Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1696170 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9150
  • Пичлеме
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9150 на: 20 Ноември 2025, 17:11:53 pm »
Чисто информативно, битолчаниве исто така градат вакво нешто:

https://kobil.mk/index.php

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2681
« Одговори #9151 на: 20 Ноември 2025, 18:56:28 pm »
Чисто информативно, битолчаниве исто така градат вакво нешто:

https://kobil.mk/index.php

Добар сајт, ги имаат и претходните проекти со слики...
Ги заследив на Фејсбук, па може ќе се најдат.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #9152 на: 20 Ноември 2025, 20:28:38 pm »
Овие Кен Панел манел ги имаат сите тие дозволи и стандарди?

Незнам, сум немал контакт со нив.

Многу си пропуштил. Да го запознаеш сопственикот на Кен Панел е доживување само по себе.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7604
« Одговори #9153 на: 20 Ноември 2025, 20:32:06 pm »
Многу си пропуштил. Да го запознаеш сопственикот на Кен Панел е доживување само по себе.

Кога ќе пораснам сакам да бидам како газда Мичко.. идол  8)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8219
  • Плинаш!!!
« Одговори #9154 на: 20 Ноември 2025, 20:43:07 pm »
Овие монтажниве што се со панели и слично, имаат ли рок на траење?

Мислам даваа гаранција 10 години или слично, не се сеќавам.

Мада, цела Америка, Австралија, Шведска сите куќи се градени на ваков принцип од многу многу оддамна па ене немаат некои поголеми проблеми.
Истото ќе го кажев, цела америка е со вакви градби.

Друга работа низ Скопјево имаме/ше цели населби со бараки што се граделе пред 50-60 години па и ден денес постојат и луѓе живеат во нив. Барака, дрво, без плоча, без цименто... верувам дека вакви градби се подолготрајни од бараките.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9155 на: 27 Ноември 2025, 08:01:59 am »
Шо искуство имате со трпезариски маси од масивно дрво?

На прв изглед мене вака по салони ми се убави, ама пошто е дрво, стабилно е во домашни услови и користење?
Оти вчера во Sarajeva една маса покрај стакларникот беше како чамец свиткана, чаша да истуриш нема од каде да истечи,
а на таа шо седев имаше геп направено меѓу штици танок онака како влакно ама рачунај со црнила пополнет и неубо изгледаше.
Џабе масивно/лепено дрво ко маса од работилница изгледа.

Гледам и цените не им се ефтини за орев ако сакаш пример, ама шо ако платам толку пари и по некоја година погрда од обична иверица да испадни.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20881
« Одговори #9156 на: 27 Ноември 2025, 10:01:22 am »
Јас имам маса од масивно дрво.

Убава работа: многу поубаво и поплеменито изгледа, и го менува амбиентот на просторот. На допир е исто друг муабет.

Неубава работа: најчесто се прописно тешки, така да, нема мрдање. Бараат одржавање. Бараат „поинаков“ однос и пристап, особено ако имаш луѓе на маса што „не знаат“ како се јаде / пие, или (по)мали деца што фаќаат насегде со ушљакани раце. Ако се направи некоја инаетлива флека, мноооогу тешко дека ќе се извади.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4233
« Одговори #9157 на: 27 Ноември 2025, 10:37:34 am »
Јас знам еден пријател зема маса од масивно дрво, и ставе стакло над неа за да не се валка. Ама дрвото изгледа не беше целосно суво па од стаклото не можеше убаво да диши и малку се искриве :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

• Легенда
« Одговори #9158 на: 27 Ноември 2025, 11:20:45 am »
Мора пазање во начинот на користење за да изгледа убаво, инаку на ништо нема да личи од флеки, длабки од удари и слично.

Или од JYSK можеби е најдобро фурниран медијапан, да се искриви не можи, а ако се одлепи има лепаци секакви денес.  :D

