Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1858564 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7680 на: 24 Април 2021, 18:09:10 pm »
Ако веќе збориме за монтажни техники, јасменував ламинат во Гостивар кај моите минатово лето, ставија 15мм тврдопресуван стиропор (како темна графит боја) наместо филц под ламинатот.

Далеку потопол под, поубаво се израмни и сега за сега звукот кој го произведува е поарен од претходниот ламинат што беше само на филц.

Интересно, кај мене има стиропор ама под кошулицата.
Значи ставивте графитен стиропор - не стиродур? Мене главна мисла би ми била да не почне да пропаѓа на места каде влијаат најголеми тежини.

Чекај, чекај, нели ламинатот беше радиоактивен таму кога се појави на пазарот :D
@Mikius како и сите такви материјали (иверки/медиапан/осб) и ламинатот е извор/испарува VOC и други хемии. Ама јбг, мора компромис. Пробај 100% да избегнеш particle boards технологија во секојдневен живот и кажи ми до каде ќе стигнеш.  :-\

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7681 на: 24 Април 2021, 19:23:54 pm »
Да споделам искуства со бродски под,пред 7-8 години ставен
Околу 8 еур/м2 беше, и се беше добро додека не дојдоа децата, сега е дупка до дупка. Топло е,лично, ама на едниот спрат кај што варира температурата се појавија зазори меѓу летвите, и на 2 места се слуша крцкање,и покрај тоа што му стававме дополнително штрафови тука. Со wurth штрафови штафните ги штрафевме, и под него има 3 cm стиропор
Не бил потполно сув патосот.. а и секако тоа дрво е премногу меко..

Иначе паркет се наоѓа од 15е од квадрат за бука, веќе од 20тина евра за даб.. 

Сега во последно време доста често луѓе наоѓаат половен паркет за ич пари, го чистат (доста е лесно пошто старите паркети се со битомен лепен) и го лепат.. Секако потоа се бруси и во некои случаи иди подобро и од нов пошто е веќе суво дрвото, доволно изработило...

Јас со тоа работам, еве ја и фб страната има слики од све и свашта :)

https://www.facebook.com/parketmaestro

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #7682 на: 24 Април 2021, 22:42:12 pm »
Да споделам искуства со бродски под,пред 7-8 години ставен
Околу 8 еур/м2 беше, и се беше добро додека не дојдоа децата, сега е дупка до дупка. Топло е,лично, ама на едниот спрат кај што варира температурата се појавија зазори меѓу летвите, и на 2 места се слуша крцкање,и покрај тоа што му стававме дополнително штрафови тука. Со wurth штрафови штафните ги штрафевме, и под него има 3 cm стиропор
Не бил потполно сув патосот.. а и секако тоа дрво е премногу меко..

Иначе паркет се наоѓа од 15е од квадрат за бука, веќе од 20тина евра за даб.. 

Сега во последно време доста често луѓе наоѓаат половен паркет за ич пари, го чистат (доста е лесно пошто старите паркети се со битомен лепен) и го лепат.. Секако потоа се бруси и во некои случаи иди подобро и од нов пошто е веќе суво дрвото, доволно изработило...

Јас со тоа работам, еве ја и фб страната има слики од све и свашта :)

https://www.facebook.com/parketmaestro

Мајсторе :D

Да те прашам.

Имам бамбусов паркет. Малиот пепел го направи од играчки. Дома некоја со штикла да влези, дупки се познават ;D ;D ...после проблеми...

Него, чаре по некое време ќе може да се стружи бамбусовиот и да се лакира?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #7683 на: 24 Април 2021, 23:11:59 pm »
Чарето само да се бруси и да се лакира можи одма после 1 недела од предходното лакирање, не врши некоја разлика.. Евентуално ако не се длабоки гребаниците може да се исполира и да се лакира уште 1 рака...

Не паметиш со каков лак го лакираа тогаш ? Обично повеќето сега лакираат со лак на водена база, така има подобар изглед, нема никаква миризба... ама па не е отпорен како полиуретанскиот двокомпонентен...

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #7684 на: 25 Април 2021, 14:17:51 pm »
I na laminat se poznavat grebanici, pogotovo ako e potemen. Kaj mene e nekoja Umbria boja, smedjo-crvenkasta nekako i  sonce koga ke sibne niz prozor se se poznava.
Inace i kaj mene e kosuljica so helikopter, pod nea 2cm stiropor i nema apsolutno nikakvo krckanje ili ne znam veke na kakov zvuk mislite.

Koga ke dojde vreme za menjanje povise vreme ke se izgubi u trganje mebel i stariot laminat otkolku mestenje na noviot. Toa e  edinstvena prednost spored mene.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 632
« Одговори #7685 на: 30 Април 2021, 10:02:39 am »
Дали е вистинито тврдењето дека прозор  на север не се става, зошто наводно никогаш не ќе  можеш да ја стоплиш просторијата ако нема куќи во близина

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7686 на: 30 Април 2021, 10:18:15 am »
Ако стои отворен прозорот ;D

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7687 на: 30 Април 2021, 13:51:40 pm »
Кај мене сите прозори се на север нема проблем со изолација и добри прозори ..... :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #7688 на: 30 Април 2021, 15:00:03 pm »
Таман работа муабетов.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7689 на: 30 Април 2021, 18:20:48 pm »
Не е по фенг шуи 😀

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #7690 на: 05 Мај 2021, 21:34:26 pm »
Каде во Скопје има квалитетни хидрофори?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #7691 на: 06 Мај 2021, 08:14:22 am »

http://www.tehnoservis.com.mk/

Застапници и сервис се за LOWARA

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #7692 на: 06 Мај 2021, 09:21:55 am »
Чарето само да се бруси и да се лакира можи одма после 1 недела од предходното лакирање, не врши некоја разлика.. Евентуално ако не се длабоки гребаниците може да се исполира и да се лакира уште 1 рака...

Не паметиш со каков лак го лакираа тогаш ? Обично повеќето сега лакираат со лак на водена база, така има подобар изглед, нема никаква миризба... ама па не е отпорен како полиуретанскиот двокомпонентен...

Не знам како правеле. Така го купив станот од Адора. Многу зезнат паркет. Убаво изгледа, ама многу осетлив на гребаници, нешто потешко да падне одма зуцка.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7693 на: 06 Мај 2021, 14:00:29 pm »
Grundfos, Енергосистем

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #7694 на: 06 Мај 2021, 18:59:09 pm »
Grundfos, Енергосистем

На некој што свесно заразувал луѓе ни денар не му оставам.