Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1856550 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7200 на: 06 Јули 2020, 21:33:19 pm »
Jas imam pismena garancija na 10 godini za trokal stolarija od firmata alkoplast, dosega bile 2-3 pati da mi stelnat po moj kef edna balkonska i vlezna vrata, poedno kafence i sokce obavezno i fala prijatno

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7201 на: 06 Јули 2020, 21:42:59 pm »
@osmica8 сите европски профили се од рециклирана пластика не менува тоа. Мое мислење е подобро Трокал во современа фабрика, одколку Рехау или било кој друг лепен сечен на нешто што наликува на погон за производство. Пример саламандер има премногу фалш низ мк. Трокал е средна класа на профил и знаеш точно што добиваш.

Не е така.

Ама за иста или слична цена треба да одберам помеѓу реномиран германски бренд или бренд измислен и произведен во Бугарија.
Тогаш без размислување одбирам Германски.

Незнам што работиш. Ама еве јас имам таква среќа да сум по објекти често.
Гледам што се става и гледам разлика.
Трокал не ми оставиле добар впечаток.
На последен објект каде што местевме Трокал, беше посебна нарачка со 3 стакла. Со најдобрите мајстори, со пазење при монтажа и што не.

Лоши се.
Едноставно е.

Најголемата забуна мене ми е зошто тие реномираните брендови не даваат писмена гаранција.
Преферирам да најдам некој локално во Пелагониски регион, за ако има во иднина потреба (ситен дефект, штелување) да го викнам, ако земам некој од Скопје ќе треба да барам други ако е нешто ситно во иднина.

Инаку не ми е јасно како Проспера даваат 10 години на пластика, 5 години на стакло и оков за винкхаус и трокал, а пак фирми не даваат воопшто или само 1 година за Рехау, Комерлинг, Алупласт.

Рехау и Трокал не ти даваат гаранција.
Гаранцијата ти ја дава „Гоцепласт“ или „Перомонт“.
Во случајов ти не си нашол некој што дава гаранција.

Незнам ни зошто бараш.
Јас не сум побарал гаранција. Ама знам дека кога и да му се јавам на човекот што ми монтираше и после хх години ќе дојди и ќе среди се шо треба.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #7202 на: 06 Јули 2020, 22:38:33 pm »
Клабери дајте малку сенс. Какви 20 цм стиропор препорачувате, дал сте вие свесни што пишувате. Има некој од вас, па што пречорачува или more is better логика?

За клима ко МКД, 8 цм е оптимум, нека не ве лажат. Не е се во стиропорот, ако ставите слаба мрежа, пластични Г околу прозори и ивици (кај мене ставаа метални) аконставите обичен лепак (препорачувам Цересит) и ставите најефтин абрип (Ренова е сосема супер 10 год гаранција има) ЏАБЕ Е СТИРОПОРОТ.

Инаку и ја би ко 8, гаранција не ми треба ако знам дека е тоа тоа. Само кај нас не знаеш кој попрво ќе ти го начука. Јас земав влезна врата од Финестра, платен 400 и кусур, стави долга либела дупка 1 цм кај профили.
Јас не мислам прозори о врати дека треба да се штелуваат или што ти ја знам откако ќе се стават или ги бива или ѓубре си се. Само кај нас кој стигна стана мајстор и производство на прозори.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7203 на: 06 Јули 2020, 23:36:47 pm »
Гаранција?
Не се ни сеќавам на тој муабет.
Кај мене се појави потреба од мало прештелување по монтажата на првото пукање над 40 степени. Сам ги штелнав влезната врата и едното крило од прозор. Ништо комплицирано.
Од тогаш не мрднале.

Единствено ми е мака за првиот прозор што не го ставив од Рехау. Не дека е проблематичен, само се познава на затварање дека е помалку квалитетен.
« Последно менување: 06 Јули 2020, 23:41:55 pm Mikius »

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7204 на: 07 Јули 2020, 01:30:06 am »
@osmica8 сите европски профили се од рециклирана пластика не менува тоа. Мое мислење е подобро Трокал во современа фабрика, одколку Рехау или било кој друг лепен сечен на нешто што наликува на погон за производство. Пример саламандер има премногу фалш низ мк. Трокал е средна класа на профил и знаеш точно што добиваш.

Не е така.

Ама за иста или слична цена треба да одберам помеѓу реномиран германски бренд или бренд измислен и произведен во Бугарија.
Тогаш без размислување одбирам Германски.

Незнам што работиш. Ама еве јас имам таква среќа да сум по објекти често.
Гледам што се става и гледам разлика.
Трокал не ми оставиле добар впечаток.
На последен објект каде што местевме Трокал, беше посебна нарачка со 3 стакла. Со најдобрите мајстори, со пазење при монтажа и што не.

