Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1586348 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3045 на: 24 Ноември 2014, 23:38:46 pm »
Во Сирка има такво масло. Германско некое, со нијаниси на бои.... чуда.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #3046 на: 24 Ноември 2014, 23:40:00 pm »
Колку пари е литар и дали е добро за надворешна употреба?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3047 на: 24 Ноември 2014, 23:44:31 pm »
Незнам колку пари се.
Нормално дека се добри за надвор, на природна база се. За надвор ваљда ќе треба и со восок опцијата.
Има и восок како за коли. За висок сјај.

http://www.sirca.com.mk/index.php/en/

Кај мене на работа овие ги носиме...
http://www.loba.de/en/products/waterborne-finishes.html

Чуда прават маслава. Ама отров скапи се.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #3048 на: 25 Ноември 2014, 01:12:58 am »
Елатонов неможе да се спореди со овие шо ги наведе асмица :D  ама за некој по небитни работи може да се проба,безбоен е ама му дава контраст на дрвото

http://www.zorkacolor.com/proizvodi/elaton/242-elaton-firnajs-impregnacija.html

A еве глеам и од белинка има и тоа 3 типа.

http://hr.belinka.com/belinka-belles/proizvodi/ulja-za-drvo/

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #3049 на: 25 Ноември 2014, 02:25:12 am »
Во Кавадарци имаш за околу 6-7 евра од квадрат бекатон на Урбан-Инвест.И најдобро е под бекатонот да поставиш тампон од ризла,не се сеќавам колку е кубик ризла.Со песок нема да добиеш на стабилност на коцките,плус ризлата се става и откако ќе се наредат коцките врз нив за да влезе во празнините помеѓу коцките и да не ти мрдаат.Со првиот дожд се набива самата ризла и стега како бетон.Јас сам си ги направив,и наредив си купив пластични калапи и си направив околу 80 квадрати и ми испадна околу 2-2.5 евра од квадрат.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Друже со кој сооднос цемент/песок ги правеше плочките?И подетално ако сакаш да ја опишеш постапката.
И јас земав 100 калапи за да си направам за у двор и ги наполнив еднаш сите, околу 3 ипол квадрати ама некако неисплатливо е, ми испаѓа скоро 4 евра квадрат а плус работата(а многу работа е) да направиш 70 квадрати колку шо ми требаат.
Јас ги правам сооднос 1 спрема 2, на една лопата цемент две лопати песок и 100мл Водостоп на една мешалица.
Многу убави излегуваат ама за 1-2 евра разлика во цена поарно да си купам и да си ги наредам...

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #3050 на: 26 Ноември 2014, 14:24:28 pm »
http://makfax.com.mk/ekonomija/kompanii/pocna-izgradbata-na-prvata-visoko-energetski-efikasna-i-pasivna-zgrada-vo-makedonija
Ова повеќе еко зграда е, но позитивно што и кај нас има развој во градежништвото.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3051 на: 26 Ноември 2014, 18:48:30 pm »
каде може да се купат во Скопје квалитетни,ама стварно квалитетни лед ленти?прошливе ги земав од Манекс на пластичарска(или од кај брат му,сеедно),ама еве ги после 2 години и тоа уклучени не повеќе од 30 пати светат само 2-3 диони на лента од 3 метра

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2240
« Одговори #3052 на: 26 Ноември 2014, 18:52:18 pm »

Друже со кој сооднос цемент/песок ги правеше плочките?И подетално ако сакаш да ја опишеш постапката.
И јас земав 100 калапи за да си направам за у двор и ги наполнив еднаш сите, околу 3 ипол квадрати ама некако неисплатливо е, ми испаѓа скоро 4 евра квадрат а плус работата(а многу работа е) да направиш 70 квадрати колку шо ми требаат.
Јас ги правам сооднос 1 спрема 2, на една лопата цемент две лопати песок и 100мл Водостоп на една мешалица.
Многу убави излегуваат ама за 1-2 евра разлика во цена поарно да си купам и да си ги наредам...

Јас ги правев во сооднос 1/3 (цемент/песок),песок мислам беше двојка и тројка,знам имаше камчиња колку зрно грав.Ништо друго во малтерот не ставав освен вода,и смесата беше  средна,ниту сува ниту водена.Јас работев со околу 12-15 калапи и рачно си мешав малтер.Ги правев во летен период,каде што во денот ги полнев по 3-4 пати.Откако ќе го направев малтерот и пред да ги полнам калапите  ставав нафта во нив за да не ми се лепи малтерот за калапот и да можам полесно да го извадам.Ги оставав на сонце калапите некои си 3 часа,малку да се засушат и внимателно ги вадев коцките.Ги вадев така што на горната страна ставав парче картон и внимателно го превртував калапот за да излезе коцката која е полусува.Се случуваше во денот да ги наполнам по 5-6 пати калапите,во 7 наутро,па во 10,12,14,18 часот,па и некој пат навечер во 22 часот.Како што кажав,во тој период не работев и бев слободен по цели денови.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3053 на: 26 Ноември 2014, 19:49:26 pm »
http://makfax.com.mk/ekonomija/kompanii/pocna-izgradbata-na-prvata-visoko-energetski-efikasna-i-pasivna-zgrada-vo-makedonija
Ова повеќе еко зграда е, но позитивно што и кај нас има развој во градежништвото.

