Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1857031 пати)

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #7050 на: 01 Јуни 2020, 23:31:55 pm »
Се размислувам за замена на обичниот бојлер со проточен.. довод на струја имам блиску до табла ми е вцто... некој совет на што дс внимавам од некој што има проточен... гледам разни марки на пазарот се продаваат... кои се покажани добри? Дали 15 кв или 18 кв или 21/24кв ... дали електронски или хидрауличен

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5516
« Одговори #7051 на: 01 Јуни 2020, 23:37:48 pm »
Која табла ти е до ВЦ главната или некоја спратна? Јас колку што знам од главен довод тс од кај струјомер се влече инсталација?

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
    • nobrain.dk
« Одговори #7052 на: 01 Јуни 2020, 23:59:41 pm »
Главниот довод е и разговараб со електричар рече не е проблем за фи склопка... не сум искусен со проточен у смисол тип јачина... на што да пазам и тн

You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #7053 на: 02 Јуни 2020, 02:26:17 am »
Главниот довод е и разговараб со електричар рече не е проблем за фи склопка... не сум искусен со проточен у смисол тип јачина... на што да пазам и тн

Ваков:

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #7054 на: 02 Јуни 2020, 05:45:42 am »
Или stiebel или siemens, 15/18/21 kw

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #7055 на: 02 Јуни 2020, 07:39:28 am »
Se e ok treba od vodata da se pazis samo... Ima kamenec...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #7056 на: 02 Јуни 2020, 08:11:50 am »
Stiebel мислам дека имаат посебно дизајнирани греачи за заштита од бигор.
Доста се подобри во чистење за разлика од другите.

Прашај си сепак.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
    • nobrain.dk
« Одговори #7057 на: 02 Јуни 2020, 08:40:44 am »
Fala na informacija ovie gledam i drugi gi preporacuvaat ovie germanskite Stiebel valjda dobri se ..:)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
« Одговори #7058 на: 02 Јуни 2020, 09:24:21 am »
@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема  ;) , ама да си во стан/куќа каде што имаш солиден притисок на вода, за да ја држи температурата стабилна, иначе ќе биде офллелее жешкаа или ладнааа среде туширање  ;D

Два пати во овој период е менуван греачот, така да трошокот е занемарлив.
Во последно време сум на размислување да го менувам за електронски, ми беше препорачано заради помала потрошувачка на струја, као поштедливи се.
Што се однесува до брендовите, секогаш би одел на Сименс, мада ги гледав и Стибел може да дојдат во предвид.

Она што ја направив у однос на струјата, директно од главни осигурачи извлековме трофазен кабел до бојлерот.

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
    • nobrain.dk
« Одговори #7059 на: 02 Јуни 2020, 09:47:25 am »
Фала звонко на споделеното искуство.. тоа читам на интернет дека треба минимум 0.25бара да има притисок за да си работи како што треба.. е сега водовоџиите ваљда имаат иструменти да тестираат проток на вода.. јас сум на 6ти од 8 ката и вода си има притисок океј знам дека имаме 2 пумпи доле .. ваљда тоа ке испитам сега иначе сум решен за проточен бидејки ке биде врзан во малото вц и ке биде централен за цел стан.  Олеснителна околност е што таблата иам 4 слободни места за осигурачи и растојанието е околу 2метри до вцто.. фала уште еднаш

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #7060 на: 02 Јуни 2020, 10:11:58 am »
Протокомерите се скапи уреди, незнам кој би имал за да ти измери.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #7061 на: 02 Јуни 2020, 10:38:15 am »
@JR јас сум на Сименс 18кв веќе 20 години, хидрауличен. За мене подобра работа од проточен бојлер нема  ;) , ама да си во стан/куќа каде што имаш солиден притисок на вода, за да ја држи температурата стабилна, иначе ќе биде офллелее жешкаа или ладнааа среде туширање  ;D

Два пати во овој период е менуван греачот, така да трошокот е занемарлив.
Во последно време сум на размислување да го менувам за електронски, ми беше препорачано заради помала потрошувачка на струја, као поштедливи се.
Што се однесува до брендовите, секогаш би одел на Сименс, мада ги гледав и Стибел може да дојдат во предвид.

Она што ја направив у однос на струјата, директно од главни осигурачи извлековме трофазен кабел до бојлерот.
Те молам тој што ти кажал дека новите се поштедливи да ти објасни зошто?
Греачот целата струја ја претвора во топлина, нема тука виша математика, ама еве да научиме нешто ново

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #7062 на: 02 Јуни 2020, 10:40:17 am »
Протокомерите се скапи уреди, незнам кој би имал за да ти измери.
[/quot
Притисок се мери со манометар, кој можеш да го најдеш и за 300 денари.
Зошто би му требал протокомер? Водомерот нели е протокомер???

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #7063 на: 02 Јуни 2020, 10:43:30 am »
Фала звонко на споделеното искуство.. тоа читам на интернет дека треба минимум 0.25бара да има притисок за да си работи како што треба.. е сега водовоџиите ваљда имаат иструменти да тестираат проток на вода.. јас сум на 6ти од 8 ката и вода си има притисок океј знам дека имаме 2 пумпи доле .. ваљда тоа ке испитам сега иначе сум решен за проточен бидејки ке биде врзан во малото вц и ке биде централен за цел стан.  Олеснителна околност е што таблата иам 4 слободни места за осигурачи и растојанието е околу 2метри до вцто.. фала уште еднаш
Ако пумпите се хидрофорски систем, како што ти кажаа, ќе имаш варирање на притисок т.е. ќе се менува топлината на водата.
Ако ви се со фреквентен регулатор, немаш мака
Бојлериве што ги предлагаат се за туш, а за во кујна ќе поминеш и со 6кв

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #7064 на: 02 Јуни 2020, 10:44:13 am »
Многу добро знам што е манометар, секојдневно го користам. Бојлерот работи на проток не на притисок. Човекот рече да измери проток затоа се збори за протокомер. Не водомер не е протокомер... Ајде отчитај ми од твојот водомер колку литри во минута имаш моментален проток.