Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1590129 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2505 на: 20 Февруари 2014, 22:30:11 pm »

Многу ми се јаки и Телеком, кабловските и Евана... Начекале празен плац па пуштале кабли, бандери... Се се расчисти, уште една на Евана остана на ќошот, не пречи но ќе се обидам да ја тргнам со текот на времето.
Некој да не има искуство со бандери на Евана? 350+ евра да не се плаќало и ако сакаат ќе ја тргнат?
ako dobro se sekavam ako nivna bandera/zica imas na tvoj plac oni treba da platat, treba da se progugla za da se bide siguren ama taka mina vesta na portalive...

Aj просветли ме имам 2 бандери во куќа веќе 40 години како можам да ги средам тие Ивана... или Евана

Ќе поднесеш барање, ќе дојдат на увид и ќе ти кажат колку треба да уплатиш за дислокација.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2506 на: 20 Февруари 2014, 22:47:26 pm »
ke sredis da se desi prirodna katastrofa na banderataa :) ako e drvena polesno moze da ja sdesi...
prolistav na net toa vestta bilo samo EPP  :-\
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2507 на: 20 Февруари 2014, 23:06:08 pm »
ke sredis da se desi prirodna katastrofa na banderataa :) ako e drvena polesno moze da ja sdesi...
prolistav na net toa vestta bilo samo EPP  :-\
Наводна природна катастрофа може да те кошта многу!
Јас колку што знам 350 евра се плаќа и тоа ако сакаат и ако има можност да се мрдне - ќе ја мрднат, ако не ќе си стои.

Соѕидано, се полнат столбови и ќе се спрема за плоча, во текот на наредната недела треба да се стави плоча  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #2508 на: 21 Февруари 2014, 00:30:24 am »
Одлично напредувате. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #2509 на: 21 Февруари 2014, 00:33:31 am »
значи богами деними брзи сте... ве послужи времево... сабота и недела предвидуваат дожд... пазете за плочата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #2510 на: 21 Февруари 2014, 08:22:23 am »
Na slikana drvenava bandera e na evene ? Neli skapuvaat v zemja, (nc nc prirodna katastrofa)... :) .
Ako dobro primetuem na hasCiendava stolbovite se pak samo so 4 zicki 12ki :) , stvarno nema da ti tekne po nekoj 5 godini da krenes uste eden sprat za decata gore :) . Koga veke pravis armirano betonska ploca ke pravis I potkrovje ili ?
Sega e veke docna no na podolgata strana posaglam bi bilo 4 stolba , zada ovoj 1,5 metar nakaj (neizzidaniov del) "terasata" da ne raboti kako konzola so volku malku 12ki. Dokolku ne planiras uste spratovi gore ne ti ni trebalo armiran stolb na "terava" , bi go nosela drvena greda 10x10 !? :-\ ...
« Последно менување: 21 Февруари 2014, 08:35:40 am RedEco »

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #2511 на: 21 Февруари 2014, 08:29:19 am »
idealen plan za vistinski klabeer  8)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #2512 на: 21 Февруари 2014, 09:05:52 am »
пират над прозорите гледам тенок бетон ставате.треба да е поширок,да држи.и бар да е една цигла лево и десно поширок бетонот од прозорот.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2513 на: 21 Февруари 2014, 12:06:52 pm »
Благодарение на времето се напредува брзо.

Не е таа бандерата која сакам да ја тргнам, друга имам надолу од терасата.
Стои во земја 20 години сигурно, бутур не и е  :-\

Дали некогаш ќе се случи или не втор спрат сега за сега не знам... Многу ми е мака што немам пари да си го направам поткровјето кое содржи две спални и бања, од која едната спална излгува на тераса во-над покривот на долната тераса и гледа назад во дворот  :'(

Е сега, се доставија на четирите + четири армартури 12-ка во предните столбови на терасата до каде ќе се протега плочата и има 8 армартури 12-ка на средниот самец... Во врска со бројот на столбовите, така е предвидено од статичарот...

Сега во припремата на трегерите и плочата ќе се става уште железо таму. Ајде тука некој совет, што, како, колку?
Нема да биде плочата викендов, мислам ќе е во текот на наредната недела.

Благодарам.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2514 на: 21 Февруари 2014, 13:00:25 pm »
Плочата со монти ке ти биде така?Си знаат мајсторите бе шо се секираш. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #2515 на: 21 Февруари 2014, 13:31:05 pm »
ke ti pisam na PP za e-ve-ne banderata...
armaturata ako e taka pak ok e, za tregeri I ploci ne e problem nemas nekoj rasponi...
za potkrovjeto; na plocata sozidaj si zid od metar i nesto, na nego staj ja krovnata akonstrukcija  ostaj ja taka... kako ke sobiras pari dopravaj si go potkrovjeto potoa... za ova rabota ekstra trosok ti se 200 evra cigla/malter... 
« Последно менување: 21 Февруари 2014, 13:56:02 pm RedEco »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #2516 на: 25 Февруари 2014, 02:36:16 am »
Се потсетив од пред 2-3 години ко се праеше куќата нова, стариот ко си планираше дома дека од гаражата ќе никни куќа не му вервав ич, си мислев си прај бајрам на умот  :D Па по 3-4 месеци стварно го напрај то

опериран од страв од висина  ;D Кај и да треба ќе се качи

а стрмна чатијата, јас само од на греди ѕиркав низ отворот за на чатија.. да се качев горе нема шанса

сега уште внатре плочки мебел и такви работи останва да се купат

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2517 на: 25 Февруари 2014, 08:40:12 am »
Главна улога при топлинската заштита имаат топлинската спроводливост на материјалот λ [W/mK] и неговата дебелина. Колку е помала топлинската спроводливост, толку се помали топлинските загуби. Од друга страна, дебелината на изолациониот материјал е пожелно да е што е можно поголема.
http://energetskaefikasnost.wikifoundry.com/page/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%B8

Тука пишува  Koeficijent toplotne provodljivosti(λ):
0,035 W/mK (za d = od 20mm do 60mm)
0,036 W/mK (za d = od 80mm do 120mm)
0,038 W/mK (za d = od 140mm do 200mm)

Нели треба да е помал од 0,035?
http://www.austrotherm.rs/proizvodi/austrotherm-xps/austrotherm-xps-30.html
Sega nesto citam za dobar izolator - presuvana pluta, ama kaj nas seuste nikoj ne gi nosi ovie materijali

Гуглав нешто за плута, па ми се појави овај пост.

Плута кај нас нема никаде да се купи за поширока намена.

Сега нашата фирма почнува со увоз на плутени производи од секаков тип.
Изолации, подови, ѕидови и сурова плута.

Така да кој е заинтересиран, нека ми пиши.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2518 на: 25 Февруари 2014, 19:46:58 pm »
λ [W/mK] Треба да е помала или поголема за најдобра ефикасност?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2519 на: 25 Февруари 2014, 19:51:13 pm »
In physics, thermal conductivity (often denoted k, λ, or κ) is the property of a material to conduct heat. It is evaluated primarily in terms of Fourier's Law for heat conduction.
Heat transfer occurs at a higher rate across materials of high thermal conductivity than across materials of low thermal conductivity. Correspondingly materials of high thermal conductivity are widely used in heat sink applications and materials of low thermal conductivity are used as thermal insulation. Thermal conductivity of materials is temperature dependent. The reciprocal of thermal conductivity is called thermal resistivity.