Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1850550 пати)

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #5010 на: 14 Јули 2016, 12:14:18 pm »
Кај мене на поткровјето ставив сендвич 5cm тврдо пресован тервол + 5cm стиропор (незнам колку килски) + 5cm тврдо пресован тервол и задоволен сум со температурите и зимо и лете.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #5011 на: 14 Јули 2016, 14:47:47 pm »
Za plafon mi e za vrz trskite pomegu gredite. 30 kilska 10sm so folija ke stavam

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5012 на: 14 Јули 2016, 22:45:20 pm »
јас сега правев спална соба горе и си ја најдов бељата

горе беше малтер со трска и се тоа срушив (не ви препорачувам, не беше човечки - душа ми излезе)
ѓубре што се таложело 30 години.
Мењав прозор, опшивки... глетување на зидовите, од кај прозорот абриб ...
Ставив конструкција за гипс на гредите, парна брана па гипс табли.
над гипсот сега ставав сендвич од
камена 5цм 30кг + 10цм стаклена кнауф еко + камена 5цм 30кг
изолацијата и гредите ги покрив со вурт паропропусна фолија со помош на хефталица.
Сега се чека даски врз гредите за да може да се оди без да се пропадне.
И на крај здравје ќе ги мењам роговите со нови греди и веројатно со сендвич панели наместо керамиди.
И бидејќи се сам работев (башка секој ден на пат службено) заштедив ако не цела сума
ама пола сигурно, за инвертерот што денес го монтираа...

еве проследено со слики...

« Последно менување: 14 Јули 2016, 22:50:30 pm Pistorij »

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #5013 на: 15 Јули 2016, 02:32:21 am »
Faca si nema sto. :)
Svaka cast!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5014 на: 17 Јули 2016, 07:58:43 am »
Ставив конструкција за гипс на гредите, парна брана па гипс табли.
над гипсот сега ставав сендвич од
камена 5цм 30кг + 10цм стаклена кнауф еко + камена 5цм 30кг
изолацијата и гредите ги покрив со вурт паропропусна фолија со помош на хефталица.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Pistorij неколку прашања.
- Камената волна ја редеше во три слоја? Има некој посебен изолациски (или друг) бенефит од тоа, или гледаше да добиеш подбел слој изолација? (и средниот слој од 10цм стаклена кнауф еко, механички да го заштитиш? - ова под претпоставка дека 30 килограмската камена волна е механички посилна?)
- Ако не ти е тешко, пиши подетално точно кои материјали ги употреби, посебно таа вурт паропропусната фолија - и зошто се одлучи за тие материјали (а ако ти текнува, и цените отприлика).

Честито за инвертор климата, кој модел точно го зема? (матни се деталите на фотографијата).

Плац околу 1000 квадрата, кукичката, викендица поише да ја наречам, има овоштија, крушки, јаболки, кајсии, сливи (најбитната), бунар кој датира од далечната 20-та година, вода има некаде на длабочина од 8 метра.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ем убаво, ем себедоволно. Ми се допаѓа тоа што можеш - ако некогаш посакаш, да насадиш бавча со основни потребштини од зеленчуци (овоштија гледам веќе имаш, а и материјал за сливовача :) ). Вода имаш, со некое панелче и струја може да имаш за пумпа за бунарот, и за други потреби.

Вакво нешто одамна ми е желба, само никако да одберам локација (која не е предалеку од Скопје).  :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #5015 на: 17 Јули 2016, 21:46:47 pm »
@Van - не нема врска дека што камената 30 килска е механички поотпорна бидејќи таму нема да има всушност никаков допир.
Едноставно имав доста простор од гипсот до дрвените греди - 30цм кој и намерно ми беше така направено за да ставам што поголема изолација. Камената волна е отпорна на хемиски влијанија а на плафон кој е завршен на куќа ги има многу. И да, затоа направив сендвич за да ја заштитам стаклената која највеќе се праши во воздухот. Како и да е сега е се заштитено со фолија.
Многу лета имам поминато во оваа куќа, тука израснав и знам што трпев летно време. Откако Мојте се отселија јас почнав со реновирање. Моментално можам да кажам дека сум презадоволен од разликата што беше предходно, односно скоро исто ко приземјето.
Сите изолации ги земав од Гипсар, додека фолијата ја земав од Ројал инвест бидејќи во Гипсар даваат само цела ролна.
Инвертерот е GREE LOMO GWH12QC
Капацитет на ладење: 3960 W Капацитет на греење: 5130 W
Максимална влезна моќност: Ладење - 1550W Греење - 1650W
цена 31000ден
монтажа 40 евра.

« Последно менување: 17 Јули 2016, 21:57:23 pm Pistorij »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5016 на: 17 Јули 2016, 22:31:42 pm »
Убаво си ја средил изолацијата, ме инспирираш на некои размислувања пошто на поткровјето имам висина да ставам колку сакам изолација, а кај и да е ќе дојде и кровот на ред за привршување.  :)
Со среќа да се користи и инвертор климата, мислам дека ист или сличен модел земав за родителите и добро се покажа зимава (не дека зимава беше репер за греење со клима). Тоа јонизатор и слично се гимик елементи, I feel можеби ќе ти користи (не дека не можеш да компензираш на температура и без него), многу поважно е тоа LCLH (eлементи за подобро справување со дефрости, на ниски температури).

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
« Одговори #5017 на: 18 Јули 2016, 11:10:23 am »
имал ли некој искуство со паравани и туш кабини изработени по мерка кај нас, гледам калено стакло е актуелно?!?
ако имате инфо за цени, препорака за фирма и сл. се добредојдени  ;)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5018 на: 18 Јули 2016, 12:01:34 pm »
Јаца за стакла во Бутел, кај Солопром.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #5019 на: 18 Јули 2016, 12:18:09 pm »
Калено стакло не е актуално туку е неопходно... мислам ако сакаш да не погинеш на туширање...

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5861
« Одговори #5020 на: 18 Јули 2016, 15:46:43 pm »
Аабее евее... Ја дека неам калено погинав... Што ќе правиш ти у кабина, ќе маваш боксови ли? Ја имам обично матирано, досега несакајки со лакт сум го закачувал нема гајле. За да го скршиш треба намерно, со бокс да му влезеш иначе нема шанси.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #5021 на: 18 Јули 2016, 15:50:54 pm »
Mnogu malku fali obicno staklo sol da se napravi. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55335
  • Махер
« Одговори #5022 на: 18 Јули 2016, 15:52:03 pm »

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #5023 на: 18 Јули 2016, 15:54:42 pm »
Абе не е дека ако ставиш обично сиигурно гинеш, ама па недај боже да се деси нешто, многу полошо ке поминеш со обично стакло. А тука е и моментот со деца со ова со она, неможеш да гарантираш дека ако ти си примерен дека и другите ке се и дека нема простор за случајности.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5024 на: 18 Јули 2016, 15:57:02 pm »
Можеш да се лизнеш и да паднеш, не е до толку 1 во милион ситуација да се скрши или удри стакло во туш кабина.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.