересира како ти доживуваш. Бидејќи од мојата проба на плин  па бензин, осетив по нерафинирано работење во модусот на плин. На Бензин потечно, по снажно, по рафинирано. На Плин по сурово и по некако нерафинирано..

Отсутен Ford Fikus

• Јуниор
  • **
  • Ford Focus 1.4 mk2.5
« Одговори #344 на: 18 Март 2014, 22:11:58 pm »
Крелл, па никој тука фанатички ништо не брани, туку сите укажуваат на благодетите на конверзијата. Значи зборам општо за сите а не само за мене. Ти велиш дека километражата што ја правиш не е доволна да ти ја оправда конверзијата и тоа никој не ти го спори. Имаше реплики на членови кои исто биле скептици но кога ставиле плин се каеле што не го направиле тоа порано.
Во однос на позитивности и негативности, па зарем и бензинашите и дизелашите ги немаат истите?
Крајот на краиштата, тука сме да помогнеме на оние кои што сакаат/несакаат или се мислат да вградат плин.
И само да појаснам, и јас бев еден од вечните бранители на бензинот и бев против плинот. Сега приказната е друга.