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2085
« Одговори #9159 на: 27 Ноември 2025, 12:11:40 pm »
Јас сакав од масивно дрво али во моментот немав толку да одвојам ги гледав во астал дечките се доста јаки имаат совоја комора за сушење, и завршив со маса од иверица од кристина дамил само идев со метално постоље за утре ако се решам за масивна само да сменам горната плоча па еве ја 4 години нема мрднато, само купив на пластичарска во хомакс има како гума проѕирна едно 2-3 милиметри е дебела оно има разни дебелини таму, и со тоа многу ја заштитив од оштетувања.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4101
« Одговори #9160 на: 27 Ноември 2025, 13:15:11 pm »
Јас имам кујнска плотна од масивно дрво (каде што ми се вградени и лавбото и плотната за готвење и каде што сецкаме храна за готвење). Не е лошо, ама си бара внимание, периодично одржување и менување на навики. Првенствено е да е изработено и спремено од дрво кое поминало низ здрав процес на сушење и заштита. Пота, да се разбере дека дрвото игра и ја менува својата димензија, па начинот на прицврстување треба да ја дозволи толеранцијата. Сила не помага, ќе се искриви или ќе извитка шраф. Промена на влага мора да е постепена и рамномерна - не бива да ја заштитиш од горе а долу да е нетретирана. Типот на импрегнацијаи заштита на дрвото е втора најбитна работа после квалитето на материјалот и изработката. Јас во минативе 6 години користам само масло со восочна заштита кое е апсолутно безбедно за храна, од Белинка. Два пати годишно го поминувам нежно со 240-ка. Каде што има дисколорација мале подлабоко му велгуем и премачкувам наново.

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 263
« Одговори #9161 на: 27 Ноември 2025, 14:11:52 pm »
Шо искуство имате со трпезариски маси од масивно дрво?

На прв изглед мене вака по салони ми се убави, ама пошто е дрво, стабилно е во домашни услови и користење?
Оти вчера во Sarajeva една маса покрај стакларникот беше како чамец свиткана, чаша да истуриш нема од каде да истечи,
а на таа шо седев имаше геп направено меѓу штици танок онака како влакно ама рачунај со црнила пополнет и неубо изгледаше.
Џабе масивно/лепено дрво ко маса од работилница изгледа.

Гледам и цените не им се ефтини за орев ако сакаш пример, ама шо ако платам толку пари и по некоја година погрда од обична иверица да испадни.

Ако е како што треба изработено нема да има проблем, она ќе варира со влажноста ама без да се појават пукнатини и без да забележиш, дрвото треба да биде под 9% влажност и пожелно под масивната плоча U канал со железо,
Ако сакаш чист масив со пристапни цени види во Астал оти имаат сопствена сушара и голем избор на видови на дрво, за комбинација со епокси разгледај ги и Treelogy, Monozero или Mokko.
Каде и да гледаш прашај како е финиширанa, едни од најквалитетните финиши денес се двокомпонентните масла на Осмо или Rubio Monocoat.

Јас ја видов масава од орев во  Југоекспорт и инстантно се заљубив многу е поубава во живо, пред месец дена беше 173 724 денари и уште по иљадарче за стол, сега гледам пониски цени онлајн.
Финишот беше перфекција, silky smooth на допир ама за со деца до барем 6 години дефинитивно не е паметно.

• Легенда
« Одговори #9162 на: 27 Ноември 2025, 14:23:47 pm »
Охоо, 100к за мене е прескапо.

Јас го гледам апсолутно минимумот, тешко дека од Астал или други мали производители можам да си дозволам, плус на некои не ме бендисуваат, премногу шарени и не сакам.

https://jysk.mk/public/ck/prd/3601232 - МДФ фурнирана

https://vardarmebel.mk/produkt/trpezariska-masa-talos/ - даб

Отсутен fcwizard

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 263
« Одговори #9163 на: 27 Ноември 2025, 21:07:27 pm »
Астал на минатиов саем за мебел на експонатите имаа сосема пристојни цени имаше трпезариски Даб live edge во некој ранк од 20/30 илјади затоа и ги препорачав, мислам и дека сега за BФ моментално имаат изложено експонати во Сити мол  по намалени цени, не се води по цените од веб страната  ;)

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #9164 на: 27 Ноември 2025, 21:18:36 pm »
Ја си направив маси од масивно дрво од Хубо. Коа ќе завршат индијанците со шкртање и лупање по неа со се и сешто, ако шмиргловача не помага,  ќе ја отштрафам плочата, ќе заштрафам друга и животот ќе продолжи понатаму. 
Премачкана со масло со восок од Белинка. Тоа имаше у Хубо најквалитетно.

Ме кошташе (мислам) 230-250 евра сосе ногарки од метал, врзани хоризонтално горе за да не се рашета.
« Последно менување: 27 Ноември 2025, 21:26:29 pm Bravo »