Лоши се.
Едноставно е.

Најголемата забуна мене ми е зошто тие реномираните брендови не даваат писмена гаранција.
Преферирам да најдам некој локално во Пелагониски регион, за ако има во иднина потреба (ситен дефект, штелување) да го викнам, ако земам некој од Скопје ќе треба да барам други ако е нешто ситно во иднина.

Инаку не ми е јасно како Проспера даваат 10 години на пластика, 5 години на стакло и оков за винкхаус и трокал, а пак фирми не даваат воопшто или само 1 година за Рехау, Комерлинг, Алупласт.

Рехау и Трокал не ти даваат гаранција.
Гаранцијата ти ја дава „Гоцепласт“ или „Перомонт“.
Во случајов ти не си нашол некој што дава гаранција.

Незнам ни зошто бараш.
Јас не сум побарал гаранција. Ама знам дека кога и да му се јавам на човекот што ми монтираше и после хх години ќе дојди и ќе среди се шо треба.
Барам оти за многу работи се имам изгорено без гаранции (не дека со гаранција не може да се нервираш, ама пак ако е апла нивна работа ќе мора а ја сменат).

Не живеам во таа куќа, постари ќе живеат таму, а јас нека се смири ситуацијава и планирам да фатам џаде од државава, затоа и пробувам да ги средам работите да не ме боли глава од неколку илјади километри далечина дали нешто не бива или дека мајсторот не кревал телефон.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #7205 на: 07 Јули 2020, 13:28:42 pm »
@osmica8 не сакам да напнувам, прв пат слушам толку лошо мислење за Трокалот склопен во БГ, сигурен си дека е од таму? Има неколку погони и во Мк што работат со Трокал.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7206 на: 07 Јули 2020, 14:58:56 pm »
Кај тој што ги монтираа лично се познава со газдата на фабриката во Бугарија.

За него беше пратено се најдобро и со најдобрите мајстори. Чекавме да се ослободат за да ги монтираат.

Јас искрено не сум задоволен.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #7207 на: 07 Јули 2020, 16:19:05 pm »
Ова пошто не чинеле профилите од рециклирана пластика:

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7208 на: 07 Јули 2020, 20:22:32 pm »
Ако ги тргнам трокалот и профилинк од математика, се сведувам на следното (ги подредив од најефтино према најскапо во секоја група):

група 1: 5 коморни со 2 стакла и 2 дихтунзи

rehau brilijant + G-U
rehau ecosol + AGB
komerling (eco style) + siegenia okov
rehau 70 + AGB

група 2: ова е измеѓу ни во најскапи ни во најефтини оти е комбо 6 комори со 2 стакла, но 3 дихтунзи (3то стакло фирмава вика само ќе го оптеретува прозорот).
komerling System 76MD + Siegenia

група 3: 6 комори 3 дихунзи 3 стакла

Rehau Synego + G-U
Rehau Synego + AGB

Споредено AGB со G-U оков што мислите? Цените се горе долу тие, со G-U можда доаѓа 80-100 евра пониска цената, а гаранцијата за G-U и AGB е исто 5 години.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7209 на: 08 Јули 2020, 17:11:05 pm »
Не знам, MLADOST, Kontinental LUX пишува на нив :)
Дали имаш резерва 10тина? Смениле калап и не можам да завршам работа со новите

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #7210 на: 10 Јули 2020, 10:10:42 am »
Препорачајте фасадери за Скопје. Има многу по интернетов, ама не се сите добри.

Сакам да ставам 8цм изолација. Дали вреди да се даде 500евра повеке за 8цм 20кг или 17кг се сосема ок?
Внатрешно имам кнауф со 5цм минерална волна.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7211 на: 10 Јули 2020, 10:13:38 am »
Подобро 10 см 17кг отколку 8см 20кг, ако одговара ценовно

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #7212 на: 10 Јули 2020, 10:17:50 am »
Како што кажа колегата погоре. Подобро е 10ка од колку потежок.

Исто така битно е останатите материјали и да знаеш мајстор да погодиш за да употреби соодветен лепак. А не лепак за плочки.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7213 на: 10 Јули 2020, 10:55:51 am »
Ако мајсторот го нанесува лепакот со топки на стиропорот избркај го веднаш.

Sent from my Redmi

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #7214 на: 10 Јули 2020, 10:59:34 am »
Препорачајте фасадери за Скопје. Има многу по интернетов, ама не се сите добри.

Сакам да ставам 8цм изолација. Дали вреди да се даде 500евра повеке за 8цм 20кг или 17кг се сосема ок?
Внатрешно имам кнауф со 5цм минерална волна.
Штом си се одлучил за 8ца, сигурно имаш добри причини за тоа и терај со 17кг.