Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1586967 пати)

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3105 на: 09 Декември 2014, 12:15:25 pm »
керпија или Черпија . :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3106 на: 09 Декември 2014, 19:15:46 pm »
Арматура на кошулица - плоча, рабис мрежа на лепаци, тенки малтери.

5см за кошулица ако не ти е рамна малку плочата.

Сметам 7-10см е идеално за плочата во соба.

Ние ги реновиравме сите соби во изминативе 10-тина години. Во секоја соба пошто си имаше доле каков таков бетон, рамен нерамен, врз тој бетон ставивме најлон, врз најлонот 2 цм стиропор и врз стиропорот рабис мрежа и кошулица со дебелина од 2 цм на некои места и 4 на други пошто изворниот првиот бетон најдоле не е рамен.
Еве ги не попуштиле, сме ги прскале по 1 месец кошулиците со вода и немало гајле.

Од 7-8 цм па нагоре, тоа е веке ПЛОЧА а не кошулица.
Колку за илустрација. Мојата кука е на 2 спрата, направена 62 година пред земјотресот, има плоча на првиот спрат дебела само 10 цм, армирано бетонска плоча а не монтажна, па ете ја 50 години стои, и колкав терет држи одозгора, ствари и слично, а не 10 цм да ставаш за КОШУЛИЦА. ;)

И да ти кажам дека мојата кука нема столбови и трегери, и плочата од 10 цм стои на 40 цм надворешни бетонски и 25 цм внатрешни ѕидови со цигла.
kosulica e generalen poim za poramnuvacki sloj na betonska ili armirano betonska ploca ... pojasni od sto pesok i koja doza na ciment ja imas praeno kosuljicata... togas ke bide pojasno sto kosuljica ti e toa 2cm...  ;) rabic mrezata ti e pletena zica so kocki od kolku cm, ili plasticnana ...
ne te razbrav koj sitem ti e kukava so 40cm nadvoresni betonski zidovi ili toa se b. platna? 62 godina nogu e armirano so glatka armatura 8mica... itn itn

Што е тоа сачак??
Па незнам како да ти објаснам  :) кај нас се вели сачак ....тоа ти е кај кровот што завршува кај олукот , под него се до фасадата на куќата тоа ти е сачак .....секаде каде што е исфрлен кровот за да има стреа мора да има и сачак  :) ....ако не ме разбра да најдам некоа слика да ставам ?
sacak e nadstresnica od krovot, ili pak dolniot del od isfrleniot krov... dodeka pak catija sto rece Onak e Krov... toa se turcizmi
« Последно менување: 09 Декември 2014, 19:26:10 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #3107 на: 09 Декември 2014, 20:50:47 pm »
kosulica e generalen poim za poramnuvacki sloj na betonska ili armirano betonska ploca ... pojasni od sto pesok i koja doza na ciment ja imas praeno kosuljicata... togas ke bide pojasno sto kosuljica ti e toa 2cm...  ;) rabic mrezata ti e pletena zica so kocki od kolku cm, ili plasticnana ...
ne te razbrav koj sitem ti e kukava so 40cm nadvoresni betonski zidovi ili toa se b. platna? 62 godina nogu e armirano so glatka armatura 8mica... itn itn

Со најситен песок што може да постои. Однос на песок према цементо, 3 лопати песок, 1 лопата цементо, и смесата да не биде ептен влажна, што посува тоа подобро. Рабис мрежата беше метална, не пластифицирана и тенка беше.

Иначе за куката, значи 4-те зида што се од надвор, тие се 40 цм ширина само со бетон, без никаква арматура во нив. После незнам колку години, не одма, едната страна почнала да му попушта, да пропага кукава, па дедоми накнадно на еден од зидовите надворешни ископал, ставил појачувања надоле од темелот па до плочата со арматурата. Ама тоа отпосле, после земјотресот се било тоа.
Внатрешните зидови, доле имаат темел влезен во земја половина метро и над земја 30 цм, потоа продолжува нагоре со цигла, полна цигла.
Плочата лежи врз зидовите, никакви трегери, никакви столбови, само арматура и бетон има плочата, ~10 цм е дебела.
Направена е 62-ра година, го има преживеано земјотресот 63-та :)
« Последно менување: 09 Декември 2014, 21:00:32 pm FiLo »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3108 на: 09 Декември 2014, 21:46:34 pm »
4tite zida od nadvor se 40cm sirina i dolzina? koj ti e rasponot izmegu noseckite zdovi? sto si zapnal 10cm ploca pa 10 :D
ti si naprajl polu"suva" kosuljica, rabic zicata i nejzinata funkcija sega e pojasna... kaj nas sme naviknati so stolbovi i betoni da prajme kuki, nadvor se veke drugsi sitemite za obicni kuki... itn itn

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3109 на: 09 Декември 2014, 21:52:52 pm »
За ширина ти зборам, 40 цм се широки надворешните ѕидови. Распонот помегу еден и друг ѕид е околу 3.70 до 4 метри, во зависност од собата, али генерално толку е. За должина, 2 надворешни ѕида се 11 метри, а 2 ѕида се 9 метри долги.

Иначе кошулица е кошулица и не треба да се меша со плоча. Кошулица е за да го израмниш подот, во никој случај кошулица не ти треба ако доле имаш земја, па врз земјата тогаш не ставаш кошулица, туку плоча ке ставаш и нема да ти биде дебела 2-3 цм.

Затоа и ја во првиот пост за членот што праша предложив вака:
Земјата се рамни и натапкува, да се стави најлон, врз најлонот плоча, врз плочата пресован стиропор од неколку цм, па над стиропорот кошулица до 3 цм, па ламинатот.
Сега појасно е ?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3110 на: 09 Декември 2014, 21:55:37 pm »
da eve ucam leka poleka :D

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3111 на: 09 Декември 2014, 21:56:47 pm »
Иначе за мојата кука, таква е градбата, така правеле пред земјотресот, добро е што и плоча ставил дедоми :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3112 на: 09 Декември 2014, 23:26:48 pm »
sacak e nadstresnica od krovot, ili pak dolniot del od isfrleniot krov... dodeka pak catija sto rece Onak e Krov... toa se turcizmi

гледам дека ги владееш “стручниве“ зборови во градежништвото...

ме интересира само дали ке погоди некој што е карајапија... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3113 на: 09 Декември 2014, 23:45:52 pm »
karabina, gruba gradba

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3114 на: 10 Декември 2014, 00:30:06 am »
браос... дај рачето да ти пишам 5...

мала шала... да.. карабина ама со кров поставен... а карабина со плоча имаше друго име, само не ми текнува... исто почнува со карјапХХХ ама како беше после јебем ли га...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3115 на: 10 Декември 2014, 04:18:13 am »
E нели ви е јасно сега што е сачак таму се употребува стиродурот и е супер за таа работа  :) ....

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #3116 на: 10 Декември 2014, 09:37:44 am »
na vremeto gi imam slusano starite, od tamu mi se zborcinjata... sepak fala za 5tkata...
@Kozanostra brat raskazuj si ti, cim ke zaglavis nije ke te razjasnuvame :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #3117 на: 10 Декември 2014, 10:43:20 am »
и мене ми е од старите слушнато... уствари ова со крајапија, пред 4-5 години повторно го слушнав во скопје и тоа од релативно млад човек.. 40-тина години... за малку во лице ке му се изнасмеев... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3118 на: 10 Декември 2014, 15:31:19 pm »
Не лажи, тетовски е карајапија :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3119 на: 10 Декември 2014, 22:49:10 pm »
Фала Red Eko ќе си терам јас со расказите  :-*  ;D ......