Во текстот ама баш ништо нема објаснато како функционира таа ЕКО зграда.
Само пишува дека штеди 6000е.
Не знаеме, како. Само штеди.

Башка тоа, кога некој ќе пишува дека по “Фенг Шуи“ е проектирано. Тогаш од старт се знае дека некој си треска зелени без посебна врска.

Според Секуловска, фенг шуи философијата најдобро функционира тогаш кога ќе се примени уште од почеток, токму од темелот на градбата.
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D

каде може да се купат во Скопје квалитетни,ама стварно квалитетни лед ленти?прошливе ги земав од Манекс на пластичарска(или од кај брат му,сеедно),ама еве ги после 2 години и тоа уклучени не повеќе од 30 пати светат само 2-3 диони на лента од 3 метра

v-tac во буњаковец. Би требало да имаат се што ти треба од лед.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #3054 на: 26 Ноември 2014, 20:26:57 pm »
фала осмица,веројатно се овие http://en.ledlight.mk/index.php/contact.html
:)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #3055 на: 26 Ноември 2014, 20:38:25 pm »
Тие се.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3056 на: 26 Ноември 2014, 21:46:48 pm »
Башка тоа, кога некој ...ќе пишува дека по “Фенг Шуи“ е проектирано. Тогаш од старт се знае дека некој си треска зелени без посебна врска.
Еее... а што има заштита од „подземни води„, а?  ;)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3057 на: 26 Ноември 2014, 23:49:30 pm »

Во текстот ама баш ништо нема објаснато како функционира таа ЕКО зграда.
Само пишува дека штеди 6000е.
Не знаеме, како. Само штеди.

Башка тоа, кога некој ќе пишува дека по “Фенг Шуи“ е проектирано. Тогаш од старт се знае дека некој си треска зелени без посебна врска.

Според Секуловска, фенг шуи философијата најдобро функционира тогаш кога ќе се примени уште од почеток, токму од темелот на градбата.
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D

v-tac во буњаковец. Би требало да имаат се што ти треба од лед.

не само тоа... тие 6000 евра заштеда ако ги калкулира по стан тогаш, тоа се 500 евра месечно.. стан од 100 квадрати нема просечни 500 евра месечно трошоци...

а ако е тоа сума за заштеда на годишно ниво од самата зграда, пак е смешно малку... стварно е глупо напишано.. штеди пари ама не кажува што штеди, нашто, од каде ,како идрн дрн дрн... башка покрај тоа што е енергетски ефикасна исто така вели и дека:
Цитат
„Освен финансиската заштеда кај овој објект од класа „А+“ и класа „Б“, овој објект ја намалува емисијата на јаглеродиоксид за 23 тони на годишно ниво, обезбедува висока удобност во живеењето на станарите, максимална звучна изолација и ги штити станарите од геопатски стрес и од влијанието на подземните води“, објаснува Андреев.

од што доаѓа намалувањето на јаглеродиоксидот? ке филтрира зградата тоа што дишеме таму? а заштита од геопатски стрес?

мислам, свашта.. ова е само еден вид на маркетинг, за побрзо да се продаде зградата... плус како што видов, ја крстиле водњанка, а тоа значи нај веројатно на водно ке се прави и ке биде огин цена по квадрат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3058 на: 27 Ноември 2014, 00:09:37 am »
од што доаѓа намалувањето на јаглеродиоксидот? ке филтрира зградата тоа што дишеме таму?

Се мисли на намалувањето на CO2 кое се испушта од РЕК Битола или од некоја топлана во Скопје, како резултат на економичноста на зградата и намалувањето на потребите за фосилно гориво за греење. Гарант од ракав им се истресени бројките, ама на тоа се мисли.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3059 на: 27 Ноември 2014, 00:27:00 am »
малку е глупо да дискутираш за НАМАЛУВАЊЕ на некакви емисии на јаглерод моноксид, кога правиш нова зграда од корен, која реално ке ги зголеми потребите за сите енергенси кои другите згради ги трошат... значи да имаш нешто што троши рецимо 500, па ти инвестираш и направиш тоа да троши 250 па да се фалиш дека си намалил.. ама градиш нешто кое ке појача со потрошња и да велиш дека ке намали? мислам алооо... може да намали само ако зградата произведува еколошка енергија, па соседната зграда престане да троши струја, автоматски рек битола ке потроши тро помалку јаглен...

многу е битен изборот на зборови... македонскиот јазик е често не двосмислен ама многу често со двојно значење... затоа и јас сум многу дециден при избор на зборови кога објаснувам нешто.. не за друго, како бумеранг по глава ке ми се врати ако кажеш нешто што не го исполнуваш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време