Не е до толку важно како човекот ги нарекува единиците мерки, битно ги разбра суштински. Не сме на испит.

Од тоа што гледам на нет, јер немам никакво искуство за проточни бојлери хидрауличните бараат поголем проток на вода минимум 1 бар доколку електричните со половина од тоа 0.5бар друго хидрауличните ги има 18кв-21кв и 24кв (барем кај нас) а електричните 12-15-18-21-24кв јас лично таргетирав 15кв или 18кв од тие германските стибел.
Мојот Сименс е 24киловатен модел, со три грејачи во два степени (ги нарекуваат економик и максимум). Третиот грејач скоро никогаш не се вклучува, освен на најсилно пуштена вода - и нема потреба пошто така водата е прежешка и во летни и во зимски сценарија (варира температурата на водата од водовод)... Но третиот грејач е потребен во специфични ситуации, на пример полнење када, легени со вода, и слично. Значи мене полни 24 киловати ретко ми требаат, но дефинитивно одвреме навреме ми се наоѓаат. E сега јас сум во куќа, во зградите зависно од изведбата водата од водовод би требало да биде барем некој степен потопла.