Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1591818 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3450 на: 02 Април 2015, 17:27:19 pm »
Споевите на шина, мислам дека знаеш, така?
:)
Добро напредуваш...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #3451 на: 02 Април 2015, 21:32:03 pm »
Споевите на шина, мислам дека знаеш, така?
Добро напредуваш...

да да, ја заштрафив таа што е потпрена и летнав на работа. Колку што имам време толку работам.
На директните држачи им ставив дихт трака за звучна излолација како и на долните и странични профили.
Пред малку бев и испазарив Унитас од Фриго Автокоманда вградлива батерија - мешач со рачка, извадок за туш рачка и горе голем туш, сакав коцка ама испадна круг... и вградливо казанче (се одлучив јбг) Japar. Следно е мајстор за водовод да пушти цевки и да продолжам со изолација...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3452 на: 02 Април 2015, 23:51:46 pm »
ЕЕЕЕе, ке ангажираш мајстор за водовод да го е*ам а све друго сам направи!!!
Тоа ти е попросто од гипс работењето!!!
Али ти си знаеш.
Позајми пегла од некој другар, пријател, и купи си материјали. Сам све ке си средиш!
Ја 80% сам го правев водоводот, да не речам 100%
Пошто мајсторот што дојде направи капа попара, ми стави вентил со кој наместо цела вода да можам да ја затворам, јас можам да затворам само вода у кујната и ладна вода у купатило :D :D :D
Ми ги измеша што е најинтересно и цевките за ладна и топла вода, а среќа решив тој дел со цевките да не го вкопувам пошто ми се во котлара и да седат надвор!!!
Па после преправав све.
За жал вентилот си остана, не видов на време каков мајмунлак направиле мајсторите. Не ми се исплатеше да кршам плочки и да се заебавам. Имам пред него уште еден вентил, односно уште два, ама едниот ми е на долниот спрат, другиот у шахта, а овој баш требаше да биде за тука, да не се симнувам доле и да се јебавам по шахти.

Затоа и ти велам, внимавај кого ке ангажираш и за што.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3453 на: 03 Април 2015, 02:49:12 am »
Е кај мене мислиш старава инсталација е подобра? :D
нема вентил кој може да затвори вода во купатило посебно или во кујна. Ќе мора утре во шахта да се пикам за да ја стопирам цела вода.
Инаку, сакав да купам пегла за ППР цевки ја гледав во Купи Алат 2300денари е и сигурно ќе ми се најде во животот бидејќи после на ред е кујната за менување на железните цевки. АМА... и многу ме копка сам да го направам тоа и сакам.. но си викам да не направам беља на изолацијава со вода а и одводов се пуштив поврзав донесов до кај што треба само да се поврзе со постоечката, и не се осеќам баш сигурен за тоа :)
после па ќе ми текне и плочките да ги наместам па ќе претерам :D

Друго, му ја мислев како ќе се прицврстува тоа батеријата ама кога ја видов дека си има држач на неа со место за штрафење  за зид или било што ...стварно е едноставно.

« Последно менување: 03 Април 2015, 02:55:33 am Pistorij »

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3454 на: 03 Април 2015, 07:29:08 am »
Имам стари прозори и додека да ги сменам сакам да залепам од тоа глупостите да дихтуваат поубаво. Е сеа има ли некаде нешто такво дали гуми или нешто друго поквалитетно кај да земам? Знам на пазар дека има ама муабетот ми е нешто подобро ако има

Имаш подобри гуми во гуматерм карши билна, ама се поскапи од пазарските и се подобри.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3455 на: 03 Април 2015, 07:57:56 am »
@Pistorij
A бе купи си пегла, ке ти треба. Јас сега се спремам да купам една, ке ја преправам старата кујна, а и надвор во двор ке имам некој зафати со водовод, и планирам да си ја земам. И лепењето е многу едноставно. Јас пробав на две цевки, и видов дека попросто не може да биде.
И ме чуди еден факт. Како тоа мутавите мајстори цевките ги лепат толку криво???
А најпросто на свет е како што реков...И остај друго. Има линни и се обележени и не можеш да згрешиш или криво да ги залепиш :)н А они грешат. Пошто нели, они се мајстори, линиите им се за џабе...
Инаку, да за батериите има и специјални држачи одлносно пластики со навој, со точно димензионирани отвори и растојанија од цевка до цевка. Мислам дека околу 250 денари беа. За да не се мачиш и експериментираш, а + има и дупчиња за штрафчиња.. :)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3456 на: 03 Април 2015, 20:04:33 pm »
Дека врска немам колку иде работна рака за следново, ве прашувам Вас :)

значи штемање нема никакво, бушење за одвод избушено, направен шлиц за цевките, батеријата купена, обележано со шлиц каде да излезе вода за казанче.

Треба само да се постават цевки и спојуваат со колена, завршни колена вентили итн. и цевка донесена за одвод до постоечка одвод која се користи треба да се поврзе со неа. Се се работи за еден зид од 2 метри на кој ќе биде
- туш батерија
- вода за казанче
- болјер
 и две цевки на другиот за умивалник.
Сабајле ќе ми дојде водоводџија па да знам дали да прифаќам понуда

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3457 на: 03 Април 2015, 20:35:07 pm »
E jbga, цени не знам :)
@osmica8 треба да знае, он со цени работи.
Ја сум радничка класа, пролетеријат :)
Со крстот на чело, што можам и знам, помагам, што незнам, ќутам.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #3458 на: 03 Април 2015, 22:59:12 pm »
Дека врска немам колку иде работна рака за следново, ве прашувам Вас :)

значи штемање нема никакво, бушење за одвод избушено, направен шлиц за цевките, батеријата купена, обележано со шлиц каде да излезе вода за казанче.

Треба само да се постават цевки и спојуваат со колена, завршни колена вентили итн. и цевка донесена за одвод до постоечка одвод која се користи треба да се поврзе со неа. Се се работи за еден зид од 2 метри на кој ќе биде
- туш батерија
- вода за казанче
- болјер
 и две цевки на другиот за умивалник.
Сабајле ќе ми дојде водоводџија па да знам дали да прифаќам понуда

So toa sto ke dojde kaj tebe da raboti ke ti naplati dnevnica, nema vrska sto ke ja zavrsi rabotata za 2-3-4 sati. Racunaj oko 1000
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3459 на: 04 Април 2015, 11:05:51 am »
2500 нај евтино, прифатив со оглед дека човеков разбира се' околу водовод и одвод.
Ќе се користи течен тефлон за батеријата, и болјерот ќе го ставам кај што ќе ми биде машината за перење - надвор од купатилото.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3460 на: 04 Април 2015, 11:07:14 am »
Избегавајте 90ки колена, и наместо нив работете со 45ки. Добронамерно.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #3461 на: 04 Април 2015, 13:16:57 pm »

избиваат?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #3462 на: 04 Април 2015, 13:18:13 pm »
Ако е за одвод никако 90ки

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #3463 на: 04 Април 2015, 16:24:13 pm »

избиваат?
Општо се проблематични со затнување, откачување, течење, намалување проток.
Ако е за одвод никако 90ки
Мислев на одводни секако. За доводните нема врска, чиста е водата. :) :) :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3464 на: 04 Април 2015, 17:37:55 pm »
90-ка се користи најнормално, со тоа што си постои правило како се става и монтира.
Избива, да ако не е како што треба наместена и ако не е обезбедена и стегната.
Се затнува, да, ако фрлаш се и сешто.
90-ка се знае за што се користи.
А и дали е 90-ка?
Фи 100-тка се води.