Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1588876 пати)

Отсутен Darkovski

• Редовен
  • Пораки: 1277
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2820 на: 03 Јули 2014, 18:59:31 pm »
дечки ваква е работава.
фарбам соба што била фарбана последниве 2-3 пати со вар, е сеа пошто имаше многу испукани површини почнав да го ваѓам варот, само проблемов е што не се ваѓа така лесно сегде. Е сеа ако ја оставам така излуштена само кај што беше испукан варот дали ко ќе ја пројдам со 2 раце поликолор ќе двое?? прашувам ова по железариве некој ми вика едно некој друго, еден ми предложи некоја подлога од Bekament(фирмата) 150 денара, вика се меша во една канта поликолор, иначе исто и поликолорот ми е Bekament, само нз дали е сварно потребно тоа, заш на него пишуваше за грундирани површини(а веза немам што е тоа)сеа да го лупам така поликолоров или да земам и тоа подлогата?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #2821 на: 03 Јули 2014, 19:59:14 pm »
Земи си глет и изглетувај кај што ти е испукано,после тоа пројди све со у-врска и терај поликолор после

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #2822 на: 03 Јули 2014, 20:13:19 pm »
незнам што е тоа у-врска?? а глет планирав секако на места кај што ги ископав многу, само сеа се мислам дали цела да ја луштам што ќе ми биде многу потребно време, или  да ги оставам тие површини кај што варот не е испукан само се плашам после дан двое

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2823 на: 03 Јули 2014, 21:02:52 pm »
Што и да правиш кај што ти бил зидот испукан, пак ке ти пука.

Што повеќе можеш излушти го тоа, потоа пополни го глет..Помини со поликолор...
За кратко време повторно ке си испука, но....
Тоа е...
Или за да го решиш комплет, гипс табли, глетување и кречење.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Darkovski

• Редовен
« Одговори #2824 на: 03 Јули 2014, 21:12:00 pm »
зидот пука од варот, варот се дуе и пука. Ако се тргне варот незнам заш да испука поликолоров, нмв ќе пробам цел да го извадам само се мислам за тоа подлогата, ако знае некој нека пише

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2825 на: 03 Јули 2014, 22:53:30 pm »

Тоа е...
Или за да го решиш комплет, гипс табли, глетување + рабис мрежа доколку е испукан sидот и кречење.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2826 на: 04 Јули 2014, 08:05:12 am »
@Drive-r
40 години живеам во барака од сипорекс. Споевите секогаш пукале. И ке пукаат.
Ако сакаш и 8 мрежи стави, пак ке пукне.
Единственото решение кое тера со години се тапети, мада и тие после некое време на пукнатината почнуваат да се деформираат, но нормално, тогаш им е време за менување.
Ова го кажувам од лично искуство дека некој такви проблеми се едноставно нерешливи без ставање на последната реченица како комплет, односно гипс табли, бандаж трака а не рабиц, глетување па кречење.
Намената на рабиц траката е сосема различна од бандаж траката.
Поздрав :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2827 на: 04 Јули 2014, 08:28:14 am »
Дали си пробал некогаш да ставиш на пукнатините Акрил (акрилен силикон), тој е еластичен, се обработува и прима боја.
Би требало да не ти пука на тоа место каде ќе го нанесеш.Испробано.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2828 на: 04 Јули 2014, 09:37:08 am »
Све е пробано. Спојот пука, ако не за месец, два ке пунке за три :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4043
  • MadaFunker
« Одговори #2829 на: 06 Јули 2014, 10:57:21 am »
Дечки предлог за Бои и Лакови и продавница за паркет/лајсни во Скопје.
Се ближат работите при крај па да го средам паркетот треба, лак, лепак, лајсни такви работи..
New blood of old school

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2830 на: 06 Јули 2014, 11:33:32 am »
За лајсни ке ти ги препорачам 1-ви мај во Шутка. Подобри мајстори за изработка на лајсни не сум нашол до сеа, свака им част. Модел по избор, дрво какво сакаш.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2831 на: 06 Јули 2014, 14:09:43 pm »

Тоа е...
Или за да го решиш комплет, гипс табли, глетување + рабис мрежа доколку е испукан sидот и кречење.

@Drive-r
Ако сакаш и 8 мрежи стави, пак ке пукне.
Единственото решение кое тера со години се тапети, мада и тие после некое време на пукнатината почнуваат да се деформираат, но нормално, тогаш им е време за менување.
Ова го кажувам од лично искуство дека некој такви проблеми се едноставно нерешливи без ставање на последната реченица како комплет, односно гипс табли, бандаж трака а не рабиц, глетување па кречење.
Намената на рабиц траката е сосема различна од бандаж траката.

Рабис мрежа предложив доколку се прави глетување на sидот без табли гипс.

Кај мене кога се мачкаше sидот наеднаш, се појавија одма испукувања ситни,  бидејќи треба еднаш гругбо па после фино малтерисување тука имаше некоја грешка или дека sидот на одредени места имаше подебел слој малтер.
Може нешто грешам за малтерисувањето не го сметајте како стручен совет.

После се глетуваше и да не се појават истите пукнатини се ставање рабис, на некои места се појавија поред прозор и балконска врата, претпоставувам 99% дека мајсторот не го опшил убаво со рабис мрежа.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #2832 на: 06 Јули 2014, 14:39:21 pm »
da ne ima nekoj motorna pila na zaem za pola saat :)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #2833 на: 08 Јули 2014, 12:10:43 pm »
Претходнава недела менував дограма во една соба и влезна врата. Димензиите му ги кажав и ми кажаа цена од 520 евра, ок важи му викам утре ќе дојдиме само панелот за влезната врата да го одбериме. Дојдоа да ја местат дограмата и уште во местењето му викам на криво е (в успич), не тој ми вика во ред е на либела права ја дава, а на либела и 50 сантими да бега можи права да се погоди. На едната страна ѕидот излегуваше 10 цм, на другата 18цм :o Ја наместија шо ја наместија, иди тој шо требаше да ги затвора дупките со кнауф и вика ова за ништо не чини да дојдат да ја преправат, па ајде одвај дојдоа ја преправија. Држачи на горната страна не поставија па сета вибрираше и зедовме со мајсторот шо ги средуваше дупките му ставивме држачи и дојде во ред.

И денеска одиме да платиме ни викаат 680 евра (претходно беа 520е). Затоа уште еднаш од кај нив НИКОГАШ.

Инаку се работи за ГЕРМАК Прилеп или газдата го викаат мештата, да не се зафркни некој прилепчанец случајно!

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #2834 на: 11 Јули 2014, 08:53:46 am »
Да не е тој на влезот од Прилеп , исто и лимарија и браварија работи?