Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476783 пати)

Присутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1838
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8685 на: 05 Февруари 2023, 13:58:53 pm »
Може влиае али може и не ова што пратам јас досега чим залади надвор одма пага и влажноста. Ме интересира да споделиш кога ке биде влажно надвор која е промената во влажност

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
« Одговори #8686 на: 05 Февруари 2023, 14:56:33 pm »
Да да, секако има историја, ке видиме како ке тера. Комшијава рече дека кај него година дена терал вака веќе, исто и кај некој друг му помогнало ова.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
« Одговори #8687 на: 06 Февруари 2023, 11:58:28 am »
Ако спаѓа овде, постов,
Соларните панели моментално кај нас на куќата произведуваат околу 5.5kw електрична енергија а надвор е -3 во Штип, препорака кој има можност да инвестира

“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #8688 на: 06 Февруари 2023, 12:16:45 pm »
Ако спаѓа овде, постов,
Соларните панели моментално кај нас на куќата произведуваат околу 5.5kw електрична енергија а надвор е -3 во Штип, препорака кој има можност да инвестира
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ako e jasen/svetol denot toa shto e -3 samo pozitivno vlijae na panelite.. ne rabotat tie na toplo tuku na svetlo. moze i +15 da e ako e oblacno nema da rabotat.

ako ne e tajna kolkava instalirana mokjnost imash i kolku te chineshe investicijata?

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8689 на: 06 Февруари 2023, 13:43:19 pm »
Ако спаѓа овде, постов,
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

ako e jasen/svetol denot toa shto e -3 samo pozitivno vlijae na panelite.. ne rabotat tie na toplo tuku na svetlo. moze i +15 da e ako e oblacno nema da rabotat.

ako ne e tajna kolkava instalirana mokjnost imash i kolku te chineshe investicijata?

Пишува и на сликата на апликацијата, законски за физички лица приватни резидентс моментално е дозволено максимално до 6000w, и таква понуда и ставивме па ќе видеме натаму како ќе се покаже исплати, зависно од ЕВН.
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1916
« Одговори #8690 на: 06 Февруари 2023, 18:26:45 pm »
Слики нешто од инсталацијата ако не ти е проблем да плакнеме очи?

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8691 на: 06 Февруари 2023, 18:56:12 pm »
Слики нешто од инсталацијата ако не ти е проблем да плакнеме очи?
Па не бев дома коа монтираа ама секако целата процедура траеше едно 7 месеца додека се оспособат.
Еве некои сликички

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
« Одговори #8692 на: 06 Февруари 2023, 20:36:43 pm »
Ако не е тајна ме интересира колку те кошташе оваа инвестиција? Може и на ПП, не мора тука.
И уште едно прашање, дали мора преку овие скапаниве од ЕВН да оди, да им продаваш стеуја нив па да одбиваат од сметка, или има опција додека се батериите полни да дава од нив, кога ке се испразнат да префрли некој осигурач автоматски на мрежа од ЕВН?

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8693 на: 06 Февруари 2023, 21:02:48 pm »
Броилото не ти го извадија на бандера на улица?

Или само во Скопје е таа мода :)

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8694 на: 06 Февруари 2023, 21:03:55 pm »
Ако не е тајна ме интересира колку те кошташе оваа инвестиција? Може и на ПП, не мора тука.
И уште едно прашање, дали мора преку овие скапаниве од ЕВН да оди, да им продаваш стеуја нив па да одбиваат од сметка, или има опција додека се батериите полни да дава од нив, кога ке се испразнат да префрли некој осигурач автоматски на мрежа од ЕВН?

Па околу 7000 еур целаата инвестиција, со се проекти за кров, проекти за проверна и точна инсталација, некои лиценци за изведба и гаранција и безбедност бла бла, само документацијата 1000 еур кошта. Малку е покомплицирано ама, најбезболно ти е ова кај мене со двонасочно броило, тоа што ти го бараш е, можда некако изведливо со блокатор но. Ако имаш блокатор, вишокот да нема кај да ти оди, пошо ако иде у евн и немаш двонасочно ќе ти ги рачуна како истрошени киловати и ке им плаќаш за тоа што им даваш без пари струја
Ако имаш блокатор за вишок да не ти иде у саат цело вереме ќе ти стои исклучен системот бидејќи блокира ако имаш само на една фаза вишок сите 3 ги гаси. Инаку се 3 фази по 2 kw.  И она со плаќањето, глеам сите се бунес зошто одеднаш ев зема по 3 денари зс транспорт по kw а киловатот ти го наплаќа исто 3 денари, е тоа е поради такви како нас шо сакаме да произвеуваме струја и вишокот шо ќе ни го плаќаат, ни плаќаат само kw колку кошта а транспорт не ти го плаќаат. Пример ако kw спрема мене они ми даваат за 6 денари јас ним им давам за 2.9 денари. Но и тоа не е се, зависи колку трошиш согласно со произведеното.
Значи ако трошам 10kw и произведувам 12 kw вишокот ми го плаќа како 1:1 со евн, ама ако пример трошам 1 kw и произведувам 100kw вишокот ке ми го плаќа по 0.1 денари 1:100 бијдеќи ме рачуна дека не трошам соодветно колку шо произведувам

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
« Одговори #8695 на: 06 Февруари 2023, 21:19:28 pm »
Броилото не ти го извадија на бандера на улица?

Или само во Скопје е таа мода :)
Спомнаа нешо такво на почетокот,  трај тука Штип некако фативме врски инаку ке требаше на бандерата а цената за преместувањето 27.000 денари.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #8696 на: 07 Февруари 2023, 10:18:04 am »
И стариот мој ебал работа кога приклучувал струја, саатот место на улица, на куќа е ставен, и сега и да сакам да преместувам ќе треба фасада да кршам...

@vlavot колкава површина во м² ти зафатија од кровот и со колкав пресек е кабелот од инсталацијата до саатот?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #8697 на: 07 Февруари 2023, 10:20:10 am »
И стариот мој ебал работа кога приклучувал струја, саатот место на улица, на куќа е ставен, и сега и да сакам да преместувам ќе треба фасада да кршам...

@vlavot колкава површина во м² ти зафатија од кровот и со колкав пресек е кабелот од инсталацијата до саатот?
Не мораш по фасада, можеш и од внатре да го изрутираш. Помал зафат е така.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3479
« Одговори #8698 на: 07 Февруари 2023, 10:32:18 am »
Треба да бушам низ ВЦ, низ котлара, низ гаража, да копам бетон у гаража, да извадам бекатон во должина од 18м, да избушам низ темелот кај капијата.......

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6450
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8699 на: 07 Февруари 2023, 13:07:05 pm »
Ај мала помош, сакам да наредам на дел од ѕидот панели со ~1м ширина, висина 2.5м. Во Македонија ги има овие од Орнато - Кина (прва слика) и од AGT Турција (втора слика), други не знам...
Орнато се композитни (дрво/пластика) а AGT се MDF.

Димензии:
25mm х 160mm - 1090ден = 6540ден (за 96цм /6 парчиња)
18mm x 111mm - 1190ден = 10,700ден (за 100цм /9парчиња)

Шо опции имам други пошто AGT некако плиток профил имаат и изгледаат ефтино на толку пари, а ниту би дал толку пари, а за пластика сум некако скептик.  :-\
Со мал буџет шо можам да направам? се мислев да сечам и шперплоча само не знам колку ќе се вклопи шарата од слоевите во целокупниот дизајн...
Друг ум?