Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852735 пати)

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #780 на: 18 Септември 2012, 23:09:48 pm »
Тоа таркет едно друго ламинат ми е некако тешка хемија :))
Да нема заблуда, Tarkett е бренд кој произведува трослојни паркети и ламинати. Има голема разлика помеѓу трослојниот паркет и ламинатот и не треба да се поистоветуваат.
http://www.tarkett.rs/english/for-home/products/wood/multilayer-parquet
http://www.tarkett.rs/english/for-home/products/laminate/laminate
Цените на трослојните паркети секако зависат од типот на дрво, завршната обработка и типот на лак. Цените достигнуваат и до 100-150евра за м2. Еве друг топ бренд за трослојни паркети http://www.admonter.at/en/home.html

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #781 на: 18 Септември 2012, 23:26:20 pm »
Точно...
Од она што јас го видов кај нас, некако не бев многу многу воодушевен, а она што беше ОК, беше прескапо...
Јас не сум ГуЕвски да можам да ставам трослоен паркет кој чини 100 па и повеќе евра...Мене во моментот ми се овие можности..
+ тој паркет е само 6 или 7 мм дебел, а се тоа под него повторно се ламели сојувани и лепени за да се добие цврстина и добра подлога...и дебелина од 14 мм....Можеби има и од 18, не сум сигурен...
И ако добро се загледа повторно делува како ламинат од горе...
Нема муабет дека не е квалитетен или незнам што, јасно е се тоа, нооо....во случајов ке се повикам на Чергата и нозете :))))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #782 на: 18 Септември 2012, 23:54:16 pm »
Не, јас чисто сакав да допринесам за темата околу типот на подот, ретко кој се одлучува за толку скапа варијанта. Постојат и квалитетни трослојни паркети и за 50евра/м2.
Како и да е, тоа што го имаш сработено кај тебе е одлично и многу корисно за сите нас како информација.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #783 на: 18 Септември 2012, 23:57:02 pm »
Има, има...Само кешче :) Све има...Што ти душа сака...
:)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #784 на: 19 Септември 2012, 10:01:58 am »
Ми се допаѓа како излегол патосот, но чудно ми е што е полн со чворови. Која класа е овој патос, колку чини м2 патос без или со малку чворови?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #785 на: 19 Септември 2012, 10:09:45 am »
Овој патос е прва класа по декларација и спецификација АБ, така се декларира...Тоа не значи дека е мешан прва и втора класа, да не се свати погрешно :) Него малку другачие се декларираат класите на дрвото. Незнам кај ми се тие стандардите, али ако не те мрзи просурфај ке најдеш.
Друго, што незнам зошто те буни е тоа што патосот треба да има чворови, и што повеќе чворови тоа е поквалитетен...Колку што јас имам инфо од постари столари, да не речам дрводелци итн...Паркет не треба да има чворови, или да ги има што е можно помалку...
На пример овие даски се од Смрека, а има и чамовина, има и бел бор...Сите се зимзелени дрва...
Патос со малку чворови можеби и има некаде, но незнам кој го изработува...веројатно по нарачка може да ти го направат...Само да знаеш дека во тој случај би требало да се изработи од некое друго дрво...А и цената нема да биде 10 евра по квадрат, него сигурно најмалку дупло повеќе...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #786 на: 19 Септември 2012, 10:17:13 am »
Овој патос е прва класа по декларација и спецификација АБ, така се декларира...Тоа не значи дека е мешан прва и втора класа, да не се свати погрешно :) Него малку другачие се декларираат класите на дрвото. Незнам кај ми се тие стандардите, али ако не те мрзи просурфај ке најдеш.
Друго, што незнам зошто те буни е тоа што патосот треба да има чворови, и што повеќе чворови тоа е поквалитетен...Колку што јас имам инфо од постари столари, да не речам дрводелци итн...Паркет не треба да има чворови, или да ги има што е можно помалку...
На пример овие даски се од Смрека, а има и чамовина, има и бел бор...Сите се зимзелени дрва...
Патос со малку чворови можеби и има некаде, но незнам кој го изработува...веројатно по нарачка може да ти го направат...Само да знаеш дека во тој случај би требало да се изработи од некое друго дрво...А и цената нема да биде 10 евра по квадрат, него сигурно најмалку дупло повеќе...

Јас мислев дека е обратно.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #787 на: 19 Септември 2012, 11:31:48 am »
Па од лично искуство, цепење букови и дабови дрва за скара, кај што има чвор ќе ти преседне и скара и пиво и ракија.

Па по некоја логика, што повеќе чворови толку појак патос :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #788 на: 19 Септември 2012, 12:17:39 pm »
Тоа чворови да не се мисли на брзина на обработка на дрвото (нели бродски под)  ::)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #789 на: 19 Септември 2012, 12:20:24 pm »
Можеби има разлика помеѓу стандард за патос и за паркет, иако не гледам причина за тоа.
Што се однесува до чворовите, да, тие се исклучително јаки, меѓутоа го слабеат парчето дрво (патос или паркет) како целина. Квалитетни парчиња дрво се тие што немааат чворови, што имаат паралелни и прави линии (или како и да се викаат стручно) во дрвото во однос на најдолгата страна од парчето.

@djidji: прости за „чворови“, замени го со „јазли“  ;)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #790 на: 19 Септември 2012, 13:57:29 pm »
;) :) :D ;D

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1489
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #791 на: 19 Септември 2012, 19:48:48 pm »
Таркетот, трослоен паркет е околу 30 ЕУР кадрат + монтажа. Ако е ставен како што треба, нема теорија да крцка. Којзнае што чудовиште од мајстор бил тој.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #792 на: 19 Септември 2012, 20:54:10 pm »
Случајно се погоди шурава да реновира, стигнале до ламинат ја зетко ко зетко бев да дрмнам некое пивце и да им дам некој предлог ;D ;D

Го спомнав примеров на Сале, и добив неочекувана реакција од мајсторот:

8 Евра ?

После првата грејна сезона ќе зинел ќе се отворел ќе си ебал векот.

Добар патос бил само некој австриски а тој испод 15 евра нема...

Така да сега ништо не ми е јасно  :-\

Останаву да ја чекаме првата грејна сезона и да ги видиме резултатите...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #793 на: 19 Септември 2012, 21:38:50 pm »
Море КУРЕ...
8 евра е работна рака за стругање и лакирање  со материјал...Материјал е лак, шмиргла, подлога...Не патос :)

10 евра чини патосот квадрат...Само патос....Бз монтажа, без ништо...Даски само...
:)))

До сега патос сум местел во 3 куќи, од кои две се мои...Едниот пред добри 17 18 години, и ден денес е стакло панчево, овој третиот  ке видиме...Можда ласта београд ке испадне, али ке праиме муабет догодина... :))
А и да се отвори, преку тасета...Можам да го прередам кога сакам пошто ниедна даска нема да биде оштетена...Сите се споени без ниедна закована шајка во него...
Прашај го ти мајсторот дали знае како се прави тоа :) ако е толку веќе мајстор :*

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #794 на: 19 Септември 2012, 21:47:14 pm »
E 18 евра е веќе нешто друго  ;)

A да рекоа дека од чам патос нечинел ;D