Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476233 пати)

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2340 на: 25 Декември 2013, 14:06:33 pm »
Еве да дадам мал придонес за темава. Кој не го мрзи да прочита, нека ја симне книгава: Tomislav Toth - Stedljivije Grijanje. Добра основа за сите кои не знаат, и потсетник за оние кои заборавиле.

многу добро објаснето околу изолациите и пресметки за губитокот на топлината

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #2341 на: 26 Декември 2013, 18:55:33 pm »
ideja i sovet kolku e dobro da se napravi flat roof, za sedenka, kako vidikovec/terasa so 5 cm zemjicka i treva, kolku e skapo izolacija statika i sl.....

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #2342 на: 26 Декември 2013, 19:09:30 pm »
ideja i sovet kolku e dobro da se napravi flat roof, za sedenka, kako vidikovec/terasa so 5 cm zemjicka i treva, kolku e skapo izolacija statika i sl.....
Тоа се зборуваше пред некое време, мислам и тука.  За раст на трева треба 15цм, ќе пројде и со 10, ама со 5 ништо. Најголем проблем е да се направи „базенот“ за земја кој нема да пропушта вода или влага надоле. Инаку ако имаш можност да го направиш тоа, ти го препорачувам. Јас имав идеи за еден стан во тој поглед, но веќе е продаден. :) Обично оние станови кои се најгоре имаат голема тераса која е заедничка (ама само еден ја користи, нели). И често има ужасна изолација надоле и им капе на тие под тебе. Ако се договориш со комшиите да ти ја отстапат за тебе, а за возврат ти ја направиш да не им капе доле еднаш за секогаш - е исто одлична зделка. (ова се случува) Ама во голема мера никој не ја ферма таа тераса така да... :)

Да ѕирнеш да се распрашаш за тепих со природна трева како што прават американциве може ти е најдобро решение.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #2343 на: 27 Декември 2013, 22:11:17 pm »
Имаше муабети овде за трева од Гојдо. Кој вадеше информации од под тепих од дневната.

Што и да сакаш да посадиш најдобро е да се информираш со луѓе која професија му е тоа.
Јас случајно се информирав за трева на кров кај мене. Доволно се 5см хумус.
Ако сакаш нешто поголемо да садиш, тогаш ќе ти треба повеќе земја. Тоа ќе ти кажат професионалци.

А за да немаш проблеми со вода, треба да имаш дренажа на кровот. Изолација по пропис и дренажа.
А статиката се рачуна во квадрати. Дали ќе имаш горе класичен кров или плоча, статичарот исто ќе ти наплати.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2344 на: 28 Декември 2013, 22:55:26 pm »
kako ideja odlicno no rizicna rabota ti e toa,... ti treba prvo dobra (polimerna) izolacija, potoa drenazen system za odvodnuvanje , potoa dokolku e dozvoleno (staticki) humus  15cm- ili 10tina. vo 5cm nema da mojs da vgradis sistemi za odvodnuvanje I ili nekoj system za navodnuvanje...

dokolku si za zelenilo po prakticno bi ti bilo da nasadis naokolu nekoj rastenija puzavci za po podot i na strana mozes da vgradis betonski zardenjeri za cveke I ostali zimzeleni ili palmi da receme...  ::)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #2345 на: 28 Декември 2013, 23:39:17 pm »
bitumen, stopen pa vrz nego lim so mali rebra za da nasoci vodata kade da odi i od gore 5cm treva za da ne se usvituva i sl....

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2346 на: 29 Декември 2013, 00:01:04 am »
и изолација обавезно  ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #2347 на: 29 Декември 2013, 03:31:24 am »

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2348 на: 29 Декември 2013, 11:48:17 am »
 :D :D :D :D :D :D :D :D :D Браво Џиџи!!!

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6849
  • French diamond
« Одговори #2349 на: 03 Јануари 2014, 16:22:31 pm »
Ете како излезе спуштениот плафон кај мене во куќата, заедно со висечки оџак изработени од татко ми... за ништо досега изработено од темел до сега се нема платено мајстор, пошто го имам дома  :) Освем за олуците и за дограмата да се наштелова.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2350 на: 03 Јануари 2014, 16:47:51 pm »
Си утнал работа со страничните халогенки.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2351 на: 03 Јануари 2014, 19:59:43 pm »
Јас повторно да се пофалам со изолацијата.

Приземје, цца 50 квадрати: кујна, купатило и две соби. ЕДНА панелка од 2000 W во кујната. Teмпература 23 степени во кујната, 20 степени во купатилото и двете соби (вратите се отворени, освен купатилото кое разменува воздух со влези-излези.

Спрат, цца 50 квадрати: салон и спална соба. Една клима инвертер во салонот. Температура 27 степени.

Да потенцирам дека и двата уреди работат на екстремно слаба струја: напонот варира меѓу 130 и 160 волти. Ниту климата ниту панелката греат онолку колку што можат на прописна струја.

После 2 дена греење со горенаведените грејни тела - слободно шетање по гаќи/маичка низ цела куќа. Децата штрапкаат боси.

Од време на време горе отвараме да се смени воздухот бидејќи ни е претопло!

Јас сум среќна коцка!

Сите кои мачите мака со греењето, не можам да потенцирам доволно: не штедете на изолација! Резултатите се ден и ноќ.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2352 на: 03 Јануари 2014, 20:10:19 pm »
Што и како ставаше?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2353 на: 03 Јануари 2014, 20:13:38 pm »
Најубаво ќе ти одговори осмица, кој лично го менаџираше целиот проект.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2354 на: 03 Јануари 2014, 20:27:21 pm »
27 stepeni...

I call BS on that one.